Hyppää pääsisältöön

Rambler American pärjäsi myös Suomen talvessa

Pitkät ja leveät dollarihymyt eivät Suomen talvessa 1960-luvulla pärjänneet, mutta toista oli ”typistetty” Rambler American. Moottoriruudun testistä pikkuinen amerikanrauta selvisi hyvin.

”Jos pussissa on varaa tai jos pankissa on hyviä tuttavia, Rambler American on oiva perheauto”, Moottoriruudun testissä todetaan.

Rambler American kuului kotimaassaan Yhdysvalloissa markkinoiden halvimpiin ja pienimpiin autoihin. USA:ssa automerkki oli taloudellisten autojen uranuurtaja jo ennen öljykriisiä ja pakotti myös suurimmat valmistajat kilpailemaan tarkan dollarin asiakkaista.

USA:n automarkkinoita hallitsi 1960-luvulla neljä suurta yritystä. Vuosittain koko maailmassa valmistettiin tuohon aikaan noin 17 miljoonaa henkilöautoa, joista puolet oli eurooppalaista ja lähes puolet amerikkalaista alkuperää.

Rambler American oli amerikkalaiseksi autoksi pieni, mutta ehkä juuri tästä syystä se sai suosiota myös Euroopassa.

Rambler American on rekisteröity kuudelle hengelle. ”Korkeus riittää hyvin paljaspäin, mutta tohtorinhatun kanssa on tiukkaa.” Sähkölaitteet ovat nykyaikaiset ja ”penkeissä on eräänlaista nailonkangasta”. Etuovissa on kaksi tuuletusluukkua.

Takavetoisen auton moottori on edessä, joten mutkaisilla teillä perä tahtoo luistaa. Suuri moottori on värinätön. Venttiilien nakutusta ei kuulu. Autossa on rumpujarrut, joihin erikoistilauksesta saa myös tehostimen, auton testaaja valistaa vuonna 1966 tehdyssä ohjelmassa.

Teksti: Reijo Perälä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto