Hyppää pääsisältöön

Talvivaaran kipsisakka-allas vuoti Kainuun soille

Talvivaaran nikkelikaivosta vaivanneet ympäristöongelmat jatkuivat vuonna 2012. Marraskuussa kaivoksen kipsisakka-altaan huomattiin vuotavan. Vuoto oli jo kolmas samassa altaassa.

4.11.2012 Tv-uutiset kertoi altaan vuotavan. Raskasmetalleja, muun muassa uraania sisältävää vettä pääsi valumaan luontoon. Kaivos on Vuoksen ja Oulujärven vesistöalueiden rajalla, joten suuren alueen saastumista pelättiin.

A-studion toimittaja Nina Malmberg lähti Kainuuseen tutkimaan mistä on kyse. Vuoto oli raivostuttanut kainuulaiset ja pohjoissavolaiset. Kajaanin ELY-keskuksen edessä mielenosoittajat vaativat Kainuun ELY-keskuksen ylijohtajan Kari Pääkkösen eroa ja Talvivaaran kaivosluvan poistamista.

Kaivoksella viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen kertoi Malmbergille vuodon tukkimisesta. Kysymys uraanipitoisesta vedestä oli viestintäpäällikölle sen verran hankala, että hän keskeytti haastattelun.

Samassa A-studion jaksossa haastateltiin Talvivaaran toimitusjohtajaa Harri Natusta. Natunen vakuutti kaivoksen tukkivan vuodon ja ettei neljättä vuotoa enää tule. Konkreettisia keinoja hän ei kuitenkaan juurikaan kertonut.

Pian Natunen saikin lähteä toimitusjohtajan paikalta. Julkisuutta karttanut Talvivaara Kaivososakeyhtiön suuromistaja Pekka Perä nousi hänen paikalleen. Sadat mielenosoittajat olivatkin vaatineet Perää vastuuseen suurmielenosoituksessa Helsingissä 13.11.2012.