Hyppää pääsisältöön

Rambler American pärjäsi myös Suomen talvessa

Pitkät ja leveät dollarihymyt eivät Suomen talvessa 1960-luvulla pärjänneet, mutta toista oli ”typistetty” Rambler American. Moottoriruudun testistä pikkuinen amerikanrauta selvisi hyvin.

”Jos pussissa on varaa tai jos pankissa on hyviä tuttavia, Rambler American on oiva perheauto”, Moottoriruudun testissä todetaan.

Rambler American kuului kotimaassaan Yhdysvalloissa markkinoiden halvimpiin ja pienimpiin autoihin. USA:ssa automerkki oli taloudellisten autojen uranuurtaja jo ennen öljykriisiä ja pakotti myös suurimmat valmistajat kilpailemaan tarkan dollarin asiakkaista.

USA:n automarkkinoita hallitsi 1960-luvulla neljä suurta yritystä. Vuosittain koko maailmassa valmistettiin tuohon aikaan noin 17 miljoonaa henkilöautoa, joista puolet oli eurooppalaista ja lähes puolet amerikkalaista alkuperää.

Rambler American oli amerikkalaiseksi autoksi pieni, mutta ehkä juuri tästä syystä se sai suosiota myös Euroopassa.

Rambler American on rekisteröity kuudelle hengelle. ”Korkeus riittää hyvin paljaspäin, mutta tohtorinhatun kanssa on tiukkaa.” Sähkölaitteet ovat nykyaikaiset ja ”penkeissä on eräänlaista nailonkangasta”. Etuovissa on kaksi tuuletusluukkua.

Takavetoisen auton moottori on edessä, joten mutkaisilla teillä perä tahtoo luistaa. Suuri moottori on värinätön. Venttiilien nakutusta ei kuulu. Autossa on rumpujarrut, joihin erikoistilauksesta saa myös tehostimen, auton testaaja valistaa vuonna 1966 tehdyssä ohjelmassa.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto