Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

BB-voidetestin voittajaksi Lumene

BB-voiteista on kohistu naistenlehdissä ja verkossa. Hittituote yhdistää meikki- ja kosteusvoiteen ja vähän muitakin ominaisuuksia. Kiireiset cheerleaderit testasivat BB-voiteet.

Kolme kovaa Roosa Holkko, Tiina Rasmussen ja Minca Salonen ovat cheerleadereita Golden Spirit Genies -joukkueessa. Roosa ja Tiina olivat käyttäneet BB-voiteita jo aiemmin.

Testiin valittiin markettien ja tavaratalojen edullisemman pään BB-voiteet Eveline, Garnier, Lumene, Maybelline ja Nivea. Hinnat tosin vaihtelevat pari kolme euroa kaupasta toiseen. Voiteista arvioitiin, miten hyvin ne kosteuttivat ihoa ja peittivät ihon epätasaisuuksia, sekä miten nämä ominaisuudet kestivät koko päivän. Kaikissa testituotteissa oli aurinkosuoja, kerroin tosin vaihteli Nivean kympistä Maybellinen kolmeenkymppiin.

Alun perin BB on tarkoittanut sanoja Blemish Balm. Suomennettakoon ne palsamiksi kauneusvirheisiin, sillä voide kehitettiin kauneushoitojen jälkihoitoon. Käyttö kuitenkin levisi tavalliseen kauneudenhoitoon, ja tarjonta on suorastaan räjähtänyt.

Lumene sopii urheilijalle

Joukon ainoa kotimainen tuote Lumene nousi Roosan ja Tiinan suosikiksi. Voide oli kevyt ja raikas iholla, sopivan huomaamaton myös urheiltaessa. Keveydestään huolimatta se peitti hyvin. Voide myös kosteutti sopivasti. Tiina ja Minca tosin joutuivat lisäämään voidetta päivän aikana.

- Puuterin kanssa se toimi paremmin, että se ei lähtenyt niin nopeasti, Minca totesi.

Sekä Lumene että toiseksi tullut Garnier tuntuivat Roosan mielestä jopa parantavan ihoa. Garnier oli merkin BB-voiteiden valikoimasta kaikille ihotyypeille sopiva perusvoide. Minca rankkasi Garnierin ykköseksi, koska se oli helppo levittää ja sillä sai tasaisen lopputuloksen. Tiinalla se tosin lähti varsin nopeasti pois treeneissä.

Koostumuksessa ja värissä selviä eroja

Joukon edullisin tuote Eveline oli selvästi muita paksumpaa. Se peitti ja kesti hyvin, mutta se oli raskas iholla.

- Urheillessa se oli aivan liian paksua, Roosa sanoi.

Vaikka kaikki BB-voiteet olivat vaaleinta sävyä, "lightia", niissä oli selviä värieroja. Eveline osoittautui kellertäväksi iholla. Nivean pakkauksessa mainostama täydellinen iho jäi kauas lupauksesta. Se levittyi epätasaisesti ja lopputulos oli läikykäs. Tytöt kuvasivat värisävyä "kinkun väriseksi".

- Siinä alkoi tulla läikkiä, että en halunnut lähteä se naamassa kouluun, Tiina kertoi.

Maybelline ei myöskään toisia vakuuttanut. Se oli ohutta ja kului nopeasti pois, joten sitä piti lisätä useita kertoja päivässä. Se vaikutti lähinnä tavalliselta meikkivoiteelta eikä kosteuttanut riittävästi. Voide alkoi punertaa iholla.

Minca sai siitä jopa oireita:

- Se oli pakko pestä päivän aikana pois, kun se alkoi kutittaa hirveästi ja tuli ihan punainen iho.

Maybellinen pienin pakkauskoko saattaa hämätä tuotteiden hintavertailussa kaupoissa. Se myydään 30 millilitran pakkauksessa, kun muut testituotteet ovat 50 millilitran pakkauksia.

BB-voide Pisteet (1-5) Hinta €/50ml
Lumene 4,1 18,90
Garnier 3,7 12,95
Eveline 3,0 9,90
Nivea 2,8 12,90
Maybelline 2,0 19,80

Lumene BB Cream Illuminating - heleyttävä (6 in 1)

"Tasoittaa, peittää, kosteuttaa, heleyttää, auttaa ehkäisemään ihon ennenaikaista ikääntymistä, suojaa auringolta (suojakerroin 20)"
+ helppo levittää
+ kevyt, raikas, luonnollinen
+ kosteutti sopivasti
+ peitti hyvin
+ sopii urheiluun
+ tuntui jopa parantavan ihoa
+ kotimainen
+ korkea suojakerroin
- piti lisätä päivän aikana, puuterin kanssa toimi
- simppeli tuubi

Garnier All-in-one BB Cream Miracle Skin Perfector 5 in 1
"tasoittaa, peittää, kosteuttaa, heleyttää, suojaa auringolta (suojakerroin 15)"
+ helppo levittää
+ kevyt
+ sopiva värisävy
+ tasainen lopputulos
+ pysyi koko päivän
+ tuntui jopa parantavan ihoa
+ pakkauksessa paljon tietoa
- piti lisätä päivän aikana

Eveline Cosmetics 6 in 1 Multifunction BB Cream Blemish Base

"Tasoittaa, peittää, kosteuttaa (jopa 48 tuntia), heleyttää, vähentää väsymyksen merkkejä, suojaa auringolta (suojakerroin 15)"

  Plussat
 • peitti hyvin
 • pysyi koko päivän
 • kun sai levitettyä, tasainen lopputulos
 • ei tarvinnut puuteria tai meikkivoidetta lisäksi
 • Miinukset

 • - vaikea levittää
 • - liian paksu, iho jäi tahmeaksi, tuntui iholla raskaalta
 • - väri kellertävä
 • - pakkaus näytti hiusväripakkaukselta, vanhanaikainen
 • - ei suomenkielisiä ohjeita
Nivea 5 in 1 BB Cream Beautifying Moisturizer (Daily Essentials)

"Tasoittaa, peittää, kosteuttaa, heleyttää (korostaa ihon luonnollista sävyä), suojaa auringolta (suojakerroin 10)"
+ kosteus oli hyvä
+ hyvä tuoksu
+ ei tarvinnut lisätä päivän aikana
+ vetävin pakkaus
- väri aika tumma
- läikykäs lopputulos
- tahmainen vaikutelma iholla

Maybelline 8-in-1 BB Dream Fresh

"Tasoittaa, kaunistaa, kosteuttaa, heleyttää, sulautuu ihon omaan sävyyn, silottaa näkyvästi, öljytön koostumus, suojaa auringolta (suojakerroin 30)"
+ korkea suojakerroin
- ei kosteuttanut
- ohutta, ei peittänyt
- vaikutti tavalliselta meikkivoiteelta
- kului nopeasti pois
- piti lisätä päivän aikana
- muuttui punaiseksi iholla
- tuli iho-oireita
- ei suomenkielisiä ohjeita

Tiina Lappalainen, Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.