Hyppää pääsisältöön

Keroputaan hoitomalli

– Se millä lailla teemme tätä työtä, näkyy myös jollain tapaa meidän henkilökohtaisessa elämässämme. Tämä on enemmän ajattelutapa tai maailmankatsomus kuin joku malli, jota me toteutamme, Keroputaan sairaalan vastaava psykologi Markku Sutela toteaa.

– On tosi tärkeää muistaa, että tämä on aina ollut koko meidän henkilökuntamme yhteinen projekti. Olemme saaneet tänne töihin innostuneita ihmisiä, jotka ovat ottaneet näitä juttuja omakseen. Mutta kai siinä on ollut itselläkin joku osuus, vuodesta 1985 Keroputaalla työskennellyt Sutela jatkaa.

Markku Sutelan vastaavan psykologin työnkuvaan kuuluu tällä hetkellä niin potilastyötä kuin työryhmiin osallistumista ja hoidon arviointiakin.

– Potilastyö on minulle tosi tärkeää, mutta tyypilliseen työpäivääni kuuluu kuitenkin enemmän työntekijöiden kuin potilaiden tapaamisia.

Puhelinsoitto riittää

Yle AkuuttiKeroputaalla kynnys ottaa yhteyttä on haluttu pitää matalana. Minkäänlaista lähetettä ei tarvita, vaan puhelinsoitto riittää. Puhelin on päällä ympäri vuorokauden, ja siihen vastaa aina koulutettu hoitotyöntekijä.

– Koskaan ei sanota ihmiselle, että nyt soitit väärään paikkaan. Ensimmäisestä puhelusta eteenpäin meidän tehtävämme on selvittää, millaista apua ihminen tarvitsee, Sutela korostaa.

– Yksi tärkeimmistä perusperiaatteistamme onkin se, että mitä nopeammin ja mitä varhaisemmassa vaiheessa pääsemme puhumaan ja ratkomaan ongelmia yhdessä ihmisten kanssa, sitä paremmat ovat tulokset ja sitä nopeammin tulee toipumista.

Vastaavan psykologin mukaan työn toinen perusperiaate on liikkuvuus ja joustavuus. Keroputaan työntekijät ovat valmiita lähtemään liikkeelle ja tapaamaan ihmisiä heidän omassa ympäristössään: kodeissa, kouluissa tai vaikkapa kahviloissa – siellä, missä ihmisille tuntuu hyvältä tavata.

– On myös oleellista ottaa ongelmissa olevalle ihmiselle tärkeät ihmiset mukaan niin pian kuin mahdollista. Ei niin, että etsisimme, kenestä ihmisen vaikeudet johtuvat, vaan ajattelemme, että lähipiiri on korvaamaton voimavara ja yhteistyökumppani. He tuntevat oman elämänsä ja sen ongelmissa olevan potilaan elämän aivan eri tavalla, kuin me voimme koskaan tuntea, Sutela korostaa.

Ei paketti, vaan prosessi

Keroputaan sairaalan toimintatavat ovat herättäneet laajasti kiinnostusta niin Suomen rajojen sisä- kuin ulkopuolellakin. Vierailijoita muista psykiatrisista sairaaloista käy lähes jatkuvana virtana.

– Kokonaisuuden siirron muualle tekee ongelmalliseksi kuitenkin se, ettei kyseessä ole paketti, vaan prosessi. Kaikki tämä on alkanut kehittyä jo 1980-luvulla ja kehittyy edelleen, on rakentunut tähän ympäristöön ja näihin olosuhteisiin. Mutta nämä perusperiaatteet ovat kyllä mielestäni omaksuttavissa minne tahansa, Markku Sutela pohtii.

Keroputaalla lähestytään samalla lähestymistavalla kaikkia ongelmia: Yle Akuutti

– Lähdemme liikkeelle samalta pohjalta, olipa kyseessä sitten masennus tai psykoottinen oireilu tai tämmöiset elämisen ongelmat kuten akuutit kriisit elämässä, joihin ei välttämättä liity mitään psykiatrista oireilua. Lähtökohtamme on suunnitella yhdessä tarpeenmukainen hoito ihmiselle hänen ainutlaatuiseen ongelmaansa.

Kaikki ne hoitomuodot, mitä muissakin psykiatrisissa sairaaloissa on, löytyvät Sutelan mukaan myös Keroputaalta.

– Pyrimme kuitenkin siihen, etteivät mitkään hoitomuodot tulisi ulkoapäin pudotettuna ihmiselle, vaan ne tulisivat yhdessä harkiten. Mietimme, mikä niissä on hyväksi, millaisia tuloksia niillä toivotaan olevan ja mitä ihminen itse ajattelee niistä jutuista.

Asiat pyritään myös pitämään auki niin pitkään kuin se on mahdollista:

– Niin kauan, että ymmärrämme jollain lailla yhdessä sitä, mistä asiassa on kaikkien kannalta kysymys, Markku Sutela korostaa.

Keskustelua ihmisten kanssa

Antoisimpina asioina työssään Sutela pitää ehdottomasti perheiden kanssa työskentelemistä siten, että tapaamisissa on työkavereita mukana:

– Se on yhdessä tehtävää työtä, jota jaetaan useamman ihmisen kesken. Se ei ole pelkästään minun vastuullani, vaan on niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin rakentamaa.Yle Akuutti

– Olemme tavallaan kaikupintana potilaalle. Kun kuulen potilaan tai hänen perheensä kertovan omasta elämästään, puhumme aina yhdessä, millaisia ajatuksia tai kokemuksia se minussa ja työparissani herättää. Luulen, että se on se juttu, joka on ehkä vaikea aloittaa ja joka vaatii paljon rohkeutta itseltä ja tukea työkavereilta. Että minä lähden puhumaan paitsi psykologina, myös Markkuna, isänä, aviomiehenä, vanhempieni poikana ja veljenä, Sutela pohdiskelee

Keroputaalla keskustellaan tietyllä tavalla, tietyistä asioista ja tietyissä ympäristöissä.

– Me keskustelemme ihmisten kanssa, paino sanalla kanssa. Ei niin, että me puhumme ihmisille, vaan me puhumme ihmisten kanssa, yhdessä. Se on ainakin minulle tosi tärkeä juttu omassa työssäni ja omassa olemisessani täällä, Markku Sutela toteaa.

Katso Akuutissa 13.2.2013 esitetty juttu Keroputaan hoitomallista


Toimittaja: TITTA VILPA