Hyppää pääsisältöön

Kun lapset loppuivat

Upporikas Bensow jätti perintönsä lastenkotia hallisevalle säätiölle. Entistä lapsiparatiisia asuttavat nyt säätiön edustajat. MOT on selvittänyt Bensowin lastenkotisäätiön taustat.

Illan ohjelmassa paljastuu että Patentti- ja rekisterihallitus vaatii selvityksiä Kauniaisissa toimivalta Bensowin lastenkotisäätiöltä. Säätiö lakkautti viime lokakuussa lähes sata vuotta toimineen lastenkotinsa. Syyksi on kerrottu, että lastenkotiin ei enää löydetty sopivia lapsia.

Säätiön perusti aikoinaan Wilhelm Bensow, ja sen ainoa tarkoitus on ylläpitää lastenkotia. Säätiön on määrä antaa ensi perjantaihin mennessä patentti- ja rekisterihallitukselle selvityksen siitä, miten säätiö aikoo jatkossa toteuttaa tarkoitustaan.

Bensowin lastenkotisäätiön kiinteistö;- ja osakevarallisuus on kymmenien miljoonien suuruinen. Patentti- ja rekisterihallitus vaatii säätiön hallitukselta tietoja luottamushenkilöiden nauttimista palkkioista ja eduista. PRH selvittää; onko säätiössä syytä epäillä luottamusaseman väärinkäyttöä.

Säätiön puheenjohtaja käyttää Villa Bensowia Kauniaisissa virka-asuntonaan, ja säätiön hallituksen jäsenelle on vuokrattu säätiön omistama Inkoon saaristossa oleva luksusalue sadaksi vuodeksi yhden markan vuosivuokralla. Säätiön hallituksen puheenjohtaja kieltää kaikki epäilyt väärinkäytöksistä.

Haastateltavat

  • Valter Gadolin, puheenjohtaja, Bensowin lastenkodin säätiö
  • Andrea Lindholm, johtaja, Hurtigin lastenkoti
  • Hanna Markkula-Kivisilta, pääsihteeri, Pelastakaa lapset ry.
  • Per-Erik Rehnström, lastenkodin asukas 1931 -
  • Juha Viertola, säätiörekisteripäällikkö, Patentti- ja rekisterihallitus

Lisätietoja

  • Valokuvat lastenkodista: Mary Hildenin arkisto, joka löytyy Svenska Litteratursällskapetin arkistossa. Mary Hilden oli Bensowin lastenkoti 1:n johtaja 1921-1969.
  • Arkistosta vastaa arkivario Anne-May Berger, Svenska Litteratursällskapet
  • Elävät kuvat Bensowin säätiön lastenkodista ovat YLE-tuotantoa 1930-luvulta ja vuodelta 1967.