Hyppää pääsisältöön

Rambler American pärjäsi myös Suomen talvessa

Pitkät ja leveät dollarihymyt eivät Suomen talvessa 1960-luvulla pärjänneet, mutta toista oli ”typistetty” Rambler American. Moottoriruudun testistä pikkuinen amerikanrauta selvisi hyvin.

”Jos pussissa on varaa tai jos pankissa on hyviä tuttavia, Rambler American on oiva perheauto”, Moottoriruudun testissä todetaan.

Rambler American kuului kotimaassaan Yhdysvalloissa markkinoiden halvimpiin ja pienimpiin autoihin. USA:ssa automerkki oli taloudellisten autojen uranuurtaja jo ennen öljykriisiä ja pakotti myös suurimmat valmistajat kilpailemaan tarkan dollarin asiakkaista.

USA:n automarkkinoita hallitsi 1960-luvulla neljä suurta yritystä. Vuosittain koko maailmassa valmistettiin tuohon aikaan noin 17 miljoonaa henkilöautoa, joista puolet oli eurooppalaista ja lähes puolet amerikkalaista alkuperää.

Rambler American oli amerikkalaiseksi autoksi pieni, mutta ehkä juuri tästä syystä se sai suosiota myös Euroopassa.

Rambler American on rekisteröity kuudelle hengelle. ”Korkeus riittää hyvin paljaspäin, mutta tohtorinhatun kanssa on tiukkaa.” Sähkölaitteet ovat nykyaikaiset ja ”penkeissä on eräänlaista nailonkangasta”. Etuovissa on kaksi tuuletusluukkua.

Takavetoisen auton moottori on edessä, joten mutkaisilla teillä perä tahtoo luistaa. Suuri moottori on värinätön. Venttiilien nakutusta ei kuulu. Autossa on rumpujarrut, joihin erikoistilauksesta saa myös tehostimen, auton testaaja valistaa vuonna 1966 tehdyssä ohjelmassa.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto