Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Virtaa ilmasta

Langaton lataus tuntuu olevan vähän jokaisen huulilla. Siitä odotetaan suurta ja mahtavaa ominaisuutta. Ääni, kuvat ja videot liikkuvat langattomasti ja maailman suurimpaan tietoverkkoonkin voi viilettää ilman johtoja, miksei siis sähkökin.

Langaton lataus on ollut myös yksi asia, joka on nostanut uusimmat Lumia-puhelimet teknologiapalstojen otsikoihin. Esimerkiksi Lumia 920:n kaveriksi voi hankkia säkkituoleistaan tunnetun Fatboyn kanssa valmistetun laturin, jolla Lumia latautuu asettamalla se pienen tyynyn päälle. Tyyny perustuu langattoman latauksen yleiseen Qi-standardiin, kuten monet muutkin tuotteet. Fatboy on kuitenkin itse johdolla – ja poikkeuksellisen isolla muuntajalla – kiinni pistokkeessa.

Onko tämä nyt sitten paljon näppärämpää kuin puhelimen laittaminen pistokkeeseen kiinni? Siitä voidaan olla montaa mieltä. Lataus kun kestää kauemmin kuin piuhan kanssa, eikä puhelinta voi juurikaan nostaa tyynyltä, koska muutoin lataus loppuu. Puhelimen käyttäminen kesken latauksen on siis hankalaa.

Samaan törmäsin kokeillessani aiemmin iPhonen kanssa kotimaisen PowerKissin Ringiä ja Avanto PowerTrayta. iPhonessa ei ole sisäänrakennettua tukea langattomalle lataukselle, joten ensin Ring pitää liittää puhelimeen ja vasta sitten asettaa puhelin latausalustalle. Ringin täytyy olla juuri oikeassa kohdassa, vastaanvankokoisen punaisen rinkulan päällä, jotta lataus onnistuu. Lataus loppuu jos puhelin siirtyy liiaksi sivuun tai sitä nostaa pari-kolme senttiä ilmaan. Asettelun lisäksi hommaa hankaloittaa se, että eri puhelinmalleille on erilaisia rinkuloita vaihtelevista liittimistä johtuen.

Tuntuukin, että langaton lataus on vielä kuriositeetti, jollaista ei tarvitse kotona. Koska puhelin ei lataudu huolettomasti missä vaan kodin seinien sisäpuolella, on oikeastaan sama laittaako puhelimen kiinni latausjohtoon vai viekö sen erilliselle latausalustalle.

Laukkusi lataa puhelimen

Joidenkin arvioiden mukaan langaton lataus on tämän vuoden keskeinen teknotrendi. Uskon, että varsinainen voimannäyte tulee olemaan se, miten laajalti kaupat, kahvilat ja muut palvelupisteet tulevat tarjoamaan ilmaisia latauspisteitä. Jos puhelin todella latautuu vain asettamalla se kahvilan pöydälle munkkipossusta nautittaessa, alkaa siinä olla järkeä.

Esimerkiksi Powerkissin kanssa yhteistyötä tekeviä latauspisteitä on jo jonkin verran kotimaassa ja maailmalla. Latte-ryystäjien sielut kiinnostavat isojakin yrityksiä, sillä esimerkiksi Nokia on panostamassa kahvilamaailmaan omin voimin.

Kiinteiden latauspisteiden lisäksi myös uudenlaiset konseptit tulevat ratkaisemaan pelin. Mielenkiintoinen on esimerkiksi ajatus puhelimen lataavasta laukusta. Yksi tällainen on joukkorahoituspalvelu Kickstarterin kautta viime lokakuussa rahoituksen saanut Everpurse.

Se on pieni käsilaukku, jossa on sisäänrakennettu lataustasku. Kun puhelin sujautetaan taskuun, alkaa akku latautua. Yön ajaksi käsilaukun voi asettaa latausalustalle, joka hoitaa sen käyttökuntoon seuraavaa päivää varten. Tekijöiden mukaan käsilaukussa on virtaa kahden täysin tyhjän puhelimen lataamiseen. Ensimmäisten laukkujen on määrä tulla markkinoille keväällä.

Japanilainen autonvalmistaja Toyota on puolestaan kertonut tuovansa ensimmäisenä maailmassa puhelinten langattoman latauksen autoon. Ensimmäisenä se tulee tämän vuoden aikana Avalon-malliin, joka on myynnissä Amerikassa. Puhelin latautuu näppärästi asettamalla se Toyotan keskikonsoliin. Ei enää piuhoja, jotka sotkeentuvat vaihdekepin ympärille, jeah!

Langaton lataus ottaa vasta vauvanaskeleita. Kun teknologia kehittyy, tulemme varmasti näkemään yhä parempia ratkaisuja. Esimerkiksi startup-yritys Witricity kehittää teknologiaa, jossa laitteen ei tarvitse olla lähes kiinni laturissa. Tulevaisuudessa se voisi olla vaikka metrin päässä, kuten Applen vanhasta patenttihakemuksesta ilmenee. Kohta riittänee, että on saapunut kotiin.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.