Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Yksinkertainen oli kaunista retkiluistintestissä

Retkiluistelun suosio on voimakkaassa kasvussa. Kuningaskuluttajan kolme kovaa testasivat aloittelijoille sopivia, vaelluskenkiin kiinnitettäviä retkiluistimia. Testissä yksinkertainen oli kaunista.

Kolme kovaa testaajaamme ovat kaikki retkiluistelusta innostuneita, mutta taitotasoltaan vielä erilaisia. Erkki Haapomaa on Suomen Retkiluistelijoiden alkeiskurssin kouluttaja, Anu Suoranta ja Paul Pettersson puolestaan ovat osallistumassa Helsingissä Erkin vetämälle kurssille.

Testiin valittiin vain malleja, jotka voidaan kiinnittää tavalliseen vaelluskenkään. Urheiluvälinekaupoissa on tarjolla myös erilaisiin hiihtomonoihin sopivia siteitä, tälloin monon kanta nousee luistellessa. Tällaiset hiihtositeet sopivat hyvin matkaluisteluun eli auratulle radalle. Kun kanta irtoaa luistimesta, muistuttaa luistelu luisteluhiihtoa pitkine liukuineen. Luonnonjäällä retkiluistellessa nouseva kanta voi olla haitta, sillä kannan alle kertyy lunta ja sohjoa.

Testissä olivat Brisa Allround, Isvidda Trekking, Lundhags Multi ja kotimainen OAC Glider, jossa oli X-Trace -side. Testaajamme arvioivat luistimen kiinnitystä kenkiin, luistelumukavuutta sekä luistimen retkiominaisuuksia.

Brisa Allround

+ Siteen paikkaa voi säätää portaattomasti
+ Myös etusiteessä pehmuste

- Siteen takana oli räikkäkiristin, edestä puuttui
- Muovinen materiaali voi olla lyhytikäinen

Isvidda Trekking


+ Tukeva side
+ Hyvä luistella
+ Erinomaiset retkiluisteluominaisuudet
+ Teräsuojat

+/- Yksi testaaja piti sidettä helppona kiinnittää, toinen hankalana

- Muovinen materiaali voi olla lyhytikäinen

Lundhags Multi

+ Siteen kantakaari oli tukeva
+ Side istui hyvin kenkään
+ Paras luistella (testiradalla)
+ Erinomaiset retkiluisteluominaisuudet

- Siteen paikkaa ei voi säätää portaattomasti
- Siteen takana oli räikkäkiristin, edestä puuttui

OAC Glider

+ Hyvännäköinen luistin
+ Nouseva kanta parantaa luisteluasentoa
+ Myös etusiteessä kiristin ja pehmusteet

- Siteen pitkittäissäätöön tarvitaan pora ja ruuviväännin
- Alkusäädön tekeminen kengälle ähellystä
- Luistelumukavuudessa parantamisen varaa, hutera tuntuma
- Nouseva kanta kerää retkiolosuhteissa lunta

Rakenteeltaan yksinkertaiset Lundhags ja Isvidda kirivät testissä etenkin luistelu- ja retkiominaisuuksissa. Testin voittaja Lundhags Multi on ruotsalainen retkiluistin. Paul Pettersson huomautti, että luistin on "autotallidesigniä", mutta tässä testissä yksinkertainen oli kaunista.

Retkiluistin Pisteet (1-5) Hinta
Lundhags Multi 3,4 149€
Isvidda Trekking 2,9 99€
OAC Glider + X-Trace 2,8 199€
Brisa Allround 2,4 89€

Turvallisuus tärkeää

Retkiluistelun harrastusmahdollisuudet ovat laajat koko maassa, mutta sää, jäätilanne ja lumentulo vaikuttavat oleellisesti retkiluistelijoiden reittivalintoihin. Retkiluistelua harrastetaan pääsääntöisesti luonnonjäällä, matkaluistelua taas sitä varten auratuilla radoilla.

Retkiluistelija ei lähde koskaan jäille yksin ja hänellä on aina oltava mukana tarvittavat turvavarusteet. Varusteisiin kuuluvat muun muassa jääsauvat, naskalit ja reppu, jossa on ilmatiiviisti pakattu vaihtovaatekerta. Luistelutekniikasta saa hyvän kuvan tästä videosta.

Janne Junttila, Kuningaskuluttaja

Lisätietoa lajista:
Suomen Luisteluliitto
Suomen Retkiluistelijat ry

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.