Hyppää pääsisältöön

Tutkija vanhojen kuvien Facebook-ilmiöstä: Aika näyttää, yleistyykö

Tutkija Janne Matikainen Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitokselta pitää viikonvaihteessa Facebookia villinnyttä kuvakampanjaa oman historian syventämisenä.

Facebookin logo // Kuva: YLE

Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksen tutkija Janne Matikainen sanoo Yle Uutisten haastattelussa, että sosiaaliseen mediaan on jo alkanut syntyä henkilöhistoriaa, mutta sitä on vasta muutamien vuosien ajalta. Tästä syystä omaa historiaa halutaan täydentää muun muassa Facebookiin kuvilla, jotka on otettu ennen ”naamakirjan” syntyä. Viikonvaihteessa vanhat lapsuus- ja teinikuvat alkoivat ilmestyä Facebook-käyttäjien profiilikuviksi.

- Aika näyttää tuleeko tästä yleisempikin ilmiö, eli täydennetäänkö omaa henkilöhistoriaa omien lapsuuskuvien pariin, Matikainen pohtii.

Vanhojen kuvien viikko on ollut ensisijaisesti suomalainen ilmiö. Tämä on huomattu myös maamme rajojen ulkopuolelta.

- Mielenkiintoista on pohtia mistä tämä on lähtenyt liikkeelle. Eräs turkkilainen Facebook-tuttavani kysyi, että "mikä juttu teillä siellä Suomessa on menossa".

Janne Matikaisen mukaan mielenkiintoista on myös se, että nyt verkkoon ladataan kuvia ajalta ennen internetiä. Hän ei kuitenkaan näe vanhojen kuvien jakamisessa riskiä, sillä ensisijaisesti omia kuviaan verkkoon lataavat aikuiset käyttäjät.

- Kuvien laittaminen on tätä nykyä keskeinen toiminto sosiaalisessa mediassa. En näkisi, että tässä tarvitsisi olla mitenkään erityisen varovainen. Kukin harkitsee tavallaan, Janne Matikainen sanoo.

Lähteet: Yle Uutiset