Hyppää pääsisältöön

Hiirimakien loisten tutkimus perustuu DNA:n sekvensointiin

Pikkuhiirimaki pyydyksessä. Hiirimakeilta otetaan näytteet ja ne vapautetaan takaisin sademetsään. Kuva: Tuomas Aivelo

Kun tutkija Tuomas Aivelo palaa Madagaskarin reissultaan, on hänen matkalaukkunsa täynnä sademetsisssä kerättyjä pikkuhiirimakien ulostenäytteitä. Näistä näytteistä hän eristää DNA:ta, tunnistaakseen hiirimakien suolistossa elävät lajit.

Tietolaatikko

Pikkuhiirimaki, Microcebus rufus

Pikkuhiirimakit ovat ainoastaan Madagaskarin sademetsistä tavattavia kädellisiä yöeläimiä. Ne voivat elää luonnossa noin kymmenenvuotiaiksi ja painavat täysikasvuisena 50-100 grammaa.

Sukkulamadot, Nematoda

Sukkulamadot on eliökunnan lajirikkain pääjakso. Ne elävät monenlaisissa ympäristöissä vedessä, maalla ja muiden eliöiden loisina. Useimmiten ne ovat millimetrien kokoisia, mutta osa lajeista voi saavuttaa paljaalla silmällä havaittavan mittakaavan.

Tuomas Aivelo käyttää geeniteknologisia menetelmiä päivittäin. Hän on kiinnostunut pikkuhiirimakien suoliston loisyhteisön muutoksesta isännän elämän aikana. Suolistossa hyvin yleiset sukkulamadot ovat niin pieniä, että niiden tunnistaminen onnistuu vain DNA:n perusteella.

Tutkimus antaa uutta tietoa loisten ja isännän suhteesta, sekä loisten siirtymisestä isännästä toiseen. Tätä tietoa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi lajien suojelussa.

Jotta pikkuhiirimakien suolistossa eläviä sukkulamatoja voidaan tunnistaa, on niiden DNA:ta ensin eristettävä. Eristetystä DNA:sta monistetaan polymeraasiketjureaktiolla (PCR) tiettyä ribosomaalisen DNA:n pätkää. Pätkän eristämisen ja monistamisen onnistuminen varmistetaan ajamalla monistettua näytettä elektroforeesissa.

Mikäli eritys ja monistaminen on onnistunut, lähtee näyte DNA:n sekvensointiin erikoistuneeseen laboratorioon. Sekvensointi merkitsee, että DNA:n emäsjärjestys selvitetään. Emäsjärjestyksen perusteella näytteen lajit voidaan tunnistaa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana DNA:n sekvensointimenetelmät ovat nopeutuneet ja tehostuneet valtavasti. Tulokset Tuomas saa muutamien päivien kuluessa.

Haastateltava: Tuomas Aivelo/ Biotekniikan instituutti

Toimittaja: Jussi Nygren

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Linnut

  Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.