Hyppää pääsisältöön

Robottikäsi toimii kuin ajatusTeknologia on kehittynyt myös raajansa menettäneiden iloksi. Tekokädet ja -jalat ovat nykyään huomattavasti monipuolisempia ja mielekkäämpiä käyttää. Englantilaisella Nigel Acklandilla on ollut puoli vuotta käytössään bebionic3 -tekokäsi. Sen sanotaan olevan kehittynein tekokäsi tällä hetkellä. Tekokättä on kehitetty yhdessä amputaation läpikäyneiden potilaiden kanssa ja Ackland on yksi heistä.

Yle AkuuttiBebionic 3:n toiminta perustuu siihen, että käyttäjä antaa käskyn tietyille lihaksille, joiden kautta tekokäden sensorit ohjelmoivat tekokäden eri liikkeet.


Ackland pystyy vaihtamaan eri toimintoja tekemällä liikkeitä eri järjestyksessä. Tekokäden ranne pyörii täysin ympäri, mikä on hyvä lisä käyttömukavuuden kannalta. Esimerkiksi kättely vaatii neljästä kuuteen liikettä. Tekokäden avulla myös kengännauhojen sitominen onnistuu helposti.

Yle Akuutti– Käsi on erinomainen apu, mutta sen käyttö vaatii aktiivista ajattelemista. Liikkeet pitää miettiä tarkasti etukäteen ja se on joskus väsyttävää, Nigel Ackland kertoo.

Jokaisen pitäisi saada yhtä hyvä tekokäsiAckland on kulkenut neljässä vuodessa pitkän tien. Ikävä työonnettomuus pysäytti hänen elämänsä. Acklandin käsi joutui metallimurskaimen väliin ja se repi käden todella pahasti. Hän kävi läpi useita leikkauksia ja kovia kipuja. Lisäksi kädessä oli jatkuva tulehdus. Lopulta Ackland päätti yhdessä lääkäreiden kanssa, että se mitä kädestä oli jäljellä, amputoidaan.

Yle Akuutti– Onnettomuuden jälkeen jouduin erittäin synkeään ja pimeään paikkaan. Minulla ei ollut elämänhalua, enkä löytänyt elämälle mitään tarkoitusta. Saatuani bebionic3 -tekokäden olen nauranut ja nauttinut taas elämästä, Nigel iloitsee.


Hän jatkaa, että jokaisella pitäisi olla mahdollisuus saada kokeilla yhtä hyvää tekokättä.


– Mitä toiminnallisempi voit olla, sitä paremmin pääset mukaan yhteiskuntaan, Nigel tiivistää.

Toimittaja: NINA MALMBERG