Hyppää pääsisältöön

"Ekolangat" arvioinnissa - onko ekompaa kuin suomenlammas?

Mikä on ekolankaa? Harmaan suomenlampaan värjäämätöntä villalankaa. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela

Milloin langasta tulee ekolankaa? Kuten kaikessa ekossa, luomussa tai "lähissä", täytyy tietää mitä arvioidaan. Tekokuitulangat ja perinteinen puuvilla ovat epäekologisia tuotantotavoiltaan. Kemikaalit ja myrkyt kuuluvat puuvillan tehotuotantoon; tekokuitulankoihin kuluu uusiutumattomia luonnonvaroja.

Kotoisa suomenlampaan villa on ekolankojen mallioppilas. Suomenlampaan kasvatus on useimmiten luomua ja langan kuljetuskustannukset ovat pienet; se on siis myös lähituotantoa. Villasta tehty tuote kestää pitkään hyvänä. Jopa 50-vuotias neule voi olla täysin käyttökelpoinen.

Kotimaista ekovalintaa ei ole tehty neulojalle liian helpoksi: esimerkiksi suomenlampaan villantuotanto on aika pientä ja käsityöläisten vastuulla. Lankaa ei myydä joka kaupassa.

- Suomessa ei osata arvostaa tätä mystisen arvokasta kuitua, pohtii taidekäsityöntekijä, artenomi Tuovi Väinämö Craft People ry:n työhuoneella Helsingin Vallilassa. Hän on juuri saanut postissa erän värjäämättömiä harmaita ja ruskeita villalankoja Hiirolasta ja vyyhdit odottavat kerimistä.

- Suomenlampaan villan lämpöarvo on mahtava ja siinä on pitkä, sileä, kiiltävä kuitu, sanoo Väinämö lankoja silitellen.

Nyt pitäisi herätä. Meillä on käsissämme myös kansainvälisesti hyvin harvinainen kuitutyyppi
- Nyt pitäisi herätä. Meillä on käsissämme myös kansainvälisesti hyvin harvinainen kuitutyyppi, Väinämö sanoo ja laittelee vyyhdinpuun valmiiksi lankojen kerimistä varten.

Villalangassa on ekologista myös uusiokäyttö: vanhan puseron tai muun vaatteen voi purkaa saumoistaan, huovuttaa ja paloitella uuteen käyttöön. Käytetyistä villatuotteista saatava purkulanka taas on ekologista jos mikä. Suomenlampaasta saatava luonnollinen värikirjo on sekin herkullinen.Mikä on ekolankaa? Värjäämätöntä suomenlampaan villalankaa. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela

Ekologisuuden arvioiminen käyttöiän kautta

Lankamarkkinoiden ekovaihtoehtoina tarjotaan esimerkiksi soija-, bambu- ja maitoproteiinilankaa. Kuitujen jalostaminen langaksi vaatii kuitenkin monenlaisia prosesseja: esimerkiksi bambun käsittelyyn kuluu paljon energiaa, vaikka bambu itsessään kasvaakin nopeasti.

Kokonaisuus tuotannon alusta aina kuljetuskustannuksiin asti ratkaisee
Kokonaisuus tuotannon alusta aina kuljetuskustannuksiin asti ratkaisee. Jos ekologisesti tuotettu lähilanka värjätään kaukana, kasvaa hiilijalanjälki. Eettisesti ajateltuna lankojen tilaaminen kaukaakin voi olla perusteltua: lanka voi tuoda elannon käsityöyrittäjälle toisella puolella maapalloa.

- Mutta ekologisuutta voisikin tutkailla tuotteiden käyttöiän kautta, pohtii Tuovi Väinämö. - Yli sata vuotta sitten keksitystä muuntokuidusta, viskoosista, saadaan edelleenkin hyvin lyhytikäisiä tuotteita, useiden vuosikymmenien kehittelystä huolimatta.

Uusien ekolankojen ominaisuuksista syntyy käytännön tietoa ajan kanssa kun käyttökokemuksia kertyy. Tuovi Väinämö itse on kokeillut alpakka-, bambu- ja soijalankoja.

- Seuraavaksi voisin kokeilumielessä kutoa maitolangasta. Hiplasin sitä lankakaupassa, ja tuntu oli hyvin puuvillanoloinen, pehmeä. En tiedä, kuinka joustavaa lanka on ja miten pian se nyppyyntyy, mutta täytyy kokeilla, Väinämö suunnittelee.

- Kun panee käsityöhön paljon aikaa, myös materiaalin kannattaa olla erityisen hyvää ja laadukasta.

Näkökulmia lankavalintoihn

  • Kasvikuitulangoista hamppu ja pellava ovat erittäin ekologisia. Pellavalla on hyvin vahva vetolujuus, hankausta se ei kestä. Hamppu on talvella lämmin ja kesällä viileä. Kuituhamppu on hyvä UV-säteilyn pysäyttäjä. Hamppu on hyvä materiaali kulutusta vaativiin tekstiileihin kuten pyyhkeisiin ja tiskirätteihin, ja sen ominaisuudet vain paranevat joka pesukerralla. Hamppua voi harkita käsitöissä puuvillan sijaan.

  • Luomupuuvilla on yleisesti ottaen hyvä ekovaihtoehto; ekologisinta on kierrätyspuuvilla. Puuvilla on luomua kun peltoa ei myrkytetä eikä langantuotannossa käytetä kemikaaleja. Kierrätyspuuvillalangat valmistetaan myymättä jääneistä tai käytetyistä vaatteista sekä langan kehräyksestä ja kutomisesta tulevasta jätteestä.

  • Bambu kasvaa nopeasti, mutta ongelmia tuottaa tehokasvatus, maaperän köyhtyminen sekä kemikaalein tehtävä jalostaminen. Ympäristöystävällinen tapa jalostaa bambulankaa entsyymein on työläämpi ja siksi vielä vähän käytetty. 

  • Juutti on edullinen, biohajoava ja uusiutuva luonnonkuitu. Tämä hyvin karhea kuitu on ulkokäyttöön loistava; kestää kulutusta esimerkiksi matoissa.

  • Villa on lämmin kuitu, myös kosteana. Uskomaton lämpöarvo johtuu kuidun suomumaisesta rakenteesta, joka säilöö ilmaa. Villakuitu voi kantaa vettä jopa 70 - 80 % omasta painostaan tuntumatta silti märälle. Villa kestää hankausta ja on luja, mutta valo voi haurastaa sen tai viedä värit.

  • Alpakka on hienorakenteista laamaeläimen villaa, ja tästä johtuen ei niin kestävä tai luja. Kuitenkin aivan erityisen lämmin kuitu. Ei sisällä lanoliinia. Suurin osa alpakanvillasta tuotetaan Perussa.

  • Neuleiden purkulanka on ekologinen valinta. Paksuja lankoja on yleensä helpompi purkaa kuin ohuita. Neuleen voi purkaa langaksi jos sen saumoja ei ole huoliteltu koneella: konehuolitellusta neuleesta purettava lanka on pätkissä, joilla ei tee ehkä mitään.

  • Itsetehdyt langat, räsyt ja soirot: T-paita- ja muu trikoo- tai kangaskude on ekologista erityisesti silloin, kun se ei johda uuden (edullisen) trikoon tai kankaan hankintaan.

  • Muovikassit ovat oivaa käsityömateriaalia siinä vaiheessa, kun pyritään vähentämään muovikassien kulutusta. Älä siis osta äläkä ota vastaan kaupoista muovikasseja vaan käytä luovempia ratkaisuja raaka-aineen hankkimiseen. Muovikude: leikkaa muovikassista 2,5 cm leveää kaitaletta, solmi yhteen, kääri kerälle - virkkaa tai kudo matoksi tai kassiksi.

Mikä on ekolankaa? Purkulankaa vanhasta villamekosta. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela


Kotimaisia linkkivinkkejä ekoneulojalle

www.laurilan.net
www.utuna.fi

www.metsakylanavetta.fi
www.tekstiiliteollisuus.fi

www.titityy.fi

www.vihreavyyhti.fi

www.lankatalopriima.com

www.kierti.fi

www.novita.fi

www.kangasaitta.fi

www.lankaidea.fi
www.pirtinkehraamo.fi
www.vihreatvaatteet.com
www.silmusolmu.fi

Ulkomaisia linkkivinkkejä ekoneulojalle

www.mirasolperu.com
www.lanaknits.com
www.araucaniayarns.com
www.sirdar.co.uk
www.abuelitayarns.com

www.marks-kattens.se

www.bcgarn.dk

www.besweetproducts.com

www.blueskyalpacas.com

www.kollageyarns.com

www.knitrowan.com
www.manos.com.uy

Kirjallisuutta

Sanna Vatanen, Sami Repo:  Neulo. Virkkaa. Kirjo. Ekolangasta! WSOY 2012.
Vickie Howell & Adrienne Armstrong: Ekotekoja neuloen ja virkaten. Kustannus-Mäkelä 2010.

Linkit:

Kommentit