Hyppää pääsisältöön

Pronssi- ja rautakauden hautalöydöt

Viikinkiaikaisen naisen muinaispuvun ennallistaminen alkaa villan kehräämisestä. Värttinän varressa muinaistekniikan artesaaniopiskelija Silja Penna-Haverinen. Kuva: Lea Froloff/Yle.

Mitä muinaishautojen löydöt kertovat? Miksi hautaan laitettiin neulakintaat? Olivatko muinaiset asukkaat turhamaisia? Mikä oli tuon ajan muotia?

Tietolaatikko

kivikausi 8000 – 1500 eKr
pronssikausi 1500-500 eKr
rautakausi 500 eKr-1200 jKr
keskiaika 1100-1500 -luku

viikinkiaika 800-1025 jKr

Entisajan taidonnäytteitä on löytynyt kalmistoista (hautausmaa). Haudoista on löytynyt kankaiden jäämiä, koruja tai niiden osia sekä työkaluja.

Vaate hautaan kankaantekijän kanssa

Vanhan perinteen mukaan vainaja varustettiin tuonpuoleiseen juhla-asussaan, johon kuului koruja, aseita ja astioita. Hautaan päätyivät myös neulalla neulotut neulakintaat, jotka ripustettiin vainajan vatsan päälle tuomaan turvaa ja onnea matkalle tuonpuoleiseen. Myös veitsi jätettiin vainajan vyötärölle amuletiksi.

Rautakaudella oli varakkailla naisilla vyötäisillä tulusrauta, pienet sakset ja akanpuukko. Rauta syrjäytti nopeasti pronssin työkalujen valmistuksessa, sillä sitä saatiin kestävämpiä työkaluja ja sitä voitiin takoa. Pronssista tehtiin edelleen koruja. Naisten pukuja koristeltiin olkasolkiin liitetyillä pronssiketjuilla.

Euroopan suurin kalmisto

Euran Luistarista löytyivät Suomen ensimmäiset ruumishaudat, yli 1300 hautaa. Löydöt todistavat pitkäaikaisesta asutuksesta.

Euran Köyliön seudulla ryhdyttiin hautaamaan vainajat polttamatta jo 500-luvulla, peräti 500 vuotta aikaisemmin kuin muualla Suomen niemellä. Yksi mahdollinen selitys on se, että seudulle saapui uutta väkeä keski-Euroopasta.

Arkeologi Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilander kertoo, että kalmistosta on löydetty harvinaisia rautaesineitä pronssi- ja rautakauden rajalta noin 500 eK. Kaivauksia tehtiin vuosina 1969-1972.

Videossa on viikinkikauden esineistöä eli kaksi päihin levenevää pronssirannerengasta, pienen tytön hauta-antimet ja kaksi skandinaavista solkea.

Kaarinan kalmisto

Turun lähellä olevalla Kaarinan kirkkomäellä on myös myöhäisrautakautinen kalmisto, josta on löydetty eri kaivauksissa kaikkiaan 43 ruumishautaa. Hautojen ajoitus osuu pakanallisen ja kristillisen ajan taitteeseen.

Turun Maakuntamuseon arkistossa on osa Kaarinan kirkkomäen kalmiston aarteista. Löydöt kertovat entisajan rikkaista, sillä köyhillä ei ollut varaa pronssikoristeltuihin asuihin.

Pronssin erittämät metallihapot ja suolat säilyttävät kangasta, nahkaa, puuta, luuta ja muuta orgaanista ainesta, myös hiiltymätöntä kasviaineista. Erään Kaarinan kirkkomäen vainajan mukana olleista ohrankorsista tehtiin radiohiiliajoitus, jonka tulokseksi saatiin 1050 jKr.

Kasvivärjäystä ja kuviointia

Vaikka värjäämiseen liittyvää tietoa on kadonnut paljon, on joitakin muinaisia menetelmiä voitu todentaa tutkimuksilla. Hautalöytöjen perusteella on valmistettu muinaispukuja eli pukujen ennallistuksia.

Sininen väri saatiin värimorsinko-nimisestä kasvista, jota viljeltiin laajalti keski-Euroopassa. Morsingon lehdet kuivattiin ja tiivistettiin väripalloiksi. Koska kyse oli ilmeisesti tuontitavarasta, sitä saattoivat ostaa vauraimmat. He erottuivat sinisissä vaatteista muista, jotka kulkivat lampaanvärisissä vaatteissa.

Tietyt kuviot kuten esiliinahelman ristikkokuvio suojasi kantaajaansa pahoilta voimilta. Punainen oli veren, syntymän ja hedelmällisyyden väri, mutta lankojen punaiseksi värjääminen oli työlästä. Suomalaisista matarakasveista saadaan heikosti punaista väriä, jota käytettiin erilaisissa nauhoissa ja nyöreissä pienenä määränä.

Hautaröykkiöitä pitkin rannikkoa

Pronssikauden tunnusmerkiksi ovat muodostuneet kiviset hautaröykkiöt. Suomessa on pronssikauden röykkiöitä pitkälti toistakymmentätuhatta.

Monet pronssikauden röykkiöhaudat ovat löydöttömiä. Se on ajateltu todistavan sen, että ruumiit ovat maatuneet kokonaan. Myöhemmin pronssikaudella yleistyi polttohautaus. Luut mineralisoituvat palaessaan ja säilyvät hyvin. Esinelöytöjäkin on, mutta pronssikautisia pronssiesineitä on löydetty Suomesta vain noin 150 kappaletta.

Rannikkoarkeologian dosentti Tapani Tuovinen röykkiöhaudoista, jotka ovat monumenttimaisia sukuhautoja.

Polttohautauksista on löytynyt joitakin pieniä tavaroita sekä isompia esineitä kuten tikari tai keihäänkärki.

Videossa pronssinen olkakirves ja keihäänkärki, kaksi partaveistä, pinsetit ja paimensauvaneula, jotka kuuluvat Suomen kansallismuseon kokoelmiin.

Muinainen vaate oli villaa

Villa oli rautakauden yleisin tekstiiliraaka-aine. Pronssikaudella kankaita kudottiin loimipainoisissa pystykangaspuissa. Kutominen oli hitaampaa kuin poljettavilla vaakakangaspuilla, jotka yleistyivät Suomessa vasta keskiajalla.

Pystykangaspuilla kankaat kudottiin jokaista vaatekappaletta varten erikseen määrämittaan. Viikinkiajalla villa esikäsiteltiin käsin villakampoja apuna käyttäen. Karstoja ja rukkia ei tunnettu. Kehruuseen käytettiin värttinää ja taitavia sormia.

Miesten muinaishautalöydöt

Tyypillinen esine on miesten haudassa on ollut ase. Se on todiste siitä, että yhteisö on ollut vakavarainen ja voimakas. Myös työkalut haudoissa ovat merkki vauraudesta, ja siitä että kyseisiä esineitä on pystytty hankkimaan koko ajan lisää. Miesten puvuissa ja aseissa on ollut aivan samoja piirteitä kuin skandinaaveillakin.

Ammatin tunnuksina haudoista on löytynyt mm. punnuksia ja vaakoja, keritsimiä ja viikatteita ja sirppejä. Erityisesti viikinkikaudalla vauraus näkyi myös lasten ja naisten haudoissa.

Kupurasolki ja soikeasolki

Omaleimaista suomalaista muotoilua olivat pyöreät kupurasoljet ja tappikorut. Viikinkien vaikutus näkyi kaikkialla soikeanmuotoisina solkien ilmaantumisena naisten pukuihin, mutta paikallisen, pyöreän ja kupurareunaisen pukukorukulttuurin vaikutus pysyi vahvana Suomessa.

Kupurasolki, keritsimet ja tasavarsisolki Ahvenanmaalta, spiraalisormus ja käärmesolki sekä Euran hautalöydön esineistö kuuluvat Suomen kansallismuseon kokoelmiin.

Koonnut: 15.2.2013 Rita Trötschkes

Perustuu tv-ohjelmaan: Maan povesta Käsikirjoitus ja ohjaus: Lea Froloff ja Ulla Korpela. Tuottaja: Elina Saksala. Vuosi: 2006.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Savuton Suomi ulottuu koteihin – mihin asukkaan pitää varautua?

  Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeelle.

  Suomesta halutaan savuton vuoteen 2030 mennessä. Valtionhallinnon kunnianhimoinen tavoite näkyy jo tänä vuonna taloyhtiöissä, kun tupakointikieltoa voidaan hakea asunnon parvekkeelle tai jopa asunnon sisätiloihin. Tupakointikieltoa haetaan kunnalta yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Kunta voi määrätä kiellon, vaikka asunnoissa ei tupakoida.

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  Pienelläkin rahasummalla pääsee sijoittamisen alkuun

  Oletko harkinnut sijoittamista? Kannattaako sijoittaa rahastoihin vai pörssiosakkeisiin? Milloin kannattaa ostaa, milloin myydä? Miten hoituu verotus? Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

 • Kuningaskuluttaja: Testaa, oletko taitava toriostaja

  Torilla hinnat saa ilmoittaa toisin kuin kaupassa.

  Torikaupassa marjojen ja vihannesten hinnat saa ilmoittaa tilavuuden mukaan, toisin kuin tavallisessa kaupassa. Nippuina myytävien vihannesten kilohintaakaan ei tarvitse kertoa. Käytössä on myös mittayksiköitä, joihin marketeissa ei törmää. Tunnetko nämä torikaupan perinteiset mitat ja vakiintuneet tavat?

 • Kuntavaalit - 10 kiinnostavaa faktaa

  Mistä kuntavaaleissa oikein äänestetään?

  Mistä kuntavaaleissa äänestetään? Eivätkö maakunnat kaappaa valtaa ja rahat? Katso kahden minuutin video ja lue kymmenen faktaa.

 • Oudot tunteet

  Mikä selittää omituiset kokemukset?

  Miksi jotkut ihmiset sylkevät mustan kissan nähdessään? Entä mistä syntyy déjà vu, kummallinen tuttuuden tunne? Oudot tunteet -sarjassa pohditaan näiden lisäksi myös mm. flow-tilaa, migreeniä, rakastumista, humalaa ja unihalvausta. Mikä selittää nämä monelle niin tutut, mutta omituiset kokemukset?

 • Tuliko riita juristin kanssa? — 5 väylää valittaa

  Kuluttajansuoja koskee myös lakipalveluita.

  Ostamaansa lakipalveluun tyytymätön kuluttaja on tenkkapoon edessä pohtiessaan, uskaltaako juristin kanssa ruveta riitelemään. Päätä joutuu raapimaan myös sen suhteen, mikä on oikea paikka valittaa. Lakipalveluita kuitenkin koskee samanlainen kuluttajansuoja kuin muitakin palveluita. Niistä voi valittaa ilmaiseksi kuluttajaviranomaisille tai asianajajia valvovaan Valvontalautakuntaan, kertoo Kuningaskuluttaja.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Kalliit kulissit

  Miten terveellä pohjalla rahankäyttösi on?

  Viisiosainen ohjelmasarja, joka haastaa nuoret laittamaan oman rahankäyttönsä terveelle pohjalle. Jokaisessa osassa kaksi yhdeksäsluokkalaista kahden nuoren paria saa tehtävän, jonka suoritusta kommentoi ihan oikea Martta.

 • Keisarit ja Suomi

  Viisi keisaria ja viisi erilaista elämäntarinaa.

  Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Vuonna 1808 Suomi oli Euroopan köyhimpiä maita, mutta keisareiden ajan päättyessä se oli saavuttanut Euroopan keskitason.

 • Miksi demokratia?

  10 kysymystä, miksi demokratia on tärkeää.

  Kuka hallitsee maailmaa? Onko hyviä diktaattoreita olemassa? Voiko terrorismi tuhota demokratian? Julkkikset, poliitikot ja tavikset eri puolilla maailmaa vastaavat kymmeneen demokratiaa koskevaan kysymykseen.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?