Hyppää pääsisältöön

Teinityttö lähtee mummomatkalle äidin pakottamana

Rakkaushuolien ja teini-iän kanssa painiskeleva Rebekka lähtee vastentahtoisesti mummomatkalle. Hän käy tervehtimässä kolmea mummoaan, joista kaksi asuu Virossa ja yksi Suomessa. Matkan aikana Rebekka käsittelee äidin eron aiheuttamia tunteita ja ruotii suhdettaan mummoihinsa.

Rebekkaa ahdistaa. Hän on toivottomasti rakastunut Batmaniin, hänen erosta toipuva äitinsä kyselee koko ajan hänen rakkauselämästään ja kaiken lisäksi äidin mielestä hänen pitäisi matkustaa tapaamaan hänen mummojaan. Ja Rebekalla on kolme mummoa! Yksi on vironkielinen, yksi venäjänkielinen ja yksi suomenkielinen.

Tiiu on ex-isäpuolen äiti, joka tykkää hevistä ja tietää elokuvista.

"Mikä mummo minä hänelle enää olen?" kysyy Tiiu surullisena Rebekan äidiltä.

Virossa asuu myös baaba-Galina eli Rebekan äidinäiti. Galina on viisas ja siisti ihminen. Rebekan mielestä baaballe on helppo huutaa ja kiukutella, vaikka toisaalta hän ei haluaisi tehdä niin.

Baaba ja äiti yrittävät saada Rebekkaa kiinnostumaan uskonnosta, mutta turhaan.

"Tää maaikoni tuo onnea, Rebekka", äiti valistaa.

"Mä haluun mieluummin naparenkaan," tylsistynyt tyttö vastaa.

Mummomatkan viimeinen etappi on isän äidin Irmelin luona. Irmeli on oikea hurjapää, joka ajelee mönkijällä ja harrastaa ampumista. Irmeli painottaa pojantyttärelleen, kuinka tärkeää ihonhoito ja päiväkirjan kirjoittaminen on.

"Sit ku sä oot tässä mummin iässä, miten tärkeää se on, että sä tiedät sun lapsuudesta paljon enemmän."

Teksti: Sonja Fogelholm