Hyppää pääsisältöön

Agents komppasi Baddingin uutta tulemista

Esa Pulliaisen johtama The Agents aloitti neljä vuotta kestäneen yhteistyön Rauli Badding Somerjoen kanssa vuonna 1981. Yksi harvoista kuvatallenteista, joka dokumentoi tätä tärkeää kumppanuutta, on Levottomat palat -ohjelmaan vuonna 1983 tehty kolmen biisin paketti.

Agentsin ja Baddingin lyöttäytyminen yhteen oli monellakin tapaa olennainen suomalaisen populaarimusiikin historian kannalta. Siitä alkoi Baddingin uusi vahva luomiskausi, joka synnytti eräitä hänen kestävimpiä klassikoitaan ja iskosti Somerjoen pysyvälle paikalle kansalaisten sydämissä.

Samalla se oli esityötä sille rautalankaa ja kotoista molliperinnettä yhteensulattavan beatiskelmän maanlaajuiselle renessanssille, jonka Agents ja sen uusi solisti Topi Sorsakoski 1980-luvun puolivälissä polkaisivat toden teolla käyntiin.

Marjaana Mykkäsen ja Timo-Erkki Heinon kulttuurimakasiinissa Badding ja bändi esiintyvät tyylikkäissä valkoisissa puvuissa. Kuva on huonolaatuista, sillä alkuperäinen lähetysnauha on poistettu. Oheinen harvinainen taltio on kopioitu U-matic-kasetilta, jossa kuvaan on poltettu aikakoodi. Kyseessä on Mika Kaurismäen Arvottomat-elokuvan lisäksi tiettävästi ainoa kuvatallenne Baddingin ja Agentsin yhteistyöstä.

Ohjelmassa kokoonpano esitti kaksi laulua maineikkaan undergroundbändi Suomen Talvisota 1939—40:n ohjelmistosta. Vihaava rakkaus perustuu William Shakespearen tekstiin. Jarkko Laineen sanoittama Kekkonen-rock on tässä ajanmukaistettu lentopalloa harrastavan Mauno Koiviston presidenttikauteen soveltuvaksi. Molemmat kappaleet ovat lyhyitä mutta nasevia.

Vain hitusta pidempi on Baddingin itse kirjoittama Liikaa viinaa, jonka hän ja Agents levyttivät samana vuonna toiselle yhteiselle albumilleen Tähdet tähdet. Nimensä mukaisesti kappale kertoo alkoholista — laulajan itsensäkin turhan hyvin tuntemasta aiheesta. Tv-nauhoitusta tehtäessä yhteiset livekeikat olivat jo loppuneet samaan aineeseen liittyvistä syistä. Baddingin tuuraajaksi ja viimein korvaajaksi kiinnitettiin kitaristi Pekka Tammilehto eli Topi Sorsakoski — ja loppu onkin historiaa.

Tietolaatikko

Liikaa viinaa. Säv. G. A. Johanssonin perikunta, sov. Esa Pulliainen, san. Rauli Somerjoki.
Vihaava rakkaus. Säv. Erik af Venusberg, san. William Shakespeare, suom. san. tuntematon.
Koivisto-rock (Kekkonen-rock). Säv. Erik af Venusberg, alkup. san. Lauri Kenttä.

Lue lisää:

Badding opetteli humppaa, jotta voisi laulaa kuin Elvis

Herkkä-ääninen Rauli "Badding" Somerjoki (1947–1987) kykeni tulkitsemaan yhtä uskottavasti niin rockia, humppaa kuin sävellettyä lakitekstiä. Somerolaislaulajan vain parikymmenvuotinen ura jätti pysyvän jäljen suomalaiseen populaarimusiikkiin.

Kommentit