Hyppää pääsisältöön

Tutkija: Nelosolut kaupassa lisää oksentavien nuorten määrää

Dosentti Mikko Salasuo kritisoi selvitystä nelosoluen tuomisesta kauppoihin. Hän myös uskoo, että A-oluen vapauttaminen lisää alaikäisten alkoholinkäyttöä.

Oluttuoppi // Kuva: Yle / Eila Haikarainen

Panimoliiton ja Päivittäistavarakauppa ry:n teettämä Pellervon taloustutkimuksen selvitys nelosoluen tuomisesta kauppoihin uutisoitiin eilen. Pitkään suomalaisten päihteiden käyttöä tutkinut dosentti Mikko Salasuo kritisoi selvitystä, koska se ei ollut hänen mielestään tarpeeksi kattava. Salasuo keskusteli tänään aiheesta Etusivu-ohjelmassa Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luodon kanssa.

- Mitään tutkimusta ei ole tullut, on tullut 15 powerpoint-slidea, jotka löytyvät Pellervon taloustutkimuksen sivuilta, Mikko Salasuo toteaa.

Lisäksi Pellervon tutkijalista on Salasuon mielestä liian yksipuolinen.

- Siellä on pelkkiä ekonomeja, jotka ajattelevat, että ihminen on rationaalinen kuluttaja. Alkoholin kohdalla näin ei ole. Eli näiden laskelmien arvo on aika lähellä nollaa, hän lisää.

Itse perusteellisia tutkimuksia julkaisseen Salasuon mielestä keskustelu nelosoluen vapauttamisen tuomista hyödyistä on farssinomaista. Mitkä sitten ovat hänen mielestään A-oluen myynnin seuraukset?

- Sanotaan näin, että oksentavien lasten ja alaikäisten alkoholinkäyttäjien määrä lisääntyisi. Se on jo nyt suuri ongelma. Vaikka kauppojen sääntöjä on kiristetty, niin ikävä kyllä niistä vuotaa tälläkin hetkellä alkoholia alaikäisille.

Kari Luoto kiistää, että kauppojen ikärajakontrolli ei toimisi. Alkoholia alaikäisille kuskaavat lasten vanhemmat ja täysi-ikäiset nuoret. Mikko Salasuo puolestaan kertoo, että THL:n viime vuonna julkaistun tutkimuksen ostostestit paljastivat, miten 15-20 prosenttia alaikäisistä pystyy ostamaan itse alkoholia kaupasta.

Keskioluen vapauttaminen kolminkertaisti alkoholinkulutuksen

Nelosoluen vapauttamista perustellaan myös sillä, että Virosta ja laivoilta tuodun A-oluen takia valtio menettää satoja miljoonia euroja verotuloina vuosittain.

- Juuri näin tilastoja käyttämällä vapautettiin keskiolut aikoinaan. Ajateltiin, että kirkkaista siirrytään keskiolueen. Mitä tapahtui? Suomalaisten alkoholinkäyttö kolminkertaistui ja keskiolut tuli kirkkaiden lisäksi. Lasten- ja nuorten alkoholinkäyttö räjähti.

Salasuo painottaa, että Pellervonkin selvityksen mukaan alkoholin kokonaiskulutus lisääntyy.

- Litra kokonaiskulutusta tarkoittaa 300 ruumista alkoholin välityksellä vuodessa ja 2000 alkoholisairautta vuodessa. Tätä ei voi perustella millään kansantalouden työpaikoilla, nämä ovat faktoja.

Lähteet: YleX Etusivu