Hyppää pääsisältöön

2000-luvulla iskelmä muuttui popimmaksi

Suvi Teräsniska, Tuure Kilpeläinen, Mariska ja Arttu Wiskari toivat iskelmään uusia tuulia vuosituhannen alussa. Iskelmän tie kävi tanssilavoilta klubeille.

Tietolaatikko

Hento kuiskaus: Säv. Petri Somer, san. Lasse Wikman
Särkyneiden sydänten tie: säv. Saija Aartela, san. S. Sydänmies
Älä revi mua: säv ja san T. Kilpeläinen
Kivi paperi sakset: säv ja san T. Kilpeläinen
Sua kaipaan: san. Mariska, säv. R. Eskolin
Tuntematon potilas: Säv ja san: A. Wiskari ja J. Rintala
Ikuisesti kahdestaan: säv. ja san. J. Rintala ja J. Kärkkäinen, sov. J. Rintala ja O. Saksa

Oulululainen Suvi Teräsniska aloitti uransa vasta 16-vuotiaana Yön taustalaulajana. Pian hänestä tulikin yksi Suomen menestyvimmistä laulajista ja iskelmäkansan suosikki. Hänen tunnetuin laulunsa Hento kuiskaus on hieno taidonnäyte Teräsniskan herkästä tulkinnasta.

Hän tuli tunnetuksi Yö-yhtyeen teini-ikäisenä taustalaulajana. Suomirockin ja -popin sävyt ovatkin kuultavissa hänen hiteissään, joista tunnetuin on Hento kuiskaus.

Teräsniskaa pidetään myös iskelmän ja lavakulttuurin yhtenä pelastajana, sillä hänestä on tullut erittäin suosittu tanssittaja ympäri Suomen, niin lavoilla kuin klubeillakin.

Tuure Kilpeläinen on kirjoittanut lauluja useille tunnetuille suomalaisille artisteille. Hänen kappaleistaan kuuluva henkilökohtaisuus yhdistettynä karheaan ääneen ja rokkikukon lavaesiintymiseen ovat tehneet hänestä yhden Suomen suosituimmista esiintyjistä.

Mariska vaihtoi rapin iskelmään 2000-luvun lopulla. Hänen rosoinen äänensä ja sekainen tukkansa toivat iskelmälavoille uudenlaista uskottavuutta. Mariska on tehnyt paljon musiikkia myös muille artisteille, kuten Jenni Vartiaiselle ja Anna Puulle.

Arttu Wiskarin suomirock-iskelmä nousi myyntilistojen kärkeen 2010-luvulla. Hänen kappaleitaan soitettiin kaikilla radiokanavilla ja keikkapaikkoina toimivat tanssilavojen tilalta rokkiklubit ja konserttisalit.

Teksti: Juhana Säilynoja