Hyppää pääsisältöön

Psykologi ahmintahäiriöstä: Lääkärit eivät tunnista sairautta omista potilaistaan

YleX Etusivun haastatteluun saapui psykologi Katarina Meskanen, jonka kanssa puhuttiin ahmintahäiriöstä.

YleX Etusivun haastattelussa Katariina Meskanen

Noin kolme prosenttia suomalaisista ahmii ruokaa ongelmaksi asti. Katarina Meskanen on yksi Irti ahminnasta -kirjan kirjoittajista. Kirjassa annetaan ohjeita syömisen hallintaan.

- Ahminta on sellaista syömistä, jota ei pysty lopettamaan. Se on suurien ruokamäärien syömistä kerralla. Usein siihen liittyy myös se, että syödään, vaikka ei olisi nälkä, ja syödään ähkyyn asti, Meskanen sanoo.

Katarina Meskasen mukaan kaikki ahmivat joskus, mutta ahminnasta puhutaan sairautena, kun se alkaa hallita elämää.

- Se toistuu ja alkaa haitata elämää. Puhutaan, että jopa kolmanneksella vaikean lihavuuden takia hoitoa hakeutuvista voisi olla ahmintahäiriö taustalla.

Ahminta voi olla Meskasen mukaan piilevä syy lihavuuteen. Ahmintataipumukset voivat olla syinä siihen, ettei painonhallinta onnistu. Häiriö eroaa bulimiasta sillä, että ahmittua ruokaa ei oksenneta pois.

- Eli ei pyritä kompensoimaan sitä ahmittua ruokaa. On tästä puhuttu, muttei missään nimessä riittävästi mediassa. Enemmän ehkä erikoissairaanhoidossa tästä on puhuttu, Meskanen sanoo.

Meskasen mukaan häiriössä ahmimista ei haluta tai siitä ei nautita.

- Se on pakonomaista. Se on esimerkiksi tunteiden turruttamista ja arjen pakokeino, se on keino hallita omia ongelmallisia ajatuksia. Se ei ole herkuttelua tai mitenkään miellyttävää. Ahminta on todellinen syömishäiriö aivan kuin anoreksia ja bulimiakin.

Ahmintahäiriö on Meskasen mukaan alitunnistettu sairaus. Hänen mukaansa jopa lääkärit eivät tunnista potilaitaan ahmijoiksi.

- Hirveän vähän tästä puhutaan. Lääkäritkään eivät tunnista tätä omista potilaistaan. Ahminnasta kärsivätkään eivät välttämättä tiedä, että kyse on syömishäiriöstä eikä itsekurin puutteesta.

Kuuntele alta Katarina Meskasen haastattelu, jossa nainen kertoo muun muassa miten voi tunnistaa kärsiikö itse ahmintahäiriöstä.