Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Homesiivouksissa on käytetty vaarallisia myrkkyjä

Homeen torjunnassa ja muussakin siivouksessa on käytetty desinfiointiaineita, joissa on myös ihmiselle vaarallisia myrkkyjä. Kaiken kukkuraksi ne eivät edes välttämättä tapa homeita. Helsinkiläinen Kirsi on yrittänyt selvittää, mistä hänen homesiivouksen jälkeenkin jatkuvat oireensa oikein johtuvat. Tutkijoiden mukaan markkinoilla on edelleen vaarallisia myrkkyjä.

Helsinkiläinen Kirsi osti uuden asunnon viime elokuussa. Pian hän huomasi uudessa kodissaan jotain outoa.

- Keittiössä tiskiallaskaapissa haisi tosi pahalle. Ajattelin ensin, että ne on nuo roskikset ja kissanruuat, jotka haisevat, kertoo Kirsi.

Ajan mittaan hajut vain pahenivat. Kirsi sai myös oireita.

- Mulla alkoi tulla kurkkuoireita, kurkunkirvelyä ja pistelyä ja pääkipua ja väsymystä. Nämä oireet hävisivät, kunpoistuin asunnosta.

Kirsi otti yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään. Paikalla kävi huoltomies, joka totesi, että keittiössä tuntuu homeen hajua. Isännöitsijä kutsui paikalle saneerausfirman.

Saneerausfirman tarkastuksessa kävi ilmi, että asunnon edelliset omistajat olivat tehneet keittiössä epäonnistuneen remontin. Viemäristä
puuttui tarpeellisia osia ja likavesi oli päässyt vuotamaan keittiön tiskipöydän alle. Saneerausfirma saapui ajallaan korjaamaan viemäriä. Kirsikin sattui olemaan kotona.

- Mä istuin tässä sohvalla. Yht`äkkiä tuli semmonen ihan kamalan voimakas, paha haju. Mä arvasin, että nyt on joku desinfiointi tehty. Avasin heti ikkunan.

Kun Kirsi ihmetteli remonttimiehille outoa hajua, nämä vain lupailivat sen pian haihtuvan. Heti desinfioinnin jälkeen Kirsin terveysoireet pahenivat.

- Homeoireet pahenivat ja niistä tuli pysyviä: ne eivät enää poistuneetkaan kun lähdin asunnosta. Lisäksi minulle tuli kemikaaliyliherkkyys. En voi käyttää enää hajusteellista pesuainetta, kertoo Kirsi. Hän kävi myös lääkärin pakeilla.

- Minulla on vähän limakalvomuutoksia poskiontelossa ja ärsytystä ja punotusta alanielussa.

Kirsi ryhtyi selvittämään, mitä desinfiointiainetta hänen asunnossaan oli käytetty. Saneerausfirma ei hänen kyselyihinsä vastannut. Isännöitsijän välityksellä asia lopulta selvisi. Desinfioinnissa oli käytetty Formula429 Plus-nimistä liuosta. Kirsi sai tutkittavakseen myös liuoksen käyttöohjeen.

- Käyttöohjeessa luki, että paikalla ei saisi olla siinä tilassa muita silloin kun desinfiointi tehdään.

Kirsi oli koko desinfioinnin ajan samassa tilassa, jossa desinfiointi tehtiin. Häntä ei kehotettu poistumaan paikalta eikä hänelle annettu mitään suojavälineitä. Kun hän kyseli yrityksestä syytä turvaohjeiden laiminlyöntiin, vastaus oli välinpitämätön.

- He sitten sanoivat että asukkaat ovat monesti uteliaita. Että vaikka pyytäisi poistumaan, he ovat tulossa siihen takasin heti kohta. Ja että siihen pyytämiseen turtuu, kertoo Kirsi.

Desinfiointiaineiden myrkyt

Kirsin kodissa käytetty Formula429 Plus on laimennettava liuos, jokasisältää neljää erilaista biosidia eli eliöitä tappavaa ainetta. Yksi näistä biosideista on nimeltäänPHMB eli polyheksametyleenibiguanidi.

Tämä PHMB on parhaillaan arvioitavana Euroopan Unionin riskinarviointimenettelyssä. Euroopan kemikaaliviraston alainen riskinarviointikomitea on kuitenkin jo julkaissut mielipiteensä PHMB:n vaaraluokituksesta. Tuon arvion mukaan PHMB on tappavaa hengitettynä. Pitkäaikaisessa tai toistuvassa altistuksessa se vaurioittaa hengityselimiä.

PHMB

Pitkälti PHMB:n kaltainen toinen biosidi, PHMG kiellettiin kokonaan EU:ssa helmikuun alusta lukien. PHMB:n arviointi on siis kuitenkin kesken. Se voi kestää vielä vuoden tai kaksikin. Toistaiseksi PHMB siis on
täysin laillinen aine.

Desinfiointiaineet yleisesti käytössä

Näitä vaarallisia biosideja on yleisesti käytetty mm. homesiivouksissa. Tuotemerkkejä ovat Formula 429-valmisteiden lisäksi mm. MCF ja BioVasa. Kaksi viimemainittua ovat poistuneet markkinoilta viime syksynä, Formula429-tuotteet (jotka siis sisältävät toistaiseksi laillista PHMB:ta) ovat olleet myynnissä ainakin vielä tammikuussa.

Homesiivousten lisäksi PHMG:tä tai PHMB:tä sisältäviä aineita on markkinoitu koulujen ja päiväkotien desinfiointiin, ilmanvaihtokanavien puhdistukseen ja jopa päivittäisen kotisiivoukseen. Tuotteet ovat olleet pääasiassa ammattimaisten siivous- ja saneerausfirmojen käytössä, mutta nettikaupoista niitä on saanut ostaa kuka tahansa. Tavallisissa kaupoissa on ollut myynnissä ainakin b>SoftCare-merkkistä desinfiointiainetta huonekalujen raikastamiseen ja Hygisoft-nimistä suihketta käsien desinfiointiin.

Myrkyllisiä biosideja on levitetty homeasuntoihin moottoroiduilla ruiskuilla. Käsittelyn kohteena ovat voineet olla paitsi seinät ja katot, myös huonekalut tai vaikkapa toimiston paperit ja kansiot. Pienemmissä kohteissa on käytetty käsikäyttöisiä suihkupulloja. Liuoksia on voitu myös sivellä pinnoille.

Biosidien on tarkoitus ilmaan suihkutettuna ensin tapaa mikrobeja ilmasta. Sen jälkeen ne laskeutuvat pinnoille, siis lattioille, seiniin ja huonekaluille. Pinnoille ne muodostavat kalvon, jonka on tarkoitus tappaa mikrobeja mahdollisimman kauan.

Tutkimusta Suomessa

Biosideja on tutkinut professori Mirja Salkinoja-Salonen Helsingin yliopiston mikrobiologian osastolla. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitä biosideille tapahtuu arkielämässä, sitten kun asukkaat muuttavat desinfioituun kotiinsa.

Professori levitti biosidiliuoksia lasimaljoille. Sen jälkeen maljojen annettiin kuivua viikon verran. Kuivunutta myrkkypintaaSalkinoja-Salonen raaputti kevyesti lasisauvalla.

- Se on niin kuin kengät kuluttaisivat lattiaa tai mööpeleitä siirretään paikasta toiseen, professori selittää.

Kevyesti hankaamalla myrkkypinnalta irtoaa pölyä. Silmin katsoen sitä ei näy, mutta laboratorion tarkalla vaa'alla milligrammat erottuvat.

- Jos toimiston paperit on käsitelty tällaisella aineella, niin kun niitä siirtelee pöydällä, niin siitä jo rapisee biosidipitoista pölyä, selittää Salkinoja-Salonen.

Tätä hyvin hienoa pölyä ihmiset sitten hengittävät keuhkoihinsa.

Salkinoja-Salonen

Toisessa kokeessa Salkinoja-Salonen lisäsi kuivuneelle myrkkymaljalle hiukan vettä. Sen jälkeen hän pyöritteli vesitilkkaa maljalla.

- Se kuvaa mopin liikettä lattialla tai rätin pyörimistä pöydällä.

Kuivuneesta pinnasta irtoaa myrkkyjä veteen. Kun myrkyllistä vettä liikutellaan esimerkiksi lattiaa pestessä, ilmaan nousee silmin näkymättömiä pienpisaroita. Ne menevät keuhkoihin vielä syvemmälle kuin pöly.

- Hengitettynä, kosteana aerosolina nämä aineet on kaikkein vaarallisimpia. Aerolina ne pääsevät silloin niihin kaikkein ahtaimpiin, pieniin keuhkoputkiin saakka, selittää Salkinoja-Salonen.

- Ensin tulee niitä ärsytysoireita, mikä useimmiten tulkitaan flunssaksi tai yskäksi. Mutta sitten jos altistus jatkuu, alkaa tulla kudosmuutoksia. Keuhkoputkista menee hapenottokyky ja tulee tunne, että ei saa henkeä, ei saa happea. Loppujen lopuksi sydän pysähtyy.

Biosidien terveyshaitat riippuvat mm. siitä, kuinka suuria määriä niitä elimistöön joutuu ja kuinka kauan altistus jatkuu. Mitään turvallisia raja-arvoja PHMG:lle tai PHMB:lle ei kuitenkaan ole vielä olemassa. Salkinoja-Salonen kertoo huuhtoneensa myrkkymaljoja jopa yhdeksään kertaa ja myrkkyjä irtosi edelleen.

Tukes rauhoittelee

Bisosidien käyttöä Suomessa valvoo Tukes. Siellä rauhoitellaan tilannetta.

- Näitä aineita on käytetty hyvin monella tavalla, arvioi ylitarkastaja Kimmo Karhi.

- Osa firmoista käyttää hyvin maltillisia määriä ja noudattaa varoaikoja. Aineita on voitu käyttää sillä tavalla, että niistä ei aiheudu mitään merkittävää altistumista eikä merkittävää terveyshaittaa.

Tukes on kuitenkin varoittanut yrityksiä jo marraskuussa PHMB:n käytöstä homesiivouksissa. Samalla kerrottiin PHMG:n käyttökiellosta.Uuden varoituksen Tukes julkisti tammikuun lopussa. Siinä kehotetaan välttämään
PHMB:n käyttöä sisätiloissa.

Tukesin tämän hetken arvion mukaan biosideja ei erikseen tarvitse lähteä puhdistamaan pois, jos ne eivät ole aiheuttaneet mitään terveysoireita. Jos oireita kuitenkin on, asiakkaan kannattaa olla yhteydessä desinfioinnin tehneeseen firmaan. Sieltä täytyy löytyä tietoa käytetyistä aineista ja myrkkymääristä.

Helmikuun puoliväliin mennessä sosiaali- ja terveysministeriön johtama viranomaistyöryhmä julkaisee käytännön ohjeita siitä, miten puhdistus tarpeen vaatiessa tehdään.

Biosidit eivät tapa kaikkia homeita

Biosidit ovat paitsi haitallisia, mahdollisesti myös hyödyttömiä. PHMG:n ja PHMB:n vaikutuksia homeisiin on myös tutkittu Helsingin yliopiston mikrobiologian osastolla. Tutkijat kasvattivat homeita biosidiliuksissa. Verrokkina kokeessa oli tavallinen kasvatusliuos.

Sekä PHMG että PHMb tappoivat osan homeista, mutta jättivät jäljelle yhden, voimakkaan lajin. Kaikki homeet eivät siis kuolleet, mutta niiden lajikirjo pieneni.

- Lopputulos oli tyrmäävä, kertoo mikrobiologi Maria Andersson.

- Biosidialustoilla, siis sekä PHMG:llä ja että PHMB:llä kasvaneet kasvustot ovat kummatkin myrkyllisempiä kuin tavallisella elatusaineella
kasvanut kasvusto.Sen sijaan että siellä olisi monta eri hometta, siellä voikin olla yksi laji, joka sitten saattaa tuottaa suuria määriä myrkkyjä.

Kahden myrkyn loukussa

Tutkimuslaboratoriossa syntynyt tulos saattaa selittää senkin, mitä Kirsin asunnosta jatkossa löytyi. Kirsi nimittäin tilasi paikalle yksityisen kuntotarkastajan. Tämä otti mikrobinäytteitä tiskipöydän alta, lattianrajasta takaseinästä löytyneestä puurakenteesta.

- Sieltä löytyi kolmenlaisia mikrobeja, kertoo Kirsi.

Desinfiointi ei siis ollut tappanut homeita tässäkään asunnossa. Joko aine ei tosiaan tehonnut - tai sitten desinfiointi tehtiin niin huolimattomasti, että myrkkysuihku ei ulottunut kaapin alle takaseinään asti. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä. Joka tapauksessa Kirsillä on nyt niskoillaan sekä homeita että biosidimyrkyt. Tilanne jatkuu.

- Taloyhtiön hallitus on päättänyt, että he odottavat kunnan ympäristötarkastajan lausuntoa, että voiko täällä asua ja mitä pitää tehdä.

Virpi Väisänen, YLE/Kuningaskuluttaja, Tutkiva asia

Lue myös Yle Uutisten juttu aiheesta.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.