Hyppää pääsisältöön

Pauli Räsänen oli iskelmäestradien pirteä pystytukka

Tamperelaisen muusikon Pauli Räsäsen (1928–2000) tunnussävelmäksi vakiintui Kotkan ruusu -kappale. Vuonna 1969 taltioiduissa Nää niitä lauluja on -konsertoinneissa Räsänen toi esiin myös virtuoosimaisen sikermöintitaitonsa. Persoonallisen pystytukan esiintymisessä viehättivät välittömyys ja hilpeä huumori.

Kotkan ruusu on Pauli Räsäsen tunnetuin levytys. Kappaleen on säveltänyt 1940-luvulla Helvi Mäkinen ja sanoittanut teatterinjohtaja Leo Anttila laulunäytelmää varten. Tässä nähtävässä Nää niitä lauluja on -taltiossa ei laulun tekijöitä kuitenkaan ollut tiedossa, vaan sanatkin oli saatu katsojalta.

Nää niitä lauluja on -ohjelmaa kuvattiin vuonna 1969 useita jaksoja. Niissä Pauli Räsänen loisti eritoten virtuoosimaisena sikermämestarina:

Polkan tahtiin polkeva sikermä yhdistelee kappaleita Otetaanpa pikkanen polkan pätkä, Viipurin Vihtori, Kerran sisävesilaivalla, Juhannuspolkka Paksulassa ja Luukarin Heikin polkka.

Tangosikermässä kuullaan tarttuvia paloja Kuubalaisesta serenadista, Kukkia Andeilta -kappaleesta sekä Rion tähdestä.

Vauhdikkaassa venäläisiä ja amerikkalaisia sävelmiä yhdistelevässä sikermässä soivat mm. Troikka, Aaveratsastajat, Deep in the heart of Texas ja Kalinka.

Räsänen teki tunnetuksi myös sota-ajan iskelmiä. Äidin kirje on koskettava tulkinta, jota laulaja toki pohjustaa totuttuun tapaansa kepeällä jutustelulla.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto