Hyppää pääsisältöön

Pauli Räsänen oli iskelmäestradien pirteä pystytukka

Tamperelaisen muusikon Pauli Räsäsen (1928–2000) tunnussävelmäksi vakiintui Kotkan ruusu -kappale. Vuonna 1969 taltioiduissa Nää niitä lauluja on -konsertoinneissa Räsänen toi esiin myös virtuoosimaisen sikermöintitaitonsa. Persoonallisen pystytukan esiintymisessä viehättivät välittömyys ja hilpeä huumori.

Kotkan ruusu on Pauli Räsäsen tunnetuin levytys. Kappaleen on säveltänyt 1940-luvulla Helvi Mäkinen ja sanoittanut teatterinjohtaja Leo Anttila laulunäytelmää varten. Tässä nähtävässä Nää niitä lauluja on -taltiossa ei laulun tekijöitä kuitenkaan ollut tiedossa, vaan sanatkin oli saatu katsojalta.

Nää niitä lauluja on -ohjelmaa kuvattiin vuonna 1969 useita jaksoja. Niissä Pauli Räsänen loisti eritoten virtuoosimaisena sikermämestarina:

Polkan tahtiin polkeva sikermä yhdistelee kappaleita Otetaanpa pikkanen polkan pätkä, Viipurin Vihtori, Kerran sisävesilaivalla, Juhannuspolkka Paksulassa ja Luukarin Heikin polkka.

Tangosikermässä kuullaan tarttuvia paloja Kuubalaisesta serenadista, Kukkia Andeilta -kappaleesta sekä Rion tähdestä.

Vauhdikkaassa venäläisiä ja amerikkalaisia sävelmiä yhdistelevässä sikermässä soivat mm. Troikka, Aaveratsastajat, Deep in the heart of Texas ja Kalinka.

Räsänen teki tunnetuksi myös sota-ajan iskelmiä. Äidin kirje on koskettava tulkinta, jota laulaja toki pohjustaa totuttuun tapaansa kepeällä jutustelulla.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto