Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Yhteiskuntaoppi pääkuva

Kysymysarkisto: Yhteiskuntaoppi, 2012 kevät

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Pettynyt-abi

Kysymys: Aika ei kyllä riittänyt! Oisin tarvinnut ainakin 3tuntia lisä aikaa esseiden kirjoitustyylin hiomiseen..kuinka paljon pisteytyksessä tätä huomioidaan?

Kysymykset taas kumminkin tuntuivat tosi helpoita!:)

Vastaus: Kyseessähän ei ole varsinaisesti äidinkielen koe, joten siinä mielessä "esseiden tyylin hiominen" ei ole niin keskeistä. Toki kokeen luonne yhtäältä kypsyyskokeena pitää sisällään sen, että kirjoittaja osaa esittää asiansa ymmärrettävästi ja selkeästi, mutta en tiedä, olisiko se jo sitä tarkoittamaasi tyylin hiomista.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: huolimaton

Kysymys: miten paljon YTL rokottaa jos on unohtanut tehtävässä laittaa a, b tai c tehtävän osan eteen ? Tehtävät ovat kuitenkin selkeässä järjestyksessä ja selkeästi erillään ja niitä lukemalla ymmärtää mikä kohta on menossa...tehtävänumerot on kuitenkin laitettu

Vastaus: Ei tuosta toki pisteitä vähennetä. Tietenkin kaikki, mikä auttaa sensoreita näkemään selvästi vastauksen ansiot ja vastaajan päättelykuviot, on kyllä hyväksi. Tässä sinun tapauksessasi vastauksen jäsentyminen näyttäisi olevan selvästi seurattavissa, joten eiköhän sieltä ansiot tule esiin.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Kysymys

Kysymys: Onko vastauksen pituus kuinka olennainen? omani oli n.2 per tehtävä?

Vastaus: Vastauksen arvo muodostuu tietenkin yhtäältä siitä, kuinka paljon siinä on tietoa, mutta lisäksi on tärkeää myös tietojen olennaisuus kysymyksen kannalta. Kolmannneksi on tärkeää, miten tietonsa esittää eli kuinka johdonmukaista ja selvää vastauksessa oleva ajattelu on. Sivumäärään on vaikea siksikään ottaa kantaa, että käsialat vaihtelevat ja yksi käyttää leveää, toinen kapeaa marginaalia. Yhteenvetona sanoisin, että vastauksessa pituus ei ole yhdentekevä mutta ei myöskään yksinään ratkaiseva ominaisuus.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: lappilanen

Kysymys: Kiitos! Aivan äärettömän hyvä koe! Viimeisessä vastauksessa oli vain vähän kiire ja se jäi lyhyeksi.

Vastaus:

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Warren

Kysymys: Suht helpolta kokeelta vaikutti. Kirjotin syksyllä E:n, mikä oli pettymys. Saa nähdä, jos nyt se L napsahtais. otin pienen riskin, kun vastasin vain toiseen jokeriin. 1. tehtävässä jäi vähän mietityttämään, että mitä lukee perustuslaissa, mitä laissa ja mitkä ovat vain vakiintuneita käytäntöjä.

Mutta aika yllätyksetön koe oli. Kysyttiin aika paljon ajankohtaisia asioita, jotka muutenkin ovat pyörineet mediassa: presidentti, kuntauudistus, velkaantuminen jne

Vastaus:

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Lottis

Kysymys: Kiitos! Oli erittäin hyviä, selkeitä ja ajankohtaisia kysymyksiä!:D

Vastaus:

Tehtävä Yleinen

Tarkennettu tehtävänumero: yleinen

Lähettäjä: Abi

Kysymys: Missä kaikissa tehtävissä olisi ollut hyvä tai välttämätöntä manita vaihtotase?

Vastaus:

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: asd

Kysymys: Suoraan sanottuna v**uttaa aina nämä ns. virhemarginaalit näissä kokeissa. Olisin varma, että jos ensimmäinen jokerikysymys olisi ollut lähes mistä tahansa muusta aiheesta, niin 2-3 olisi ropissu enemmä ja varma ällä. Johtopäätöksenä voi vetää, että kaikki YO-kokeet ovat pääasiassa tuurista kiinni.

Vastaus:

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: äsäg

Kysymys: vaikuttaako pisteytykseen millään tavalla jos on huono muodostamaan esseitä mutta siitä huolimatta saattaa löytyä asiaakin tekstistä ja +9 jokerissa kaatoiko karhu union ja koitti päästä sen saappaisiin

Vastaus:

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Aino

Kysymys: Voiko saada täydet pisteet, vaikka ihan kaikkea ei olisi esseessä mainittuna, mutta vastaus on monipuolinen ja muuten hyvä? Luulisi, että asiantuntiakaan ei ehdi lyhyessä ajassa keksimään aivan kaikkea, vaikka tietäisikin asiasta paljon.

Vastaus: Tähän on tavallaan vastaus tuolla aiempana, missä selostan vastauksen arvoon vaikuttavia eri tekijöitä.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Hidasko?

Kysymys: Koe oli ok, mutta aika tyystin loppui kesken!! Useat kysymykset olivat sellaisia, että olisi tarvinnut enemmän aikaa! ! Osa vastauksista jäi aika repaleisiksi ja hiomiseen olisi tarvinnut reippaasti enemmän aikaa.....

Vastaus:

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: Jes kivaoli

Kysymys: Helpot kysymykset, tein kolmessa tunnissa ja hyvä fiilis jäi. Ainoa, mikä jäi mietityttämään, oli kahden kysymyksen silmiinpistävä samankaltaisuus. 2. tehtävä ja ensimmäinen jokeri kysyivät molemmat käytännössä julkisen sektorin mahdollisuuksia kohentaa talouttaan, vai ymmärsinkö jommankumman väärin?

Vastaus: Tarkoitat varmaan toista jokeria (+10). Kyllä niissä tiettyä samansukuisuutta aiheen osalta on.

Tehtävä Yleinen

Tarkennettu tehtävänumero: -

Lähettäjä: Henna

Kysymys: Opettajamme pelotteli, että vastausten pitää olla koko konseptin mittaisia, jos haluaa saada 5-6 pistettä. Itselläni vastaukset olivat puoliarkin mittaisia, ainoastaan jokeri-tehtävä vei koko konseptin. Onko mahdotonta saada korkeampia pisteitä..?

Vastaus: Tähän on tavallaan vastaus tuolla hiukan ylempänä. Siellä sanottuun lisäisin vielä, että riippuu myös itse tehtävästä, kuinka paljon tarkasteltavaa ja pohdittavaa (hyväänkin) vastaukseen on tullakseen. Täysi konseptin pituus vastauksessa ei ole kiitettävien pisteiden kriteeri todellakaan, joskin kiitettävät vastaukset tuppaavat olemaan suht laajoja, ymmärrettävästi.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: just...

Kysymys: Ihme koe. Miksi jokeri jostain EU-Venäjä -jutusta, josta ei ole edes kirjassa mitään? Lisäksi kysymys 7 ei edes ollut yhteiskuntaopin kysymys vaan pikemminkin historian. Ymmärrän, että voi olla ainerajat ylittäviä tehtäviä, mutta eikö niiden pitäsi olla sellaisia, että suurimmalta osin hyödynnetään sitä kirjoitettavaa ainetta ja toissijaisesti sitä toista (esim. historiaa).

Vastaus:

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: asd

Kysymys: P**ka koe! Oli mielestäni vaikea, sillä esimerkiksi venäjän ja EU:n suhteita ei juurikaan käydä kuin hutasten kirjassa ja koulussa. Lisäksi 10 tehtävä oli hirveän laaja. EN TYKÄNNYT. Ennen ollut helpompia tai/ja oma jännitys pilasi kokeen.

Vastaus:

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: ookoo

Kysymys: Hei! Kirjoitin kaksi vastausta samalle konseptille, mutta aloitin ne eri sivulta. Menettääkö pisteitä tai hylätäänkö vastauksia? Kokeen valvoja ei pistänyt kirjoittamaan uudestaan eri paperille, vaikka aikaa oli yli tunti.

Vastaus: Vastaukset kaiketi erottuvat hyvin toisistaan ja ovat numeroituja, joten niiden lukija näkee selvästi, mistä on kyse ja osaa arvioida kummankin vastauksen ansioita sen puolesta osuvasti, uskoisin.

Tehtävä Yleinen

Lähettäjä: ok

Kysymys: Kirjoitin 2 vastausta samalle konseptille. Aloitin ne kuitenkin eri sivulta ja merkitsin selvästi mikä tehtävä on kyseessä. Hyväksytäänkö vastaukset tai meneekö niistä pisteitä? Kokeen vaövoja ei laittanut kirjoittamaan uudestaan.

Vastaus:

Tehtävä Yleinen

Tarkennettu tehtävänumero: L

Lähettäjä: noniin

Kysymys: En sitte tiiä onko tällä kokeella kirjojen kanssa hirveesti tekemistä? Eipä oo ainakaan kurssikohtasilla asioilla hirveesti yhteneväisyyksiä näihin YO-koe tehtäviin, mielestäni farssin piirteitä ilmassa. Yleensä en vietä aikaa kirjojen parissa nimeksikään mutta nyt kun kerran sen virheen teki niin eipä vaikuttanut suurta hyötyä olevan :)

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: Timo

Kysymys: Kirjoitin tehtävässä, että presidenttiehdokkaita oltava vähintään kaksi (kuten demokraattisessa valtiossa edellytettäisiin), mutta nyt luin wikipediasta, että presidentti valitaan ilman äänestystä jos ei ole kuin yksi ehdokas. Rokotetaanko pahasti?

Vastaus: Tarkkaan ottaen perustuslaki ei vaadi useita ehdokkaita vaaliin, mutta ajatus yhdestä ehdokkaasta on kovin teoreettinen. Wikipedia on siis - tällä kertaa - oikeassa, mutta vastauksesi kokonaisuutta tämä kohta tuskin pahasti vaurioittaa.

Tehtävä 1

Lähettäjä: kay

Kysymys: olisiko ton kysymyksen lisäyksen "Suomen perustuslain mukaan" pitänyt vaikuttaa jotenkin olennaisesti vastaukseen? riittikö siis yleistiedot presidentinvaaleista?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: e

Kysymys: Miten pahasti rokotetaan väärien käsitteiden käytöstä? Menin nimittäin jostain syystä kirjoittamaan suoran kansanvaalin 'suoraksi kansanäänestykseksi' ja valitsijayhdistyksen 'valitsijamiesyhdistykseksi'...

Vastaus: Ovathan nuo pieniä virheitä, vastauksen kokonaisuudessa ehkä eivät kuitenkaan kauhean tuhoisia, olettaisin. Enempää en osaa vastausta lukematta valitettavasti sanoa.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Esko

Kysymys: Menettikö pisteitä ykköstehtävästä, jos mainitsi kaiken muun, paitsi että toinen virkakausi pitää olla heti ekan jälkeen sekä 2.kierroksen tasatilanteessa voittajasta heitetään arpaa?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: abi

Kysymys: moi! meneekö paljon pisteitä jos on muuten ihan oikee vastaus mutta laittoi vahingossa että presidenttiehdokkuuteen tarvittaisiin 100 000 kannattajaa 20 000 sijaan?

Vastaus: Tuskinpa.

Tehtävä 1

Lähettäjä: L

Kysymys: Meneekö pisteitä jos on perustuslaissa mainittujen asioiden lisäksi kirjottanut vaaliin liittyviä muita käytäntöjä?

Vastaus: Yleensä pääsääntönä tuollaisessa tapauksessa on, että ylimääräiset asiat eivät tuo pisteitä, mutta ei niistä heti myöskään menetä pisteitä.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Jokke

Kysymys: Onko merkittävä virhe jos on muistanut kannatuskorttien lukumäärän väärin, jotta pystyy asettumaan ehdolle puolueiden ulkopuolelta? Muistin, että kannatuskortteja tarvitaan 50 000 eikä 20 000.

Vastaus: Vastauksesi kokonaisuudessa tuo pikkuvirhe tuskin kovin paljon merkitsee.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Noiman

Kysymys: Kuinka suuri merkitys oli, jos unohti mainita että presidentinvaalit järjestetään kuuden vuoden välein? Muuten kaikki tiedot hyvin kuitenkin esillä. Yksi piste pois?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: Sipeeeh

Kysymys: Menikö ohi aiheen, jos alkoi selittää esim. mitä presidentin tehtäviin kuuluu ? Mitä kuuden pisteen vastaukseen vaaditaa?

Vastaus: Presidentin tehtävät menevät ohi itse kysymyksestä. Vastaisin kysymykseesi niin, että hyvässä vastauksessa olisi syytä selostaa Tasavallan presidentin vaalin olevan kaksivaiheinen suora enemmistövaali ja siinä olevan tietyt vaiheet, nimittäin ensin ehdokasasettelu, sitten ensimmäinen kierros, ja lopuksi mahdollinen toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä. Olisi hyvä myös kertoa esim. se, että ehdokkaan voi asettaa rekisteröity puolue, jolla on kansanedustaja tai -edustajia eduskunnassa. Kiitettävässä vastauksessa voisi sitten selostaa, että presidentiksi valittavan tulee olla syntyperäinen Suomen kansalainen, ja että presidentti valitaan kuudeksi vuodeksi (ja sama henkilö korkeintaan kahdeksi peräkkäiseksi kaudeksi). Olisi myös syytä viimeistään tässä vaiheessa kertoa myös valitsijayhdistyksistä eli että vähintään 20 000 äänioikeutetun tuella voi myös lähteä ehdokkaaksi.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Topias Vedenpää

Kysymys: Oletan, että vastaus, joka sisältää perustuslain 54. §:n asiat, oikeuttaa kuuden pisteen vastaukseen. Olenko oikeassa?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: anonyymi

Kysymys: Kysymys numero 1 oli pelottavan suppea. Mitä kaikkea olisi pitänyt huomioida kuuden pisteen vastauksessa?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: Siri

Kysymys: Tehtävässä piti käsitellä presidentinvaalia niin kuin perustuslaissa on määrätty, mutta yhteiskuntaopinkirjoissa ei tehdä eroa, mitkä määräykset presidentinvalinnasta ovat juuri perustuslaista ja mitkä muista laeista. Meneekö siis pisteitä jos on kirjoittanut yleisesti presidentinvalinnasta?

Vastaus: Ei pisteitä välttämättä mene mutta ei myöskään tule niistä asioista, jotka koskevat tasavallan presidentin vaalia yleisemmin.

Tehtävä 1

Lähettäjä: Aikuinen

Kysymys: Jos tehtävään 1 laittoi kaikki presidentin vaaleihin liittyvän tiedon, onko hyvä vai huono koska kysymyksessä mainittiin perustuslaki?

Jos ei kirjoittanut lainkaan puoluejäsenyydestä, onko mahdollisuutta 6 pisteeseen?

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: Abi vaan

Kysymys: Onko välitön ja suora sama asia? Jos kirjoitti suoralla kansanvaalilla onko se oikein?

Voiko presidentiksi muka valita alle 18 vuotiaan? Jos esim. kirjassa mainitaan vain että pitää olla syntyperäinen Suomen kansalainen. Tämä olisi siis ainoa ehto perustuslain mukaan. (Lukion yhteiskuntatieto Linkki, sivu 130.)

Vastaus:

Tehtävä 1

Lähettäjä: Farssin piirteitä

Kysymys: Eipä ollut tällä kokeella oppikirjojen kanssa mainittavaa tekemistä, kirjat hyllylle ja kokeisiin :)

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: jasseri

Kysymys: Minkälaisia eri keinoja olisi mahdollisesti löydettävissä? Entä niiden edut ja ongelmat?

Vastaus: Tässä on eräänlainen kimara asioita, joita hyvässä vastauksessa voisi olla: Kunnat voivat ensinnäkin lisätä tulojaan esimerkiksi korottamalla kunnallisveroa ja toisaalta pienentää menojaan esim. vähentämällä työntekijöitään, leikkaamalla palveluja tai lisäämällä yhteistyötä muiden kuntien kanssa. Lisäksi kunnat voivat esim. tehostaa palveluitaan, myydä omaisuuttaan tai lopulta mennä kuntaliitoksiin. Ongelmia ja etuja voi käsitellä monelta kantilta, tässä muutamia mahdollisia näkökohtia: jos/kun kunta leikkaa menojaan, se heikentää yleensä palveluja ja vetää asukkaiden taloutta kireäksi ja vähentää kunnan vetovoimaisuutta kansalaisten ja yritysten kannalta. On toisaalta mahdollista, että säästöjen myötä kunnan toimintoja tehostetaan. Niin ikään voi pohtia kuntaliitosten taloudellisia vaikutuksia sekä sitä, että kunnan taloutta voi yrittää vahvistaa pitkäjänteisesti esim. houkuttelemalla sinne asukkaita ja yrityksiä. Tässä siis pino erilaisia hyviä näkökohtia. Mitä enemmän vastauksessa niitä löytyy, sen todennäköisemmin tulee kiitettäviä pisteitä.

Tehtävä 2

Lähettäjä: Lalli

Kysymys: Onko kuntaliitosten käsittely edellytys korkeimpien pisteiden tavoittamiseen?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: E

Kysymys: Meneekö suoraan pisteitä jos unohti mainita, että kunnat voivat myydä omistamiaan yrityksiä?

Vastaus: Tuo tulolähde on yksi monista kuntien erilaisista keinoista tasapainottaa talouttaan. Ei voi sanoa, että menee heti pisteitä, jos juuri sitä ei ole mainittu vastauksessa. Oletan, että vastauksessasi on paljon muita oikeita asioita otettu esiin, ja niistä sitten pisteitä ropisee.

Tehtävä 2

Lähettäjä: Karoliina

Kysymys: Kuinka huomattava puute on jos vastauksessa käsiteltäessä vähävaraisten kuntien säästö- ja taloudellisen tilanteet parannus keinoja, unohti mainita vaihtoehdon siitä, kuinka kunta voisi kaupata itseään saadakseen lisää kuntalaisia?

Vastaus:

Tehtävä 2

Lähettäjä: Karoliina

Kysymys: Kuinka suuri puute vastauksessa on pisteiden kannalta, jos unohti mainita vähävaraisten kuntien taloudellisen tilanteen kehittämistä käsiteltäessä, että kunta voisi kaupitella myös itseään saadakseen uusia kuntalaisia?

Vastaus: Onhan se puute, mutta vastauksen kokonaisuudessa ei välttämättä kovin kohtalokas sellainen, sillä vastauksessasi on varmaan paljon muita olennaisia ja oikeita asioita. Kuten toisessa kohtaa antamassani vastauksessa näkyy, mahdollisia näkökohtia on tässäkin tehtävässä tarjolla aika paljon.

Tehtävä 2

Lähettäjä: Elli

Kysymys: millä keinoin kunta pyrkii kohentamaan talouttaan?

Vastaus:

Tehtävä 3

Lähettäjä: ABI

Kysymys: Mitä tässä haettiin ja mitä tämä "yhtäältä" sana kysymyksen kannalta merkitsee?

Vastaus: A-kohdassa haettiin suht yksinkertaisesti vain bkt:n määritelmää tai selitystä, joka kompaktissa muodossa on, että bkt mittaa kansantaloudessa vuodessa tuotettujen tavaroiden ja palveluiden kokonaisarvoa. Tämä on eräänlainen standardimuotoilu.

B-kohdassa voi tarkastella esim. seuraavia näkökohtia: bkt:n kasvu/lasku korreloi yleensä työllisyyden ja valtiontalouden kehityksen kanssa, eli kyllä se jotain kertoo yhteiskunnasta ja sen taloustilanteesta. Se ei kuitenkaan sovi hyvinvoinnin mittariksi kovin hyvin, koska mm. on niin, että siinä eivät näy kotityön ja harmaan talouden piirissä syntyvät taloudelliset arvot. Hyvinvoinnin osuvampina mittareina on käytetty lisäksi esim. väestön elinikää ja koulutusta osoittavia lukuja, esimerkkinä vaikkapa ns. inhimillisen kehityksen indeksi HDI. Tämä siis yleisesti hyvän vastauksen mahdollisesta sisällöstä. Kiitettävässä vastauksessa voisi sitten esim. selittää lähemmin, että bkt ei sovi hyvinvoinnin mittariksi kovin hyvin muistakaan syistä: se ei kerro ihmisten kokemasta onnellisuudesta (jota myös tutkitaan ja mitataan) eikä vaurauden jakautumisesta yhteiskunnassa, eikä se kerro sellaisista mahdollisista tuotannon mukana seuraavista kielteisistä ilmiöistä kuin ympäristöhaitat. Yllä mainitun HDI:n ohella käytettyjä hyvinvoinnin mittareita on mm. aidon kehityksen indikaattori GPI yhtenä tunnetuimmista.

Tehtävä 3

Tarkennettu tehtävänumero: B

Lähettäjä: T

Kysymys: TIedän, ettet tykkää vastata tälläisiin kysymyksiin, mutta miten paljon menee pisteitä jos jätti mainitsematta Gini-indeksin ja GPI-indeksin. En ollut kuullut näistä tätä ennen koskaan. Löysin lopulta talustiedon kappaleen lopusta pienellä. HDI-indeksin mainitsin. Paljon voin sain jos oon muute selittäny hyvin?

Vastaus: En tiedä, sanoisinko nyt aivan niinkään, että en "tykkää" vastata; ennemmin koen itse, että en osaa tai voi vastata näihin kysymyksiin kovin tarkasti, siis vastausta lukematta. Tässäkään en uskalla luvata maksimipistemäärää, mutta kertomasi pohjalta minusta näyttää, että sinulla on kuitenkin varsin hyvin ns. pullat uunissa.

Tehtävä 3

Lähettäjä: abina

Kysymys: mites pitikö hdi ja gpi selittää? Muistin vain toisen...Human development indez

Vastaus:

Tehtävä 4

Lähettäjä: Jou

Kysymys: Mahdollista saada yhtäkään pistetä kun muistin tuottavuuden tarkoittavan tulojen ja menojen erotusta?

Vastaus: Riippuu siitä, mitä muuta vastauksessasi oli, mutta lähtökohta vaikuttaa tässä vähän heikolta kieltämättä.

Tehtävä 4

Lähettäjä: epeli

Kysymys: Käsittelin seuraavia asioita:

mainostus parturikampaamoilla, paperitehdas laajentaa ulkomaille, pk laajentaa toiselle paikkakunnalle, työvoiman edelleenkoulutus (henkinen pääoma karttuu), erilaiset kannustimet työntekijöille, kuten palkankorotus ja muut edut, investoinnit : kuten uudet koneet, uusi tekniikka, parturi-kampaajilla esimerkiksi työergonomian parantaminen uusilla tuoleilla, työvoiman lisääminen. Onko tässä edellytykset 5-6 pisteeseen?

Vastaus: Tuossa on oikeita asioita (uudet koneet, paremmat työskentelyolosuhteet...), mutta osasta en aivan suoraan näe, miten ne liittyisivät juuri tuottavuuteen (mainonta...). Vasta kun lukisin vastauksesi ja lähemmän selostuksesi, osaisin arvioida pisteiden määrän.

Tehtävä 4

Tarkennettu tehtävänumero: paperitehdas ja parturiliike

Lähettäjä: Sarppa

Kysymys: Kiinnostaa tietää ne kaikki keinot miten paperitehtaan ja parturiliikkeen tuotettavuutta voisi parantaa. Tuotettavuus piti myös määritellä, jonka tein yhdellä lauseella eli tuotettavuus tarkoittaa kuinka paljon yritys tuottaa rahallisesti. Saako tuosta mitään?

Vastaus:

Tehtävä 4

Lähettäjä: mömmö

Kysymys: Siis eikö tuottavuus tarkoitakaan yhden työntekijän tuottamien tavaroiden tai palveluiden määrää per vuosi?????? :O

Vastaus: Kyllä tuottavuus tarkoittaa sitä, kuinka paljon tavaroita tai palveluita (hyödykkeitä) työntekijä tuottaa tietyssä ajassa, vaikkapa vuodessa. Vastaavasti tuottavuuden paraneminen tarkoittaa hyödykkeiden tuottamista entistä enemmän samoilla resursseilla tai yhtä paljon kuin ennen mutta vähemmillä voimavaroilla. Jos ajatellaan paperitehdasta, se voi parantaa tuottavuuttaan esim. tehokkaammilla koneilla, parturiliike taas vaikkapa ottamalla käyttöön tehokkaampia työtapoja. Kiitettävässä vastauksessa kannattaisi sitten sleittää tarkemmin asioita, jotka voivat parantaa työn tuottavuutta (automatisointi, työolojen parantaminen, työntekijöiden motivointi jne). Tässä tehtävässä vastajaa ehkä helposti vaanii se vaara, että hän selittää yrityksen tuottavuuden sijasta yrityksen kannattavuuteen liittyvistä asioista, ja ne ovat eri juttu.

Tehtävä 5

Lähettäjä: Maija

Kysymys: Mitä tehtävässä vaadittiin korkeiden pisteiden saamiseksi?

Vastaus:

Tehtävä 5

Lähettäjä: Johanna

Kysymys: Mitä kysymyksessä haettiin? Mitä piti siis vastata

Vastaus:

Tehtävä 5

Lähettäjä: abiturientti

Kysymys: Mitä asioita tehtävän vastaukseen olisi pitänyt luetella?

Vastaus: Vastauksessa voisi mielellään olla seuraavia näkökohtia: Taloyhtiöllä ensinnäkin on velvollisuus huolehtia siitä, että yhtiön alueella olisi turvallista liikkua. Taloyhtiö (tai tarkemmin sanoen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja) on huoltoyhtiön valvojana pääsääntöisesti vastuussa pihan kunnossapidon puutteista. Hilja V. voi vaatia taloyhtiöltä korvausta, mutta se voi koskea vain sairaalakuluja, ei Hiljan mielipahaa. Jos oikeudessa todetaan, että on tapahtunut laiminlyönti, taloyhtiö tai mahdollisesti huoltoyhtiö joutuu maksamaan korvaukset, nimittäin sopimus huoltoyhtiön kanssa määrittelee, miten pihan ja valaistuksen kuntoa seurataan ja ylläpidetään, ja se on perustana, kun arvioidaan vastuukysymystä eli olisiko juuri huoltoyhtiö syyllistynyt tehtäviensä laiminlyöntiin. Olisi myös hyvä tuoda esiin, että tapaukseen voi liittyä rikosoikeudellinenkin vastuu.

Tehtävä 5

Lähettäjä: Jokke

Kysymys: Voidaanko kaatumisen korvausvastuu määrätä huoltoyhtiölle, sillä huoltoyhtiö on ollut tietoinen hiekoitukseen käytettävän hiekan riittämättömyydestä, johon huoltoyhtiö vetoaa? Eikö juuri tämä poisti taloyhtiön korvausvastuun?

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: Hukassa

Kysymys: Mitä kaikkea kuuden pisteen vastaukseen vaadittiin? Minkälaisia esimerkkejä, ja mitä kaikkea vaadittiin ainakin kerrottaviksi?

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: tr

Kysymys: Kuuluiko 6. tehtävä kirjoittaa silleen tarinamuotoon että esim. "Pekka ja Maria päätyivät avioeroon. Osituksessa...jne" vai menikö tuo tekniikka ihan metsään? Kerroin avioehdottomuudesta ja siitä, miten olisi käynyt avioehdon ollessa, osituksesta, velkojen erillisyydestä, vallintaperiaatteesta, elatuksesta jne. eli paljonko pisteitä voisi olettaa saavansa?

Vastaus: Toki vastaukseen voi rakentaa kertomuksenkin, mutta vähemmän kaunokirjallinen ote riittää. Monia mainitsemiasi asioita vastauksessa olisi hyvä löytyä. Jos luettelen asioita lyhyesti, ne ovat seuraavanlaisia: Puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Kun avioerossa toimitetaan omaisuuden ositus, kummankin puolison avio-oikeuden alainen omaisuus arvioidaan ja arvosta vähennetään velat. Kun kummankin omaisuudesta on vähennetty hänen velkansa, jäljelle jäävä varallisuus lasketaan yhteen ja jaetaan kahdella. Se puoliso, jonka jäljelle jäävä varallisuus on suurempi, maksaa toiselle tasinkoa, minkä jälkeen kummallakin on yhtä paljon. Jos puolisoilla on avio-oikeuden kumoava (tai sitä rajoittava) avioehtosopimus, jää siihen kirjattu omaisuus osituksen ulkopuolelle. Kiitettävässä vastauksessa pitäisi olla terminologia tarkkaa, ja lisäksi siinä on hyvä olla enemmän yksityiskohtia, esim. jos avioehto koskee koko omaisuutta, puolisoiden omaisuus luetteloidaan ja erotellaan toisistaan mutta ositusta ei suoriteta. Puolisot voivat sopia osituksesta keskenään, mutta jos toinen vaatii, voi käräjäoikeus määrätä pesänjakajan. Mahdollisen tasingon luovuttaja saa määrätä, mitä omaisuutta luovuttaa. Ositusta voidaan myös sovitella, jos sen lopputulos katsotaan kohtuuttomaksi.

Tämä on siis yhdenlainen tiivistetty inventaario asianmukaisista seikoista. Pisteitä on jälleen mahdoton luvata lukematta vastaustasi, valitan.

Tehtävä 6

Lähettäjä: Ylistönkatu

Kysymys: Miten esimerkkejä olisi kuulunut käyttää? Meenekö pisteitä jos käytti erillisiä havainnollistavia esimerkkejä, ei yksittäistä tapausta?

Vastaus:

Tehtävä 6

Lähettäjä: kaapeli

Kysymys: onko paha virhe jos kirjoitti omaisuuden erottelu että omaisuuden erittely. Ja entä jos unohti että osituksesta tehdään osituskirja+?

Vastaus:

Tehtävä 7

Lähettäjä: mietin vain

Kysymys: Mitä tähän vaadittiin (etenkin b-kohtaan)?

Vastaus: Tässä vastaukseen toivotaan seuraavanlaisia asioita: A-kohdassa voisi selittää, että Adenauer korostaa Saksan länsiosien merkitystä Euroopan poliittis-taloudelliselle tilanteelle. Integraation taustallahan on supervaltojen kylmä sota. Neuvostoliitto on miehittänyt osan Saksaa, ja se lisää tarvetta yhdistää Länsi-Eurooppa Britannian ja Ranskan johdolla ja tervehdyttää Saksa mm. taloudellisesti. Federalistit korostavat puolestaan Euroopan integraatiota rauhan takaajana. Kansallisvaltioiden anarkia on heidän mukaansa johtanut jo kahteen maailmansotaan, ja ainoastaan ylikansallinen federaatio estää sen, että joskus sota taas kolkuttaa ovella. Federalistit ja Adenauer itse asiassa molemmat korostavat tarvetta sitoa Saksa integroituun Eurooppaan.

B-kohdassa voisi selittää sitten esim. sitä, että toisen maailmansodan jälkeen oli tarve uudelleen rakentaa Eurooppa ja sitoa Saksa länenn demokratiakehitykseen ja markkinatalouteen. Integraatio alkoi Hiili- ja Teräsyhteisön perustamisella, jolla sidottiin Saksa ja Ranska yhteistyöhön. Rooman sopimuksella 1957 perustettiin Euroopan talousyhteisö ja Euratom. Kannattaa kuitenkin huomauttaa, että kaikki Euroopan maat eivät vielä tuolloin 1950-luvulla lähteneet mukaan integraatioon.

Tehtävä 7

Tarkennettu tehtävänumero: 7.b

Lähettäjä: Jean Monnet

Kysymys: Jeps, elikkä kysyisin heittikö paljon ohi aiheesta jos taustoitin Schumannin ja Monnetin panosta tuossa Europaan hiili- ja teräsyhteisön syntymisessä vai olisko pitänyt keskittyä enemmän noiden eri yhteisöjen syntyyn?

Vastaus:

Tehtävä 8

Lähettäjä: Mari

Kysymys: Mitä oikeuksia vaaditaan 5-6 pisteeseen? Mainitsin asumis-, työnteko- ja opiskeluoikeuden eu-maissa, oikeus sosiaaliturvaan toisessa maassa, oikeus saada konsulaattiapua, oikeus vedota oikeusasiamieheen, ääni- ja ehdolleasettumisoikeus eu-maassa, jossa asuu pysyvästi ja kansalaisaloiteoikeuden.

Vastaus: Seuraavassa on lista asioista, joita toivomme vastauksissa löytävämme: Ensinnäkin jokainen Euroopan unionin jäsenmaan kansalainen on samalla EU:n kansalainen. EU-kansalaisen keskeisiä oikeuksia ovat esim. vapaa liikkuminen ja oleskelu, oikeus äänestää ja asettua ehdokkaaksi sekä mahdollisuus valittaa tehdyistä päätöksistä. Viimeistään kiitettävässä vastauksessa voisi olla esillä myös diplomaattiapu sekä se, että vapaa liikkuvuus tekee mahdolliseksi työnteon ja opiskelun toisessa EU-maassa ja pääsyn asuinmaan sosiaaliturvan piiriin. Vähintään miljoona EU-kansalaista voi tehdä lainsäädäntöaloitteen, sekin on hyvä asia ottaa huomioon.

Tehtävä 8

Lähettäjä: Jenry

Kysymys: Mmitä tähänki nyt sitäis vastata. Ota näistä nyt selvää, ihme Eu-propagandaa. Pistetää väkisi opettelee tällaset hyvät ja unohdetaa ne huonot puolet!

Vastaus: Katsopa kuule huviksi ja hyödyksi aikaisempia tehtäväsarjojamme: näet, että on sitä kysytty EU:sta kaikenlaista vuosien mittaan, sekä etuja että ongelmia, joten on turha tulla heittämään tähän moista soopaa.

Tehtävä 8

Lähettäjä: Dr. Ceelik

Kysymys: Mitä etuja turkkilaiset saisivat Eu:hun liittymisestä?

Vastaus:

Tehtävä 8

Lähettäjä: asd

Kysymys: Paljonko pisteitä tulee jos mainitsi määritelmän eli EU-maan kansalainen on EU-kansalainen ja sen lisäksi oikeuksia: vapaa liikkuvuus EU:n ja ETA:n sisällä, sosiaaliturva, yhteinen ajokortti (lol), äänestäminen europarlamenttivaaleissa ja kansalaisaloteoikeus komissiolle. Lisäksi mainitsi lyhyesti, että kansalaisuuden saaminen vaihtelee maittain ja EU-kansalainen omistaa myös kansalliset oikeudet, koska on EU-maan kansalainen.

Varmaanki neljä pistettä?

Vastaus:

Tehtävä 8

Lähettäjä: Tiina Virta

Kysymys: Riittikö täysiin pisteisiin:

-Liikkumis- ja oleskeluoikeus koko EU-alueella

- äänioikeus ja vaalikelpoisuus EU-ja kunnalisvaaleissa,

-Oikeus saada suojelua toisen EU-maan edustolta unionin ulkopuolisessa maassa, jossa ei ole omaa edustoa

-Oikeus vedota euroopan parlamenttiin sekä kannella komissiolle ja Euroopan oikeusasiamiehelle

-oikeus kirjoittaa EU:n toimielimelle millä tahansa unionin virallisella kielellä

Vastaus: Noilla näkökohdilla pääsee ainakin hyvin pitkälle pisteissä, tarkemmin en osaa tältä istumalta sanoa. Vaikuttaa siis lupaavalta.

Tehtävä 9

Tarkennettu tehtävänumero: b

Lähettäjä: abi

Kysymys: Mitkä ovat tekjät jotka oli mainittava jotta sai hyvät pisteet? v. 2004 itälaajentuminen?

Vastaus:

Tehtävä 9

Tarkennettu tehtävänumero: 9b

Lähettäjä: avuton

Kysymys: Mitä EU:n ja Venäjän suhteista olisi pitänyt mainita?

Vastaus: Tähän tulee nyt aika pitkä vastaus. Seuraava on taas eräänlainen kimara sisältöjä ja näkökohtia.

a) Aineiston analyysissä voisi kiinnittää huomiota siihen, että piirroksessa EU:n jäsenmaat pelkäävät Venäjää. Teksteissä van Rompuy korostaa EU:n ja Venäjän yhteistyötä ja taloudellisia etuja ja ajattelee niiden välisistä suhteista myönteisesti, Haukkala taas näkee hajanaisen EU:n voimattomaksi Venäjän edessä, koska se on riippuvainen Venäjän energiasta. Haukkalan mielestä EU on pyrkinyt sovittelevaan politiikkaan, mutta Venäjä on irtautunut yhteistyölinjalta, eikä EU:lla ole oikein keinoja painostaa Venäjää.

b) Neuvostoliiton hajoaminenhan merkitsi kylmän sodan loppua ja siten Venäjän ja EU:n suhteiden lämpenemistä. Venäjä oli ensin 1990-luvulla heikko, mutta sitten 2000-luvulla se alkoi tavoitella entistä vaikutusvaltaansa. EU:n itälaajeneminen on usein koettu Venäjällä uhaksi. Venäjän asema energian tuottajana on vahvistanut sen asemaa EU:hun nähden, vaikkakin myös Venäjä tarvitsee vastaavasti lännen öljytuloja. EU on arvostellut Venäjän ihmisoikeustilannetta ja demokratiakehityksen ongelmia, mutta taloussuhteet ovat tiivistyneet, ja monet EU:n jäsenmaathan ovat riippuvaisia Venäjän energiasta. Suhteita ovat rasittaneet mm. Venäjän ja itäisten EU-maiden kireät suhteet, Itä-Euroopan maiden NATO-jäsenyys sekä Venäjän ulkopolitiikka, esim. suhtautuminen Syyrian kriisiin. Yhteistyötä on silti ollut mm. Itämeren suojelemiseksi.

Tehtävä 9

Tarkennettu tehtävänumero: b

Lähettäjä: just wondering

Kysymys: Lyhyesti vastaus, mitä kaikkea vaadittaisiin? Mitä riittää edes 2 pisteeseen?

Vastaus:

Tehtävä 9

Tarkennettu tehtävänumero: 1.b

Lähettäjä: Randomnorssi

Kysymys: Haittaako jos puhui Venäjän ja Kuuban suhteista pseudososialistisen kehityksen vertauskuvana. Mainitsin myös Alueiden Komiteassa toimivan Riitta Myllerin vaikutuksesta EU:n ja Venäjän talouspoliittisiin kiistoihin... vaikutus on toki ollut vähäistä, mutta ajattelin sen olevan mainitsemisen arvoista :p

Pilakuvan tulkitsin intertekstuaaliseksi viittaukseksi Arkady Plastovin (1893-1972) teokseen Traktorikuskin illallinen. Menikö ihan metsään?

Vastaus:

Tehtävä 9

Lähettäjä: Hilleri

Kysymys: Luulin, että jokerit tulevat aina kursseista 1 tai 2, mutta t9 tuntui koskevan enemmän 4-kurssin aihetta; eikö se käytäntö pitänytkään, jonka olin lukenut? Kirjassanikaan ei ollut b-kohdan aiheesta kovin paljon tietoa. Oliko sitä käsitelty jossain sarjassa laajemminkin? En kuitenkaan uskaltanut riskeerata vastaamalla vain yhteen jokeriin. Saako jotain siitä, kun on maininnut niinkin tuoreen tapahtuman kuin sen, että Venäjä puolusti Syyriaa YK:n turvallisuusneuvostossa?

Vastaus:

Tehtävä 9

Tarkennettu tehtävänumero: 9b

Lähettäjä: eimitäänhajua

Kysymys: Mitä 9b tehtävään olisi isoimpina linjauksina pitänyt laittaa?

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä: svs

Kysymys: lähteekö pisteitä jos tulkitsi kuviota vähän väärin laittoi pari kolme väärää prosenttilukua?

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä: Emma

Kysymys: Mitä tehtävässä haettiin? Tunuu tällä hetkellä siltä että taisi mennä ihan metsään

Vastaus: Ei ne vastaukset yleensä mene niin huonosti, kuin heti kokeen jälkeen ehkä tuntuu, vaan siellä on monenlaista ihan oikeansuuntaista asiaa, niin uskoisin. Tässä seuraa nyt kimara hyviä näkökohtia, mutta tämä on siis esimerkki. Älä masennu, jos jotain vastauksessasi on toisin tai jotain alla olevasta puuttuu, vastauksen voin nimittäin rakentaa usealla tavalla.

A-kohdassa voi ensinnäkin todeta, että julkisen sektorin yli- ja alijäämä Suomen kansantaloudessa merkitsee, että valtion ja kuntien tulot ovat suuremmat (ylijäämä) tai pienemmät (alijäämä) kuin niiden menot. (Tarkkaan ottaen julkiseen sektoriin pitäisi näissä yhteyksissä laskea myös tiettyjä juttuja eläkerahastoista.)

B-kohdassa voisi selostaa, että julkinen sektori oli 1980-luvun lopulla ylijäämäinen, mutta painui sitten jyrkästi alijäämäiseksi 1990-luvun alun lamassa (hurjimmillaan alijäämää noin kahdeksan prosenttia BKT:sta). Vuosituhannen vaihteeseen tultaessa puolestaan ylijäämä oli suhteellisen suuri ja pysyi plussalla 2008 asti, jolloin julkinen sektori kansainvälisen finanssikriisin seurauksena meni taas alijäämäiseksi. On hyvä huomata, että valtionvelan määrä suhteessa bkt:hen on vaihdellut suhteessa julkisen sektorin ali- ja ylijäämiin johdonmukaisesti: julkisen sektorin alijäämäisyyden aikana valtion velan osuus bkt:sta kasvaa ja ylijäämän aikana laskee.

C-kohdassa voisi todeta esim sen, että julkisen sektorin alijäämää voidaan yrittää pienentää leikkaamalla tulonsiirtoja ja muita julkisia menoja tai lisäämällä verotuloja. Kun katsotaan asiaa kansantalouden kannalta, nämä toimet voivat tosin heikentää kokonaiskysyntää ja vaikeuttaa yritysten toimintaa ja sillä viisiin viedä talouskasvun edellytyksiä heikompaan suuntaan. Kotitalouksille toimet saattavat merkitä laskevia tuloja, kasvavaa työttömyyttä ja heikompia julkisia palveluita. Kiitettävän vastauksen tasolla voisi pohtia, että julkisen sektorin menojen vähentäminen merkitsee julkisen kulutuksen ja investointien vähentämistä, mikä heijastuu yritysten tilauksissa ja sen kautta yritysten kyvyssä työllistää. Menojen vähentäminen johtaa myös julkisen sektorin työvoiman vähenemiseen. Kotitalouksissa vaikutukset toki vaihtelevat sen mukaan, misminkälaisista väestöryhmistä on kyse ja mitä veroja kiristetään tai mitä palveluita karsitaan.

Tehtävä 10

Lähettäjä: Jutku

Kysymys: Mitä olisi hyvä mainita, etenkin C-kohdassa? Aika rankka urakka oli ainakin omassa esseessä.

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä: Keijo

Kysymys: Mitä kaikkea olisi pitänyt käsitellä kyseisessä tehtävässä? Oliko väärin lähteä erittelemään kuviota diagrammin pääsuuntien perusteella, esim. ennen 90-lukua vallinnut noususuhdanne, siitä 90-luvun lamaan jne talouskasvun nousu kohti huippuaan 2000-luvun alkupuolella?

Vastaus:

Tehtävä 10

Tarkennettu tehtävänumero: 10c

Lähettäjä: epeli

Kysymys: Käsittelin c-kohdassa pääasiassa vientiä ja tuontia ja verojen kiristämistä. Onko tämä ollenkaan riittävää, vai mitä kohdassa olisi pitänyt ehdottaa alijäämäisen julkisen sektorin taloudellisen tilanteen parantamiseksi?

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä: abiturientti

Kysymys: Tarkoittaako julkisen sektorin ylijäämä/alijäämä samaa kuin valtion budjetin ylijäämää/alijäämää?

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä: Abigail

Kysymys: Itseänikin jäi vähän vaivaamaan tuon julkisen sektorin merkitys, sillä puhuin pääasiassa valtion toimista. Keinoina menojen karsiminen, tulojen lisääminen yleisesti sekä esimerkiksi pitkän tähtäimen toimet kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamisessa yms. rakenteelliset uudistukset. Oikean suuntaisia?

Tilastoa tulkitsin suhdannevaihteluiden, euron mukanaan tuoman haitan/hyödyn sekä BKT:n kasvun näkökulmasta. Olisiko jotain muutakin vaadittu?

Vastaus:

Tehtävä 10

Tarkennettu tehtävänumero: c

Lähettäjä: aaabi

Kysymys: Mitä jos unohti omasta muuten täydellisestä vastauksesta kokonaan viennin? Tehtävässä maks oli 5 ni onko mahdollisuutta 4?

Vastaus:

Tehtävä 10

Tarkennettu tehtävänumero: 10.c

Lähettäjä: Miti

Kysymys: Kelpasiko jos mietti laskusuhdanteiden ja noususuhdanteiden vaikutusta, eli että laskusuhdanteessa on alijäämää ja noususuhdanteessa ylijäämä. Eli tätä kautta mietti miten laskusuhdannetta voidaan estää ja tätä kautta alijäämää. Käsittelin vastauksessani myös kysynnän ja tarjonnan lakia, markkinataloutta ja talousteorioita.

Menikö ihan metsään?

Vastaus:

Tehtävä 10

Tarkennettu tehtävänumero: 10c

Lähettäjä: Pekka Hautala

Kysymys: Oliko perusasioiden lisäksi hyödyksi, jos puhui mm. kotitalousvähennyksestä, piensijottajien veronpoistosta sekä

Vastaus:

Tehtävä 10

Lähettäjä: Mare

Kysymys: Oho, kysyin näköjään tehtävästä 13, tarkoitin kyllä 10... Mitä 10 olisi pitänyt vastata?

Vastaus:

Tehtävä 10

Tarkennettu tehtävänumero: c

Lähettäjä: T

Kysymys: kävikö tähän esim tulo-, finanssi, valuutta- ja rahapolitiikan vaikutusten miettiminen, ja verojen laskun/korotuksen ja lainanoton mahdollisuuksien pohtiminen?

Vastaus:

Tehtävä 10

Tarkennettu tehtävänumero: C

Lähettäjä: Ella

Kysymys: Pohdin keinoja, mm julkisten palveluiden karsiminen, verotuksen kiristäminen(ongelmana verokilpailu), syrjäytymisen ehkäiseminen(tulee kalliiksi valtiolle), viennin tukeminen, matkailijoiden houkutteleminen Suomeen, työurien pidentäminen, hyvinvointivaltion palveluiden (mm. Terveydenhoito) maksujen korottaminen tai osan palveluista kokonaan poisjättäminen. Menikö ihan ohi?

Vastaus:

Tehtävä 10

Tarkennettu tehtävänumero: a

Lähettäjä: Pena

Kysymys: Riittikö täysiin pisteisiin kuviontulkintatehtävässä se, että kertoi miten viivat kulkivat kuviossa ja samalla vähän kertoi v1993-> lamasta ja 2009-> talouskriisistä?? Naurettavan helpot pisteet jos näin on! :)

Vastaus:

Tehtävä 13

Lähettäjä: Mare

Kysymys: Mitä tähän olisi pitänyt vastata?

Vastaus:

 • 2019 syksy: yhteiskuntaoppi

  Yhteiskuntaopin yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

Abitreenit

Oppimateriaalit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit

Seuraa Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit