Hyppää pääsisältöön

Rytmikästä ja energistä musiikkia entiselle selloharrastajalle

yle.fi/klassisen Musiikkineuvola toimittaa soittolistoja mittatilaustyönä. Tähän mennessä sarjassa ovat ilmestyneet soittolistat Naisenergiaa lapsiperheen äidille, Minimalismia punkin ja rapin ystävälle ja Seikkailua ja sellomusiikkia lomailevalle koululaiselle. Toivotko soittolistaa itsellesi? Tästä ohjeisiin.

Ari Huttunen.

Soittolista 14-vuotisen selloharrastuksen tauolle jättäneelle biologisten alojen opiskelijalle

Ari Huttunen kuvaa itseään näin:

"Olen kiinnostunut hyvin rytmikkäästä ja mahtipontisesta uudesta musiikista. Opiskelu ja ajanpuute ovat olleet syynä tauolle, mutta musiikkia kuuntelen jokapäiväisesti, aina liikkeessä ja kotona."

"Tällä hetkellä melkein puhkisoitettuja suosikkeja ovat Philip Glassin sellokonsertto, Fantasia kahdelle lyömäsoittimelle ja orkesterille, John Adamsin Harmonielehre ja Brittenin Sinfonia da Requiem. Kestosuosikkini on Kodalyn sonaatti soolosellolle. Vanhempia jo poisjätettyjä puhkisoitettuja ovat Shostakovitsin molemmat sellokonsertot ja sinfonia nro 14 g-molli sekä Dvorakin sellokonsertto."

"Kaipaan siis uutta, hyvin rytmikästä ytimeen menevää ja mahdollisesti perkussiivista musiikkia. Sitä ehkä ei helpolla löydy klassiselta puolelta, mutta heitän kysymyksen ilmaan:)"

Soittolistan Ari Huttuselle laati freelance-lyömäsoittaja Antti Suoranta

Antin näkee usein Musiikkitalon käytävillä, sillä keikkaa pukkaa niin Radion sinfoniaorkesterin kuin muidenkin orkestereiden konsertteihin.

"Listan kaikki säveltäjät ovat tuttuja länsimaisesta lyömäsoitinkirjallisuudesta. Ajattelin myös, että voisin ottaa riskiä ja tarjoilla Arille kenties vieraampiakin nimiä."

"Ajattelin vähän sitäkin, ettei listalle tulisi pelkästään nopeita, suureellisia ja intensiivisiä musiikkipätkiä, sillä ne syövät toistensa tehon varsin nopeasti. On myös hyvä esitellä oman soitinryhmän muitakin ominaisuuksia."

Levyn kansikuva. Igor Stravinsky: Kevätuhri (Sacre du Printemps), osa Le Sacrifice
"Ensikuulemalta ei heti uskoisi, että tämän teoksen ensiesityksestä tulee tämän vuoden toukokuussa kuluneeksi sata vuotta. Tämä on ehdottomasti yksi merkittävimmistä 1900-luvun musiikkiteoksista. Tämän baletin ensi-illassa yleisö möykkäsi niin, että tanssijat eivät kuulleet orkesteria tarpeeksi ja koreografin piti huutaa heille rytmiä."

Levyn kansikuva. Sergei Prokofiev: Romeo ja Julia, osa Tybaltin kuolema
"Niin ikään Venäjältä pitkiksi ajoiksi pois muuttanut Prokofjev sävelsi yhden kaikista pidetyimmistä baleteista. Tunnetuin osa lienee Montaguet ja Capuletit, mutta tässä osassa miekkaillaan kiivaasti. Musiikki kertoo konkreettisesti ilman tanssijoita miten tässä käy. Muuten, viulistit pitävät kovasti juuri tästä osasta ;-)

Levyn kansikuva. Esa-Pekka Salonen: Nyx.
Esa-Pekan mm. globaaleja värejä ja vaikutteita taidokkaasti yhdistelevä sävellystyyli sisältää myös tähtitieteellisiä määriä silkkaa energiaa.Levyn kansikuva. Dmitri Shostakovitsh: Sinfonia nro 11, osa II
"Uhkaavasti alkava teos vyöryy päälle ja juuri kun kuvittelee että huippu on käsillä niin lisää vaan tulee. Ankaraa ja armotonta musiikkia ilman loppukevennyksiä. Tämä on siperialainen versio George Lucasin Tähtien Sodan Kuolemantähdestä."

Levyn kansikuva. Sebastian Fagerlund: Döbeln, Prologi
"Tämä yhdelle CD:lle mahtuva kamariooppera esittelee komeasti 'Bassen' tyylin maalata melodisen lyyrisesti paksuillakin siveltimillä. 15 hengen kamariorkesteri onnistuu kuulostamaan tässä teoksessa monin paikoin paljon suuremmalta joukolta."

Levyn kansikuva. Steve Reich: Tehillim, Part I
"Kamariyhtyeen ja laulajien musiikki perustuu kokonaan juutalaisten tekstien hepreankielen puheen luonnolliseen rytmiin. Eri mittaiset tahdit keikkuvat ennakoimattomasti kuin vene vasta-aallokossa."Levyn kansikuva. Minoru Miki: Marimba Spiritual, 2. osa.
"Perkussiivista kamarimusiikkia marimbistille ja kolmelle lyömäsoittajalle."

Levyn kansikuva. Mahler: Sinfonia nro 1, 4. osa.
"Jos halutaan tehdä mahtipontinen soittolista, niin sitä ei synny ilman Mahleria. Tämän herran sinfoniat ovat pitkiä, mutta kuuntelullinen täyttymys tulee parhaiten koko sinfoniasta."Levyn kansikuva. Beethoven: sinfonia 5, 4.osa
"Periodisoittimilla ja -tyylillä soitettuna Beethovenin musiikki luo nahkansa tunkkaisesta ja jähmeästä soinnista, johon varsinkin parikymmentä vuotta sitten ilmestyneillä Itä-Euroopan halpalevytyksillä totuttiin. Pelti saa rämähtää ja patarummut paukkua. Tämä Beethoven läikkyy yli. Oma lempparini on tällä hetkellä sir Roger Norringtonin ja Stuttgartin Radio-orkesterin versio, joka löytyy mm. Naxos librarysta."

Levyn kansikuva. Bernstein: Symphonic Dances from West side Story, osa 4 Mambo
"Venezuelalaisille soittajille ei tarvitse mennä viisastelemaan, että Bernstein muuten kirjoitti tämän Mambon nuotteihin pikkuisen eri tavalla. Kyse on vähän samasta asiasta, kuin miltä etelän hedelmät maistuvat konttikypsytettyinä Pohjolassa tai tuoreena päiväntasaajalla... "

Kuuntele soittolista:

Entä kuka tarkalleen ottaen on lyömäsoittaja Antti Suoranta?


Antti Suoranta. KUVA Laila Kangas / Yle.

Kuka olet ja mistä tulet
Olen freelance-lyömäsoittaja, olen lähtöisin Turun seudulta. Muutin aikanaan Helsinkiin opiskelemaan Sibelius-Akatemiassa ja täällä asun edelleen. Nyt olen saanut pitkään olla RSOssa sijaisena toisena patarumpalina. Työhöni RSOssa kuuluu myös muiden lyömäsoitinten soitto. Soitan lisäksi kamarimusiikkikeikkoja sekä opetan Itä-Helsingin musiikkiopistolla.

Mitä teet jotta pysyt "virkeänä" omassa ammatissasi?
Viihdyn töissä parhaiten silloin, kun jaksan aktiivisesti tarkkailla soittoani ja sovittaa sitä yhteen muiden kanssa. Siinä vaiheessa kun käyn vain suorittamassa stemmani läpi tiedän, että olen ottanut liikaa keikkoja. Viikossa pitäisi olla aina vähintään yksi kunnon vapaapäivä mutta se ei ole ihan aina mahdollista.

Kun en ole enää ihan parikymppinen, niin perinteiset kliseet riittävä lepo, hyvä ravinto ja säännöllinen liikunta auttavat jaksamaan. Kun entisestä päivittäisestä harrastuksesta tuli koulujen jälkeen aikanaan kokopäiväistä, niin kesti vuosia löytää uusia harrastuksia. Nykyään käyn juoksemassa, valokuvaan, purjehdin, laitan ruokaa ja luenkin joskus.

Julkaistu 15.2.2013

Kommentit