Hyppää pääsisältöön

Pienet paparazzi-kopterit yleistyvät - pysyykö yksityisyydensuoja perässä?

Pienet kauko-ohjattavat kopterit ovat yleistyneet Suomessa. Viranomaiset tai tiedotusvälineet eivät vielä hyödynnä uutta teknologiaa. Alan yrittäjä tietää, että lainsäädäntö ei ole pysynyt täysin perässä, kun kamerakopterit yleistyvät.

Yhdysvaltalainen poliisi-kopteri.

Ne ovat pitkään olleet suomalaisille vain kaukaisia sotauutisoinnin yksityiskohtia. Tilanne on muuttunut viime vuoden aikana, kun nettikaupoista kopteri irtoaa jo satasen hintaan. Ammattimaiseen ilmakuvaukseen tarkoitetut kopterit ovat tosin vielä harvojen saatavilla, sillä ne maksavat tuhansia euroja.

Samalla, kun kuvauskopterit yleistyvät, herää kysymys yksityisyydensuojasta. Salakuvaus on uusi kansanhuvi, mainostaa eräs suomenkielinen verkkokauppa. Se myy kopterikameroita vakoiluun ja mainoksessa luvataan myös täyttä tykitystä paparazzeille. Tamperelainen yrittäjä, Flycamin toimitusjohtaja, Arttu Pulkkinen on kauhistunut tällaisesta mainonnasta. Hän vakuuttaa, että useimmat kopterikuvauksia myyvistä yrittäjistä toimivat lain puitteissa.

- Kaupunkialueella tulee usein yhteydenottoja, mitä oikein kuvaamme. Tätä varten meillä on maassa aina näkyvässä paikassa firman ajoneuvo, jonka läheltä konetta ohjataan, sanoo Pulkkinen.

Laissa sanotaan esimerkiksi, että lennokkia tai kopteria ei saa lennättää koskaan ilman suoraa näköyhteyttä maassa olevaan ohjaajaan.

Pulkkinen on kuitenkin pannut merkille, että lainsäädäntö on vielä hyvin vapaamuotoinen. Viranomaisten olisi syytä kiinnittää huomiota lentävien kameroiden yleistymiseen, kun EU-maissa valmistellaan yhtenäisiä säädöksiä ykstyisyyden suojasta.

Toinen alan yrittäjä, Juhani Mikkola, kertoo Yle Uutisille, että tekniikan hyödyntäminen on viranomaisilla ja tiedotusvälineillä toistaiseksi lapsenkengissä. Sitä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi kadonneiden etsinnässä tai väkivaltatilanteissa, hän luettelee. Lue lisää Yle Uutisten jutusta.

Yhdysvalloissa lennokki- ja kopteribisnes on jo paljon pidemmällä. Siellä ne herättävät aggressiivisiakin kannanottoja. Alla oleva Silminnäkijä-dokumentti kertoo tilanteesta.

Lähteet: Yle Uutiset