Hyppää pääsisältöön

Bensow pyörii haudassaan

Lähes sata vuotta Kauniaisissa toiminut Bensowin lastenkoti suljettiin lokakuussa säätiön hallituksen puheenjohtajan Valter Gadolinin ihmetellessä, että ”lapset loppuivat”. Säätiön historiaa ja toimintaa tutkiva tulee siihen johtopäätökseen, että jos lastenkotia ei olisi suljettu, säätiön luottamushenkilöt olisivat voineet nauttia Wilhelm Bensowin rahoista elämänsä loppuun asti. Wilhelm ja Sigrid Bensow perustivat lastenkodin vuonna 1917. Varakkaalla pariskunnalla ei ollut lapsia. Wilhelm ehti pyörittää Bensowin kauppahuonetta 50 vuotta, hän kuoli 1949. Sigridin kuoltua vuonna 1961 siirtyi pariskunnan koko omaisuus lastenkotisäätiölle. Säätiön kiinteistö- ja osakevarallisuus on yhä kymmenien miljoonien arvoinen. Säätiön hallintoa hoidettiin Bensowin kauppahuoneen pääkonttorissa Etelä Esplanadi 22:ssa. Säätiö omisti talosta puolet, mutta Sigridin kuoleman jälkeen omistus siirrettiin Bensow Osakeyhtiölle. 1960-luvulta lähtien säätiötä on hallinnoinut Bensow Oy:n rahoitusjohtaja Rolf Wahlsberg. Kun Bensowin kauppahuone myytiin Manconille vuonna 1985, tuolloin 60-vuotias Wahlsberg passitettiin eläkkeelle. Bensowin säätiön hallituksessa istunut Wahlsberg vei hallinnon mukanaan Kauniaisiin. Hän oli tehnyt säätiön kanssa 100 vuoden vuokrasopimuksen lastenkodin omistamasta saaresta Inkoosta. Vuosivuokra oli yksi markka. Wahlsberg piti säätiön rahat hyppysissään 1990-luvun alkuun asti, jolloin hän valitsi seuraajakseen Valter Gadolinin. Gadolin sai 54-vuotiaana potkut Aktia-pankista vuonna 1996, ja sen jälkeen säätiö on elättänyt hänet. Hän on toiminut hallituksen jäsenenä, toimitusjohtajana ja on nyt hallituksen puheenjohtaja. Villa Bensow, yksi Kauniaisten upeimmista huviloista, toimii hänen virka-asuntonaan. Säätiön toimitusjohtajuus on ollut hänen päätoimensa. Hänen verotettava tulonsa oli vuonna 2011 noin 84000 euroa. Gadolin, 71, ilmoitti perjantaisessa MOT-haastattelussa, että hän on luopunut toimitusjohtajuudesta, mutta ei puheenjohtajuudesta, ja että hän aikoo muuttaa pois Villa Bensowista. Haastattelu osoitti, että Gadolin ei ole perehtynyt lastensuojeluun, vaikka on toiminut lastenkotisäätiössä 20 vuotta. Ohjelmaan saatiin mukaan lyhyt osa haastattelusta, joka järjestyi vasta hieman ennen ohjelman valmistumista. Gadolin katsoi haastattelussa, että hän ei ole toiminut väärin. MOT: Kun lapset loppuivat –ohjelmaan pyrittiin saamaan täsmälliset tiedot kaikista hallitusten jäsenten ja heidän lähipiiriensä palkkioista, eduista ja vuokrista. Nyt julkistettiin vain moneen kertaan varmistetut tiedot. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on kuitenkin vaatinut säätiöltä selvitystä näistä asioista. Sen perusteella PRH:lla on monta mahdollisuutta edetä. Se voi erottaa hallituksen, suorittaa erityistilintarkastuksen tai jopa tehdä rikosilmoitus, jos on syytä epäillä luottamusaseman väärinkäyttöä. Selvää on kuitenkin se, että kodittomia lapsia on. Suomessa on 17000 huostaan otettua lasta, joista puolet on lastenkodeissa. Bensowin lapsirakkaan pariskunnan viimeistä tahtoa on noudatettava.

Lapset ja nuoret

Kommentit