Hyppää pääsisältöön

Spelttiblinit graavin peuranfileen, suolakurkun ja punajuuren kera

Blinit ovat Venäjältä Suomeen kulkeutunutta ruokaperinnettä. Kevättalven sesonkiaikana blinipannut kaivetaan esiin kodeissa ja ravintolakeittiöissä.

Malmgårdin upeassa kartanossa Porvoossa Kristina Creutz tarjoaa ohukaispannussa paistettuja pikkublinejä. Perinteisesti blinitaikina valmistetaan tattarista ja vehnästä, mutta tässä ohjeessa ne on korvattu speltillä. Parhain tulos syntyy kun sekoitetaan täysjyvä- ja sihtispelttijauhoja.

Valitut lisäkkeet – graavattu peuranfilee, suolakurkut ja punajuuri – sopivat erinomaisesti näiden rapeaksi paistettujen pulleahkojen lettusten seuraksi.Spelttiblinit. Kuva: Purtavaa Pohjolasta, Linus Lindholm

Spelttiblinit graavin peuranfileen, suolakurkun ja punajuuren kera (7 pientä bliniä)

1 dl maitoa
15 g hiivaa
1 kananmuna
½ dl speltti- tai muuta olutta
2 dl spelttijauhoja
½ tl suolaa
½ dl voisulaa
voita paistamiseen

Lisäkkeet:

200 g graavattua peuranfileetä
1 punasipuli
2 venäläistä suolakurkkua
2 maustepunajuurta
1 tl vuohenjuustoa
200 g ranskankermaa
14 kaprista
7 timjaminoksaa
vastajauhettua valkopippuria
hiutalesuolaa

Lämmitä maito 37 asteeseen, murenna hiiva joukkoon ja sekoita kunnes se on liuennut. Erota munanvalkuainen keltuaisesta ja vatkaa keltuainen sekä olut maidon joukkoon. Lisää jauhot ja suola ja sekoita taikina tasaiseksi ja sileäksi. Anna kohota liinalla peitettynä noin tunnin ajan.

Nosta graavattu peuranfilee hetkeksi pakkaseen, sillä kohmeisena siitä on helpompi leikata ohuita viipaleita. Kuori punasipuli ja kuutioi se sekä suolakurkut ja punajuuret. Sekoita vuohenjuusto ranskankermaan.

Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita kohonneeseen taikinaan yhdessä voisulan kanssa. Paista taikinasta voissa ohukaispannulla paksuja lettuja keskilämmöllä. Käännä letut, kun pinta on jähmettynyt.

Tarjoa blinit vastapaistettuina tai uunissa nopeasti lämmitettyinä punasipulin, suolakurkun, punajuuren ja ruusukkeiksi taiteltujen ohuiden graavifileen viipaleiden kera. Mausta nokareella ranskankermaa sekä kapriksilla ja timjamilla. Ripauta päälle vielä suolaa ja pippuria ja nauti!


Kristina Creutzin resepti Kenneth Narsin toimittamasta kirjasta Purtavaa Pohjolasta - Mat så in i Norden, joka on tehty samannimisen tv-sarjan pohjalta. Tv-sarja nähdään Yle Femmalla kesällä 2013.

 • Sinustako Strömsön juontaja?

  Haussa kaksikielinen juontaja Strömsö-tiimin vahvistukseksi.

  Strömsö hakee kaksikielistä juontajaa tiiminsä vahvistukseksi. Hakuaikaa on 17.9.2017 asti.

 • Strömsön puutarhailta - tässä illan ohjelma!

  Voit katsoa aikataulua kännykästä.

  Strömsön puutarhailta tarjoaa monipuolisesti ohjelmaa moneen puutarhamakuun ja tarpeeseen. Voit tulla paikalle kun sinulle sopii klo 16-21 välillä. Katso omat kiinnostuksen kohteet tästä!

 • Eräilyä pimeässä kopissa

  Leikkaaja nauttii luonnosta myös neljän seinän sisällä.

  Tv-ohjelmaa leikataan enimmäkseen yksin pimeässä huoneessa, mutta ruudun kautta maisemat ja luontoelämykset tavoittivat myös leikkaaja Sami Kivimäen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua