Hyppää pääsisältöön

Oskar ja Aarre Merikantoa sovitettuna uruille ja lauluäänelle

Urkutaiteilija Ville Urponen. Kuva: Sandra Saulo.

Urkutaiteilija Ville Urponen ja mezzosopraano Essi Luttinen ovat tehneet usein yhteistyötä. Tällä kertaa he äänittävät Ylelle Oskar ja Aarre Merikannon kappaleita, jotka on alun perin kirjoitettu pianolle ja laululle. Ville Urponen laati pianosäestyksistä kuitenkin urkusovitukset. Äänitys tehdään Helsingissä Johanneksen kirkossa, ja siihen on aivan erityinen syy.

Ville Urponen ja Essi Luttinen äänittävät yhdessä seuraavat kappaleet:
Aarre Merikanto: Vanha rukous ja Maisema

Oskar Merikanto: , Iltakellot, Käsittämätön Jumala ja Kummaa on mielestän

Kappaleet kuullaan Yle Radio 1:ssä ohjelmassa M-studio.

Mezzosopraano Essi Luttinen. Kuva: Sandra Saulo.

Haastattelu Timo Asikainen - Video Sandra Saulo

Julkaistu 14.2.2013

Kommentit
 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.