Hyppää pääsisältöön

Puolanka yksityisti kunnan terveyspalvelut

3000 asukkaan Puolanka vastaanottaa vieraansa samalla tavalla kuin ennenkin. Ulkoisesti kaikki näyttää tutulta, mutta aikaa nähneen terveysaseman sisällä on kuitenkin vuodenvaihteessa tapahtunut muutos, jota monet vastaavankokoiset kunnat mielenkiinnolla seuraavat. Henkilökunnan työnantaja vaihtui kuntayhtymästä yksityiseen Attendoon.

Yle Akuutti– Alkuun se oli tosi hämmentävää. Mutta sitten kun tuli lopullinen päätös siitä, että Attendo on kilpailutuksen voittanut ja vuoden vaihteessa toiminnot käynnistetään, niin se hämmennys varmaan hävisi, osastonhoitaja Marjatta Heikkinen kertoo.

Vanha henkilökunta sai jatkaa entisin työehdoin, ja kaikilla oli mahdollisuus jatkaa entisessä työssään.

Kuntalaiset ovat puolestaan odottavalla kannalla. Loppujen lopuksi se on yksi ja sama, kuka perusterveydenhuollon palvelut järjestää, olennaisinta on niiden toimivuus.

Yle Akuutti– Asiakkailta on tullut hyvää palautetta ja henkilökuntakin on ihan tyytyväinen. Se kuvastaa sitä, että palvelut on ihan hyvin hoidettu ja asiat ovat kunnossa. Tietysti on paljon asioita mitä vielä selvitellään ja tehdään, Attendo Oy:n aluejohtaja Maren Olkkonen sanoo.

– Meillähän on laatujärjestelmä: me teemme asiakaskyselyitä ja henkilöstökyselyjä. Lisäksi käymme myös ihan säännöllisesti neuvotteluja henkilöstön kanssa ja myös johtoryhmätasolla, joka koostuu Attendon ja kunnan edustajista – ja myös ulkopuolisista.

Puolanka kokeilee uutta rohkeasti

Puolangan kunnan päätös hypätä pois Kainuun kuntayhtymän kelkasta on saanut osakseen arvostelua. Sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailutus yksityisellä sektorilla oli rohkea veto. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Peltola perustelee valintaa palveluiden parantumisella.

Yle Akuutti– Esimerkiksi vuodeosasto on palannut takaisin Puolangalle, eli puolankalaiset ovat kotiutuneet pitkin Kainuuta. Vanhustenhoitokoti on aloittanut uudelleen. Sinne ovat palanneet takaisin vanhukset, jotka ovat olleet sijoitettuna pitkin Kainuuta, Peltola kiittelee.

Muutos on myös mahdollisuus. Erikoishuomion ovat saaneet lähipalvelut: kuntalaiset hyötyvät palveluiden läheisyydestä, mutta myös Attendo on laskenut voittavansa.

– Kun investoidaan perusterveydenhuoltoon ja lähipalveluihin, erikoissairaanhoidon tarve vähenee. Myös perusterveydenhuollon päivystys ajoittuu silloin päiväsaikaan, Maren Olkkonen kertoo.

Puolankalaisen kannattaakin sairastaa niin sanottuna virka-aikana. Yö- ja viikonloppupäivystyksen järjestämisessä on ollut ongelmia. Puolangan terveysasema päivystää maanantaista perjantaihin kahdeksan ja neljän välillä. Neljän jälkeen puolankalaisten on suunnattava 131 kilometrin päähän Ouluun. Iltayhdeksän jälkeen ja viikonloppuna mahdollisuudeksi jää Kuusamo, jonne matkaa kertyy vielä enemmän.

– Meillähän oli erittäin vahva ajatus koko ajan, että me saadaan päivystyspalvelu maakunnalta ja nyt tietysti kuntayhtymältä, mutta ne neuvottelut ovat edelleen käynnissä, Olkkonen sanoo.

Kunta laskee säästävänsä selvästi

Yle AkuuttiPuolangan kunnan ja Attendo Oy:n välinen nelivuotinen sopimus kattaa lähes kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut lasten päivähoitoa lukuun ottamatta. Ensimmäisen vuoden osalta hinta on reilut 12 miljoonaa euroa. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Peltola arvioi vuosittaiseksi säästöksi aiempaan verrattuna noin 600 000 euroa.

– Näkyvin muutos kuntalaisille on se, että meillä on nyt kaksi hammaslääkäriä ja meillä ei ole ollut vuosikausiin yhtään muuta kuin satunnaisia kävijöitä. Eli jo koululaisten hammashoidosta on jouduttu aiemmin tinkimään.

Hallitus on linjannut, että alle 20 000 asukkaan kunnat eivät voi itse vastata sosiaali- ja terveyspalveluidensa järjestämisestä. Puolangalla kapinallisen roolia ei säikähdetä. Sote-ryhmät saavat tehdä linjauksiaan, mutta pienessä kunnassa uskotaan maalaisjärjen voimaan.

– Tuskin kukaan lopettaa semmoista palveluntuotantoa, joka osoittautuu taloudellisesti ja toiminnallisesti järkeväksi, Peltola perustelee.

Puolangan kunnanisiä ei voi syyttää rohkeuden puutteesta. Aika näyttää kantaako liitto Attendon kanssa myös alkuhuuman jälkeen.

Ainakin puolankalaisena kelpaa nyt olla. Vanhan terveysaseman korvaa uusi kymmenen miljoonan euron terveyskeskus, jonka rakentaminen alkaa keväällä. Se jää tosin kokonaisuudessaan kunnan maksettavaksi.

Asiantuntijat:

MARJATTA HEIKKINEN, osastonhoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, Attendo Oy

MAREN OLKKONEN, aluejohtaja, Attendo Oy

HARRI PELTOLA, Puolangan kunnanhallituksen puheenjohtaja

Toimittaja: MATTI AHOLA