Hyppää pääsisältöön

Resepti: Burgundinpataa kasviksista

Tällä kertaa Santeri Hämäläinen valmistaa klassikkoruokaa, mutta uudella tavalla. Santerin mielestä kasvisversio burgundinpadasta on se ainoa oikea.

Kasviksia voi vaihdella mielensä mukaan, esimerkiksi punajuuren voi korvata vaikka raita- tai keltajuurella. Lihan sijasta Santeri käyttää sieniä.

Burgundinpata kasviksista (neljälle)

2 tl voita
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
8 pientä punajuurta tai raitajuurta
4 porkkanaa
2 timjamin oksaa
2 rkl tomaattipyrettä
2,5 dl punaviiniä
5 dl kasvislientä
3 laakerinlehteä
himalajansuolaa ja pippuria
(2 rkl maizenaa)

Sienet

2 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
3 portobello-sientä
10 herkkusientä
10 helmisipulia
himalajansuolaa ja pippuria

Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota niitä voissa muutama minuutti. Lisää puna- tai raitajuuret, porkkanat sekä timjamin oksat ja jatka kuullottamista viitisen minuuttia. Heitä perään tomaattipyre, paista hetki ja lisää sitten joukkoon punaviini, kasvisliemi sekä mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia.

Kuumenna pannulla voi ja oliiviöljy. Lisää perään reiluiksi paloiksi pilkotut sienet sekä kuoritut, kokonaiset helmisipulit. Paista miedolla lämmöllä, kunnes sienet ja sipulit ovat hieman pehmenneet ja saaneet kauniin värin. Mausta.

Maista pataa ja mausta tarvittaessa. Jos haluat padasta hieman sakeampaa, lisää joukkoon pieneen nestetilkkaan sekoitettu maizena. Lisää joukkoon sienet ja sipulit ja anna hautua vielä kymmenisen minuuttia.

Pata toimii mahtavasti ihan sellaisenaan ja muuttuu aina vaan paremmaksi seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä.

Voit kuitenkin halutessasi tarjota padan kanssa esimerkiksi linssejä (Puy tai Beluga) tai juuresmuusia. Ruokajuomana toimii tietenkin keskitäyteläinen punaviini Burgundista.

Ohje: Santeri Hämäläinen.

Tämä pata kokataan lauantaina Aamu-tv:ssä kello yhdeksän ja kymmenen välillä 2. helmikuuta.

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka