Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaanotto 6.2.2013

Peiliterapia

”Kärsin CRPS-oireyhtymästä ja olen saamassa siihen niin sanottua peilihoitoa. Mistä siinä mahtaa olla kyse?”


Peiliterapialla oikeastaan huijataan aivoja. Jos vaikka toinen käsi on vaurioitunut, eikä toimi kunnolla, sitä aletaan tietenkin kuntouttaa. Kuntoutus on pitkä prosessi, ja peiliterapialla sitä on joskus mahdollista nopeuttaa.


Ensin potilas asettuu niin, että hänen kätensä ovat eri puolilla peiliä, ja että hän näkee vain terveen käden. Sitten otetaan vaikka kaksi tennispalloa, ja aletaan molemmilla käsillä tehdä jotakin tiettyä liikettä – semmoista, johon terve käsi pystyy mutta vaurioitunut ei. Peiliin katsoessaan potilas (tai hänen aivonsa) luulee näkevänsä, kuinka vaurioitunutkin käsi osaa tehdä täsmälleen samat asiat kuin terve, vaikka oikeasti katselee terveen käden peilikuvaa. Tiivistettynä voisi sanoa, että jos aivot saadaan luulemaan, että vaurioitunut käsi pystyykin toimimaan normaalisti, se alkaa oikeasti niin toimiakin. Peiliterapia voi siis toimia tavallaan oikopolkuna käden tai miksei jalankin kuntoutumiselle.

Kuntosaliliikkeitä nivelrikkoiselle

”Minulla on todettu nivelrikko käsissä. Tiedän, että vesijuoksu on hyväksi ja sitä harrastankin, mutta mitä kuntosalilla kannattaisi huomioida, että nivelet pysyvät kunnossa?”


Lihasten treenaaminen onkin tärkeää! Nyrkkisääntö on, että aina sen nivelrikkoisen nivelen lähialueen lihaksia pitää kuntouttaa. Jos vaivaa on vaikka sorminivelissä, niin silloin sormien ja käden lihasten treenaaminen on tärkeää ja niin edelleen. Samalla pitää kuitenkin olla rasittamatta itse niveltä. Jos nivel tuosta treenistä vielä tulehtuu, niin sehän on yhtä tyhjän kanssa. Kipu on tässä hyvä mittari. Jos harjoituksesta jää kipu päälle, voi päätellä, että nyt ei aivan kaikki mennyt niin kuin pitäisi.

Kyssäkaalia keuhkoahtaumaan

”Kysyisin, että auttaako kyssäkaali keuhkoahtaumaan niin kuin on väitetty? Itselläni lääkäri sanoi, että minulla on pientä ahtaumaa henkitorvessa ja keuhkoista jää kaksikymmentä prosenttia käyttämättä.”


Tupakointihan sitä keuhkoahtaumaa aiheuttaa, joten tupakoinnin lopettaminen on se tärkein ennaltaehkäisy ja hoitomuoto. Ahtauma on tukala olotila, eikä ole ihme, että kaikkia mahdollisia parannuskeinoja haluaa kokeilla. Tuon tuosta saakin lukea milloin tomaatin, sitrushedelmien, marjojen ja vaikka vihannesten terveyttä voimaannuttavasta vaikutuksesta. Hyvä niin! Ja kyssäkaaliakin kannattaa kyllä syödä, mutta ei siitä keuhkoahtaumatautilääkkeeksi taida olla. Oikeasti keuhkoahtaumaa hoidetaan keuhkoputkia laajentavilla lääkkeillä ja joskus tulehdusta hillitsevillä lääkkeillä, kortisoneilla. Kyssäkaalia kannattaa syödä siis ihan muuten vain!


Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 21.12.2015