Hyppää pääsisältöön

Aku Hirviniemi sai erikoisen ohjeen konkarinäyttelijältä

Näyttelijä Aku Hirviniemi kertoi YleX Iltapäivän haastattelussa Kömpelyyden estetiikka -lopputyöstään, jonka hän teki ollessaan Teatterikorkeakoulussa.

Aku Hirviniemi // Kuva: JP

Putouksesta ja 21 tapaa pilata avioliitto -elokuvasta tuttu Aku Hirviniemi valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2008. Kömpelyyden estetiikka -nimisessä lopputyössä Hirviniemi kertoo muun muassa näyttelijän tärkeimmästä ruumiintoiminnosta.

- Meillä oli ykköskurssilla demo, jonka kirjoitin ja näyttelin itse. Jännityksessä unohdin hengittää ja multa puutui naama ja kädet. Kysyin puheopettaja Marita Naavalta, että onko tämä aina tällaista, ja hän vastasi, että ”ei ole, kunhan muistat hengittää”, Hirviniemi kertoo.

Kömpelyyden estetiikka -lopputyöstä löytyy muitakin näyttelemiseen liittyviä kikkoja.

- Tuntematon sotilas -näytelmässä Suomenlinnan Kesäteatterissa oli sellainen kohtaus, että me nuoret poitsut oltiin munasiltaan rivissä ja meidän päälle heitettiin kylmää vettä. Siellä oli nuoria naisia katsomossa, joten oli pakko pumpata semmosta puolihölmöö semiheijaria, ettei ihan katkaravulta vaikuta, Hirviniemi kertoo.

Uudessa 21 tapaa pilata avioliitto -elokuvassa näyttelee useiden muiden Putouksesta tuttujen näyttelijöiden lisäksi muun muassa Vesa Vierikko, joka oli Hirviniemen näyttämötaiteen professori Teatterikorkeakoulussa. Hirviniemi muistaa vieläkin minkälaista palautetta Vierikko antoi hänelle eräästä roolisuorituksesta.

- Näyttelemälläni sivuhenkilöllä oli vain yksi kohtaus ja ajattelin, että pitää heti lyödä kaikki paukut tiskiin. Vesa sanoi mulle, että ”Älä koskaan myy henkilöä heti ensimmäisessä sisääntulossa. Sä olet tyylitajuton mulkku!” Se on paras ohje, jonka olen koko Teatterikorkeakoulun aikana saanut, Hirviniemi toteaa.

Lähteet: YleX Iltapäivä