Hyppää pääsisältöön

Porin lyhytaaltoasema välitti ohjelmat maailmalle sekä porilaisten uuneihin

Porin lyhytaaltoasema rakennettiin vuoden 1940 olympiakisoja varten. Olympiahanke jäi sodan jalkoihin, mutta asema vihittiin käyttöön 1948. Sen kautta kuuluivat radiolähetykset Amerikkaankin asti. Tehokkuudesta saivat osansa myös aseman lähiseudun asukkaat, jotka kertoivat kuulleensa lähetyksiä myös uunin ja jääkaapin kautta.

Porin lyhytaaltoaseman lähetyksiä suunnattiin Euroopan ohella Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan. "Asema saa ohjelman puhelinyhteyksien avulla lähettimöön ja teknikot hoitavat sen edelleen avaruuksiin", selostetaan asemaa esittelevässä uutisfilmissä. Katsauksessa nähdään myös laitoksen alkuaikojen johtaja insinööri Eero Frantsila.

Aseman lähetysajat ja -taajuudet vaihtelivat kausittain. Yleisradio julkaisi painettua esitettä ohjelmista ja taajuuksista.

1970-luvun puolivälissä asemalle hankittiin tehokkaampi lähetin ja pyöritettävä antenni ja lähetykset alkoivat kuulua myös Aasiassa ja Australiassa. Vilkkaimpina vuosina asema lähetti yli sata tuntia ohjelmaa vuorokaudessa eri suuntiin.

Ulkosuomalaisille suunnattujen suomen- ja ruotsinkielisten lähetysten lisäksi Pori välitti Yleisradion ohjelmia englanniksi, saksaksi, ranskaksi sekä venäjäksi. 1970-luvulta lähtien Yleisradio käytti ulkomaille suunnattujen ohjelmien kanavanimeä YLE Radio Finland.

Kun aseman tehoja vuosien saatossa nostettiin, huomasivat myös lähialueiden asukkaat sen vaikutukset. Radiolähetyksiä saattoi yllättäen kuulla esimerkiksi sähköuunistakin. Porilaiset.com keskustelupalstalla eräs muistelee: "Amalgaamipaikka toimi mainiona matkaradiona. Kun vasemmasta poskesta lähtee Aikamiesten "Iltatuulen viesti" viidettä kertaa illassa, niin siinä on huumori koetuksella."

Vuonna 1987 asema siirrettiin meren äärelle Preiviikiin. Samana vuonna kuvattu ohjelma esittelee aseman toimintaa. Harjannostajaisissa kuullaan teknisen johtajan Erkki Larkan puhe. Työntekijöiden lisäksi haastateltavina ovat Yleisradion silloinen pääjohtaja Sakari Kiuru sekä lyhytaaltokeskuksen päällikkö Lauri Sääski.

Yleisradio lopetti aseman käytön vuonna 2006.

Tietolaatikko

Porin lyhytaaltoasema sijaitsi Itä-Porissa Väinölän kaupunginosassa. Asema rakennettiin vuoden 1940 olympialaisia varten vuonna 1939. Toisen maailmansodan syttymisen takia kisoja ei kuitenkaan pidetty. Englanti oli takavarikoinut aseman päälähettimeksi tarkoitetun 100 kilowatin laitteiston. Se saatiin Suomeen sodan jälkeen ja uusi asema vihittiin käyttöön vuonna 1948.

Vuonna 1987 lyhytaaltoasema siirrettiin meren äärelle Preiviikiin.

Yleisradio lopetti aseman käytön vuonna 2006. Aseman lähetyspalveluista on jäljellä vain keskiaaltojakelu, joka on vuodesta 2009 lähettänyt ainakin Kiinan radion (China Radio International) palveluita Eurooppaan useilla kielillä.

Lyhytaaltolähetysten kuuluminen kaukana maailmalla perustuu ilmakehän heijastaviin kerroksiin.

Maailmanradiotoiminnan vahvuus oli sen riippumattomuus kohdealueiden viestintärakenteista.

Lähde: Wikipedia

Huom. Uutisfilmissä on katkos noin puolessa välissä ja osa selostuksesta ja kuvasta valitettavasti puuttuu.

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto