Hyppää pääsisältöön

Maa on työtön laulu – kirjailija Timo K. Mukkaa inspiroivat Lapin maisema, ahdinko ja työttömyys

Timo K. Mukka (1944–1973) kasvoi ja kirjoitti Pellon Orajärvellä. Häntä inspiroivat niin ympäröivä maisema, kuin Lapin ahdinko ja työttömyyskin. Dokumentissa Maa on työtön laulu (1968) Mukka kertoo, millaisessa ympäristössä hän tekee kirjoitustyötään.

Vuonna 1968 Lappia vaivasivat samanlaiset ongelmat kuin nykyään: työttömyys, nuorison poismuutto ja syntyvyyden laskeminen. 23-vuotias Timo K. Mukka oli nostanut näitä aiheita esille jo seitsemässä ilmestyneessä kirjassaan.

Timo Hämäläisen toimittama dokumentti Maa on työtön laulu alkaa Mukan pohdinnalla siitä, miten kirjailijaksi tullaan. Vastaus on helppo: Kirjailijaksi tullaan kirjoittamalla. Mukka oli aloittanut kirjoittamisen jo 12-vuotiaana ja ensimmäisen romaaninsa Maa on syntinen laulu hän julkaisi jo 19-vuotiaana.

Mukkaa ja Pelloa pohtivat niin kyläläiset kuin kunnanisät ja -äiditkin sekä tietysti kirjailija itse. Mukka oli kiistelty hahmo. Rivoiksi ja rienaaviksikin kutsutut kirjat sekä inhottivat, että kiehtoivat. Maa on syntinen laulu, Sipirjan lapset, Tabu ja Koiran kuolema loivat legendan Mukasta rajoja rikkovana ”seksimystikkona”.

Filmikalenteri-ohjelma kävi tutustumassa Maa on syntinen laulu -romaanin pohjalta tekeillä olleen elokuvan kuvauksiin vuonna 1973. Ohjaaja Rauni Mollberg kuvaili romaania rikkaaksi ja monitasoiseksi, jossa on kuolemisen ja syntymisen teema läsnä. Elokuvateon aikana Mollberg löysi romaanista myös syvää huumoria, jota ei yleensä liitetty Mukan teoksiin. Elokuvan tekoon liittyi vaikeuksia, sillä se kuvattiin Lapin erämaassa. Kuvausryhmä oli ensimmäinen autolla Kittilän Kätkäjärvelle matkanneet.

Elokuva keräsi hurjat katsojamäärät teattereihin ja voitti kolme Jussi-palkintoa.

Elokuva sai ensi-iltansa marraskuussa 1973, mutta Mukka ei ehtinyt ensi-iltaa nähdä. Hän kuoli vasta 28-vuotiaana maaliskuussa 1973 . Kirjailijan viimeistä päivää muisteli Mukan hyvä ystävä, lappilainen ylilääkäri Pekka Raudaskoski vuonna 2013 esitetyssä radiodokumentissa Muonamiehen poika.

Kommentit