Hyppää pääsisältöön

Kuitunen palasi muuttuneeseen lajiin 2003 Val di Fiemmessä

Virpi Kuitunen (nyk. Sarasvuo) palasi kahden vuoden kilpailukiellon jälkeen suoraan maailmanmestaruuskisoihin Val di Fiemmessä 2003. Hänellä oli takaa-ajon maailmanmestarina henkilökohtainen paikka ensimmäistä kertaa kisoissa nähtyyn yhdistelmähiihto skiathloniin.

Kuitunen oli antanut positiivisen doping-näytteen vuonna 2001 Lahden MM-kisojen viestikilpailun jälkeen. Aiemmin samoissa kisoissa hän oli voittanut takaa-ajon maailmanmestaruuden. Tämän mestaruuden hän sai pitää, sillä hänen kisan jälkeen antamansa näyte oli ollut puhdas.

Näin Kuitusella oli mahdollisuus osallistua Val di Fiemmen skiathloniin hallitsevan maailmanmestarin henkilökohtaisella paikalla.

”Onhan se aikamoinen paikka aloittaa MM-kisoista, mutta kun sattui kohdalle, niin en kieltäytynyt tarjouksesta”, Kuitunen kertoi muutama päivä ennen starttia.

Hänen harjoittelunsa kisa-alueella oli vaikeaa varsinkin norjalaisille, jotka olivat yrittäneet estää Kuituselta MM-latujen testaamisen ennen kisaa. ”Osasin varautua härintään ja kyllähän se vähän häiritsee, jos ei kisalatuja pääse kiertämään.”

Kuitunen kertoi haastattelussa myös avoimesti doping-skandaalin vaikutuksesta hänen yksityiselämäänsä. Varsinkin ystävyyssuhteet olivat muuttuneet. Suuri pettymys oli ollut ystävän osoittautuminen ”katalaksi”.

”Ihmismieli toimii kai niin, että kaikesta vastoinkäymisestä on otettava opiksi ja sitten sen kanssa on opittava elämään.”

Itse kisaan Kuitunen starttasi varovaisen toiveikkaana. Tuloksena Viron Kristina Smigunin voittamassa kisassa oli kuudestoista sija. Vaikka hän oli kisan paras suomalainen, ei hän ollut tyytyväinen hiihtoonsa.

”Ei ollut ihan sellaista kuin olisin ehkä viikko sitten odottanut, mutta ehkä tässä on ollut kaikenlaista.”

Skiathlonin perusteella Kuitunen valittiin Suomen viestijoukkueeseen. Hän hiihti toiseksi tulleessa joukkueessa toisen osuuden. Suomi kuitenkin hylättiin doping-rikkeen vuoksi jo toisissa MM-kisoissa peräjälkeen. Kaisa Variksen näytteestä oli löytynyt jälkiä EPO-hormonista.

Tietolaatikko

Virpi Kuitunen voitti kausilla 2006-2007 ja 2007-2008 maailmancupin kokonaiskilpailun. Hän voitti uransa aikana myös kuusi maailmanmestaruutta ja kaksi olympiapronssia. Hän lopetti kilpailemisen vuonna 2010.