Hyppää pääsisältöön

Suomalainen Sonja pelastaa valaita Hollywood-tähtien rahoittamalla aluksella

Suomalainen Sonja Hyppänen suojelee meriä Sea Shepherd -mertensuojelujärjestössä. Megaluokan tähdet Pamela Andersonista Red Hot Chili Peppersiin rahoittavat ja tukevat järjestön työtä.

Sonja Hyppänen Sea Shepherd // Kuva: SSCS / Tim Watters

Sonja Hyppänen on ainut suomalainen, joka työskentelee Sea Shepherd - mertensuojelujärjestön laivoilla. Hän liittyi merten villielämää ja elinympäristöjä suojelevan Steve Irwin -aluksen miehistöön vuonna 2011. Laiva on nimetty australialaisen ”krokotiilinmetsästäjän”, vuonna 2006 menehtyneen tv-persoona Steve Irwinin mukaan.

- Yhdistyksen rahoitus tulee lahjoituksina, ja varakkaammat tukijat ja julkisuuden henkilöt ovat tietysti tärkeitä. Äänekkäitä tukijoitamme ovat esimerkiksi Pamela Andersonja Martin Sheen. Myös Christian Bale ja edesmennyt Heath Ledger ovat pitäneet Sea Shepherd -paitaa. Red Hot Chili Peppers keikkailee usein Sea Shepherdin paitamyyjä mukanaan, Sonja luettelee.

Steve Irwin -aluksen lisäksi meriä suojelee järjestön kolme muuta alusta. Uusimman laivan rahoitti Simpsonit-tv-sarjan luoja Sam Simon. Lisäksi Sea Shepherdin taistelua valaanpyytäjiä vastaan on kuvattu Animal Planet -kanavan Whale Wars -ohjelmassa.

Sea Shepherdin alus // Kuva: SSCS / Tim Watters

Suoraa toimintaa ympäristön puolesta

Steve Irwin -alus on ollut Sonjan koti kesäkuusta 2011 asti, jolloin hän oli 28-vuotias. Sonjan mielestä tärkein kriteeri laivalla työskentelyyn on oikea asenne ja halu suojella merten villielämää. Hänet voikin nähdä rohkeana esimerkkinä nuorille, jotka haluavat vaikuttaa ympäristöasioihin käytännön tasolla.

- Valmistuttuani en halunnut elää planeettaa vahingoittavassa systeemissä, ja elämäntapa, jossa voin tehdä jotain ympäristön hyväksi on aina kiinnostanut minua. Flaijereiden jakaminen ja mielenosoitukset ovat tuntuneet lähinnä pettymyksiltä, mutta nyt pystyn puuttumaan oikeasti asioihin. Puutumme maailman merillä tapahtuviin laittomuuksiin suoralla toiminnalla, Sonja perustelee.

Suurimmaksi osaksi vapaaehtoistyöntekijöistä koostuva miehistö muun muassa pysäyttää valaita pyytäviä harppuunalaivoja pudottamalla pitkiä köysiä veteen niiden eteen. Jos liike onnistuu, köydet päätyvät harppuunalaivan potkuriin pysäyttäen sen. Mikäli he eivät ole tekemisissä harppuunalaivojen kanssa, työskentelee Sonja laivan kansiosastolla kello 8-17. Työhön kuuluu siivoamista ja huoltotyötä.

- Vapaa-ajan viettotapoja on monia. Laivan messi on hengauksen keskittymä, jonka välillä täyttää shakkimatsit ja välillä pokeriturnaukset. Lukeminen ja elokuvien katselu ovat aina suosittuja ajantappometodeja.

Sonja Hyppänen Sea Shepherd // Kuva: SSCS / Eliza Muirhead

Keväällä lepoa

Sonjan työhön on mahtunut paljon ikimuistoisia hetkiä, mutta hienoin niistä on ollut ryhävalaiden näkeminen Australian rannikolla Kimberleyssä viime kesänä.

- Paikallisen energiayhtiön mukaan alueella ei ole merkittäviä määriä ryhävalaita. Näimme kuitenkin alueella yli sata ryhävalasta vuorokaudessa, poikasia äiteineen ja pienten pyrstöjen loisketta. Pääsin seuraamaan valaita ihan muutaman metrin etäisyydeltä, Sonja muistelee.

Haastatteluhetkellä Sonjan alus on Eteläisellä jäämerellä odottamassa Japanin valaanpyyntilaivaston kohtaamista. Nykyinen Operation Zero -kampanja eteläisellä jäämerellä voi jatkua maaliskuulle asti. Kun operaatio on ohi, Sonja on ollut merillä lähes kaksi vuotta.

- Keväällä on varmasti levon aika, Sonja uskoo.

Lue lisää Sea Shepherdin toiminnasta täällä. Sonjan blogi on luettavissa täällä.

Lähteet: YleX