Hyppää pääsisältöön

Pikakurssi Game of Thronesista

Joffrey Baratheon (Jack Gleeson) rautavaltaistuimella.
Kuningas Joffrey Baratheon (Jack Gleeson) rautavaltaistuimella. Joffrey Baratheon (Jack Gleeson) rautavaltaistuimella. Kuva: HBO Game of Thrones

Areena-toimituksessa meitä on kahta koulukuntaa: Game of Thrones -faneja ja sitten niitä, jotka eivät tiedä sarjasta mitään. Näitä tietämättömiä edustaneena tulin palaverista muistiinpanoilla keskiaikaan sijoittuvasta sarjasta, jossa esiintyy mm. ahdistava tyttären viehättävän koiran surma. No tuo viehättävä koira oli oikeasti susi ja keskiaikaan sijoittuvasta sanottakoon nyt, ettei keskiajalla ollut lohikäärmeitä tai epäkuolleita.

Tiukan debatin jälkeen päätimme tehdä ohjeet tämän huippusarjan katsomiseen. Ohjeet laati free-toimittajamme Sampo Haarlaa, fanien koulukunnasta.

Kuningas Joffrey Baratheon

Aloittelijan opas Game of Thronesiin (HUOM, sisältää 1. kauden juonipaljastuksia)

Muurille on tuhat peninkulmaa ja talvi on tulossa!

Kiinnostaako hypätä mukaan Game of Thronesiin? Ei hätää, Areena on valmistanut lyhyen selvityksen, mitä sarjassa esiintyvät termit tarkoittavat.

Stark: Pohjoista hallitseva suku, jonka päämies Eddard ”Ned” Stark toimi kuninkaan kourana ja joka kohtasi loppunsa mestauslavalla kuningas Joffrey Baratheonin käskystä. Nedin poika Robb Stark aloitti tämän seurauksena sodan kuningasta ja hänen tukijoitaan vastaan. Suvun muut edustajat ovat Nedin vaimo Catelyn, tyttäret Sansa ja Arya sekä pojat Bran ja Rickon.

Baratheon: Robert Baratheon oli Ned Starkin ystävä ja Westerosin kuningas. Hän sai surmansa metsästysonnettomuudessa. Ned Stark sai selville, että yksikään Robertin ja kuningatar Cersein kolmesta lapsesta ei ole Robertin, vaan kaikki ovat syntyneet Cersein ja hänen veljensä Jaimen insestisuhteesta.

Robertin nuoremmat veljet Stannis ja Renly vaativat molemmat kruunua itselleen edellä mainitun perusteella.

Lannister: Westerosin rikkain suku, jota johtaa pelätty patriarkka Tywin Lannister. Hänen tyttärensä Cersei oli Robertin kuningatar. Hänen toinen poikansa Jaime on tunnettu siitä, että hän tappoi Robertin edeltäjän, hullun kuninkaan Aerys Targaryenin, vaikka olikin Aerysin henkivartiokaartissa.

Tywinilla on myös toinen poika, Tyrion ”Peikko” Lannister. Tyrion syntyi kääpiöksi, mikä raivostutti hänen isäänsä. Perheensä hylkimä Tyrion onkin sen seurauksena kyyninen ja maallisiin paheisiin sortuva. Tästäkin huolimatta Tywin määrää hänet virkaatekeväksi kuninkaan kouraksi.

Targaryen: Suku, joka yhdisti Westerosin yhden kuninkaan alle satoja vuosia sitten, apunaan lohikäärmeet. Suvulla on huono maine, sillä pitääkseen verensä puhtaana, he turvautuivat sukurutsaan. Heidän valtakautensa loppui Robert Baratheonin johtamaan kapinaan. Suvun viimeinen edustaja Daenerys Targaryen elää itäisillä mailla, mukanaan kolme vastakuoriutunutta lohikäärmettä.

Greyjoy: Rautasaarilla elävä suku, jonka jäsenet ovat aika pitkälti merirosvoja. He kapinoivat aikoinaan Robert Baratheonia vastaan, ja heidät kukistettiin koko valtakunnan voimin. Kapinan seurauksena Rautasaarten hallitsijan Balon Greyjoyn poika Theon joutui Ned Starkin ”holhokiksi”, jotta uutta kapinaa ei tulisi.

Muuri: Sata metriä korkea jääseinä, joka pitää pohjoisen villit ja tuhansia vuosia sitten viimeksi nähdyt ”valkoiset kulkijat” poissa kiusaamasta kunnon väkeä. Muuria puolustaa aatelisten vallasta riippumaton yövartiosto.

Yövartiosto: Soturiveljeskunta joka on taantunut lähinnä vitsiksi. Se koostuu enimmäkseen murhamiehistä, rosvoista ja muusta roskaväestä, jolla ei ole enää muuta paikkaa mihin mennä. Yövartiostoon kuuluu myös Ned Starkin äpäräpoika Jon Nietos.

Kuninkaan koura: Kuningas sontii, koura pyyhkii, totesi Jaime Lannister. Valtakunnan kakkosmies hoitaa ison osan käytännön hallitsemisesta. Hyvin moni koura on kohdannut ennenaikaisen kuoleman.

Rautavaltaistuin: Aegon Targaryenin, Westerosin ensimmäisen kuninkaan, takoma epämukava vallan symboli, joka valmistettiin kukistettujen kuninkaiden ja heidän sotilaidensa miekoista. Tällä hetkellä valtaistuin kuuluu lapsityranni Joffrey Baratheonille.

Game of Thrones Yle Areenassa. 2. kausi 7.2.2013 alkaen

Kommentit
  • Näin käytät Yle Areenaa autossa

    Yle Areenan käyttö autoissa helpottuu.

    Yle Areenaa voi nyt käyttää entistä kätevämmin ja turvallisemmin autoissa, kun Yle Areena tuodaan autojen viihdejärjestelmiin. Kyseessä on Ylen kuunneltavat sisällöt – videosisältöä ei voi toistaiseksi käyttää näiden autoviihdejärjestelmien avulla.

  • Tervetuloa Dokkarifestivaalille!

    Dokkarifanien oma festivaali Areenassa.

    Diego Maradona, For Sama, Leftover Women, School of Seduction, Aatos ja Amine, Mating, ja vaikkapa kaupan päälle vielä Love Child, Veeran Maaginen Elämä.