Hyppää pääsisältöön

Laulu alkaa harjoituksesta...

Juha Holma johtaa. KUVA Sanna-Mari Holma.

Kevät 2013 on omistettu mieskuorolaululle. Julkaisemme yhdessä Suomen Mieskuoroliiton kanssa blogin, jossa miehet eripuolilta Suomea kertovat intohimostaan kuorolauluun. Kuoronjohtaja Juha Holma kertoo, mistä laulu alkaa...

Laulun matka kohti esitettävää versiota alkaa harjoituksesta, muttei aina välttämättä laulamalla. Ainakin itse haluan tarvittaessa kertoa laulun historiallisesta kontekstista, mahdollisesti kiinnostavasta syntyprosessista, omakohtaisista kokemuksista lauluun liittyen.

Modernimman musiikin kyseessä ollen on joskus hyvä avata teoksen maailmaa hieman enemmän; mieskuorossa joutuu joskus hieman ”myymään” uutta ja tavanomaisesta poikkeavaa tuotetta. Normaali lomamatkaan verrattaessa tämä voisi olla se vaihe, kun luetaan vielä kotona matkaoppaita, suunnitellaan pääpiirteissään, mitä halutaan matkan aikana nähdä.

Toisessa vaiheessa tutustutaan teokseen kenties kuuntelemalla kertaalleen – pianolla soittaen tai äänitteeltä – , jossa päästään vielä enemmän sisään tulevaan lomakohteeseen. Mutta sitten onkin jo kiire päästä laulamaan: löytää ne asiat ”paikan päältä”, joita ”matkaoppaassa” mainittiin. Ja todeta, pitivätkö kuoronjohtajan lupaukset kohteesta paikkansa. Johtajan taidosta onkin kiinni se, että asiat aukeavat oikeansuuntaisena; täysin samaa mieltähän ei täydy olla. Pessimisti ei pety –asenteella kappale ei koskaan valmistu halutunlaisena.

Miten teosta teknisesti harjoitutetaan, vaihtelee teos- ja johtajakohtaisesti. Aivan kuten matkustajat toimivat eri tavalla eri kohteissa tai kaksi matkustajaa samassa kohteessa. Tässä en halua syventyä omiin tekniikoihini – kummastakaan aiheesta.

Kaikkihan tähtää silti siihen kliimaksiin: valmiiseen konserttiesitykseen. Tässä kohtaa laulajat ovat muuttuneet oppaiksi ja yleisö on tullut matkustajien rooliin. Valmis esitys? Toki tekniset asiat (puhtaus, rytminen tarkkuus, nyanssointi jne.) hallitaan, mutta esityksessä pitää olla paljon muutakin! Taito tekstin sisäistämiseen ja sen mukaiseen tulkintaan, kontakti yleisöön; jokaisen laulajan halu olla uutena matkaoppaana yleisölle: ”Tämän takia teidänkin kannatti tähän kohteeseen tulla!” Ilman tätä halua ja taitoa yleisö voi tuntea olevansa kasvisyöjänä possujuhlilla. Asiantuntemuksella valmistettua ruokaa on, muttei oikein maistu!

Jos matka on hyvin valmisteltu ja huolella toteutettu, sekä oppailla että matkustajilla syttyy halu palata samaan kohteeseen. He laskevat päiviä seuraavalle matkalle tai ainakin saman matkanjärjestäjän toiseen kohteeseen!

Laulu alkaa harjoituksesta, mutta hyvä laulu jatkuu ja jatkuu…

Juha Holma
Tampereen Mieskuoro Laulajat, taiteellinen johtaja

Julkaistu 8.2.2013

Kommentit
 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.