Hyppää pääsisältöön

Alkoholia lasten seurassa?

Alkoholia lasten seurassa? Kuva: Vince Petaccio.

Kuinka paljon alkoholia saa nauttia lasten seurassa? Onko edes saunakalja sallittu? Saako äiti nauttia kuohuviiniä juhlissa, jos isä on autolla? Voiko lasten kanssa mennä aikuisten juhliin? Vai pitääkö vanhemman kieltäytyä alkoholista lasten seurassa kokonaan? 

Hanna on kolmen kouluikäisen lapsen äiti. Hänen perjantai-illan nautintoihin kuuluu saunasiiderin lisäksi muutama rentouttava viinilasillinen.

Pieni hiprakka on sallittu vasta lasten nukkuessa
- Pieni hiprakka on sallittu vasta lasten nukkuessa, Hanna sanoo.

- Tietenkin juon saunasiiderin lasten nähden. Ei lapsilta voi alkoholia piilottaa. He löytävät sen joka tapauksessa muutaman vuoden päästä, Hanna puuskahtaa.

Hanna on miettinyt myös etukäteen tilannetta, jossa muutaman alkoholiannoksen jälkeen tarvittaisiinkin ajokuntoa vaikka sairaalaan.

- Tilaisin taksin tai soittaisin vanhemmiltani kyydin.

Ei alkoholia?

Niina käytti ennen äidiksi tuloa alkoholia toisinaan hyvinkin paljon. Nyt hän on kolmen lapsen äiti. Lapsista vanhin on ala-koulun viimeisellä luokalla, nuorin on alle kolmevuotias.

- Vielä esikoisen ollessa pieni saatoin osallistua aikuisten illanviettoihin ja juhlia aamuun saakka. Toisen lapsen syntymän jälkeen en ole juonut pisaraakaan alkoholia. Siitä on yli viisi vuotta. Mieheni kyllä käy ulkona kavereidensa kanssa ja juo saunaoluita, mutta itse en tarvitse alkoholia.

Niina on harvoin poissa lastensa luota, koska hoitoapua ei löydy läheltä, eivätkä nuoremmat lapset Niinan mukaan viihdy hoidossa. Niina kertoo, että ei enää viihdy edes yksinään juhlissa, jossa muut ovat humalassa.

- Ja lapsiani en sellaisiin juhliin veisi, joten kutsuihin on melko helppo vastata kieltävästi. Haluan opettaa lapsilleni, että elämä voi olla hyvää ilman alkoholia. Yritän itse elää niin kun opetan.

- Minusta äitiys ja juominen eivät vain kuulu yhteen, Niina painottaa.

Yhden lapsen yksihuoltajaäiti Maisa kertoo juovansa harvoin. Hän on huomannut esikouluikäisen poikansa tarkkailevan häntä, jos hän tilaa ravintolassa lasin viiniä.

- Minun pitäisi varmaan juoda useammin vaikka saunakalja.

Maisaa mietityttää, saako hänen oma kitsas alkoholin käyttönsä pojan käyttämään aikanaan alkoholia varovaisesti vai holtittomasti.

Jos annankin tietämättäni sellaisen kuvan, että alkoholi on tabu? 
- Jos annankin tietämättäni sellaisen kuvan, että alkoholi on tabu? 

Lasillinen viiniä voi olla nautinto

Ida on kahden alle kouluikäisen lapsen äiti, joka ajattelee käyttävänsä alkoholia normaalisti. Viinilasillinen ruuan kanssa tai siiderilasi sipsien kera on Idan mielestä vanhemmille luvallista. Tärkeintä on varmistaa, ettei humallu. Toisen vanhemman on hyvä olla aina ajokunnossa.

- Jos otan lasillisen viiniä ruuan kanssa, mieheni ei ota mitään ja toisinpäin, Ida sanoo. Idan mielestä lasten on hyvä nähdä vanhempien käyttävän alkoholia kohtuullisesti.

- Keneltä he muuten oppisivat, että lasillinen viiniä voi olla nautinto, eikä koko pulloa tarvitse juoda kerralla, Ida miettii.

Ida painottaa, että jos aikuinen on humalassa, lapsen paikka on hänen mielestään jossain muualla.

- Lapsi ei ymmärrä humalaista, vaikka turvana vierellä olisikin toinen aikuinen, joka on selvin päin.

Lapsen silmissä humaltunut aikuinen voi olla mörkö. Kuinka usein tulemme ajatelleeksi tätä?  

Linkit:

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus