Hyppää pääsisältöön

Esteitä hyvyyden tiellä

Tämä esitys on kuin palapeli, totean väliajalla seurakseni teatteriin tulleelle äidilleni. Olemme katsomassa Espoon kaupunginteatterin uutukaista, nimeltä Toisen ääni - pyrkimyksiä hyvään. Teksti on Kati Kaartisen, ohjauksesta vastaa Olka Horila. Käsiohjelmassa Kaartinen kertoo kirjoittaneensa näytelmän, koska halusi pohtia hyvyyttä. Tai pikemminkin sitä, miksi hyvyyteen on niin vaikea uskoa, miksi hyvyyttä on vaikea ottaa vastaan.  

Selkeää juonta tai tarinaa ei ole. On monia pieniä tarinoita. Ensimmäisellä puoliajalla katsojalle annetaan palapelin pala sieltä, toinen täältä. Ei kerrota, miten ne liittyvät toisiinsa, ei anneta aavistaa, millainen kuva paloista koostuu. 

Lauri Tanskanen ja Irina Pulkka. Kuva Stefan Bremer.

On henkilöitä: isä ja poika. Valoisat, lapsenkaltaiset sisarukset. Säikky Maria valkoisessa puvussa. On talo, jonne kaikki sattumalta päätyvät. On kaiuttimista kuuluva ääni. Isä kertoo muistojaan aikojen takaa, rauhanturvaamisesta Egyptissä. Aikuinen poika yrittää saada kontaktin isäänsä, joka hylkäsi hänet jo lapsena. Sisarukset hoitavat takahuoneen miestä, hymyilevät ja haaveilevat omiaan. Maria puolestaan, hän hylkää lapsensa, hän tahtoo vain paeta. 

On kaunista kieltä, on kipeitä ja runollisia hetkiä, lempeän huvittavia hetkiä. Mutta on myös tyhjäkäyntiä. Aukkoisen esityksen jatkuttua tovin ajattelen, että tämä ei toimi. Kuvat eivät yhdisty. En ymmärrä, pitkästyn. 

Mutta vähitellen palaset saavat toisia paloja rinnalleen. Jotain alkaa aueta ja hahmottua. Esitys vaatii katsojalta kärsivällisyyttä, joka kyllä palkitaan. Näyttämön henkilöistä löytyy rinnastuksia, saman teeman variaatioita. Oma tahto vastaan toisen etu. Menneisyys vastaan tulevaisuus. Minä vastaan me. Hylkääminen ja hylätyksi tuleminen. Lähteminen ja palaaminen. Kohtaaminen ja kohtaamattomuus. Toisen kuunteleminen ja toisen ohittaminen. Väkivallan tekeminen, väkivallan kokeminen. 

Kaikki kieppuu hyvyyden ympärillä. Kysymys kuuluu: mikä estää meitä olemasta hyviä toisillemme? Mikä siinä on niin mielettömän vaikeaa? Miten voisi olla hyvä sekä itselleen että muille? 

Mika Räinä ja Seppo Maijala. Kuva Stefan Bremer.

Välillä näyttämöllä lauletaan. Laulut tuntuvat hyvältä. Ne toimivat tarinassa kuten elämässäkin. Se mistä ei voi puhua, se mitä ei osaa ilmaista omin sanoin, sen voi laulaa. Musiikin kautta ihminen pääsee kiinni omiin kipuihinsa, salaisuuksiinsa. Ja kuulija ymmärtää.

Suurta visuaalista elämystä Toisen ääni ei minulle tarjonnut. Annukka Pykäläisen lavastus on mielestäni suorastaan kolkko, nurkkiin kasatut televisiot ja matkalaukut tuntuvat koristuksilta. Mutta  tärkein toimii: läsnäoleva näyttelijäntyö, sekä Kaartisen vahva ja omaääninen teksti. 

Irina Pulkka tekee siskona herkkää ja jäsentynyttä työtä, samoin Lauri Tanskanen veljenä. Seppo Maijala on kirpaisevan koskettava isä, joka on kääntynyt pois ihmisten luota, kykenemättä antamaan itselleen anteeksi nuoruutensa pahaa tekoa. Mika Räinä kipuilee poikana, joka ei ole pystynyt antamaan isälleen anteeksi. Ria Kataja teki ensi-illassa syyllisyytensä kanssa sätkivän Marian roolia täysillä heittäytyen, mielestäni hetkittäin jopa turhan kovilla kierroksilla. Rooli rauhoittunee esitysten edetessä.

Kun Toisen ääni päättyy, katsomossa hymyillään. Kaikkien kuultujen rankkojen tarinoiden jälkeen mieli rentoutuu, jotain loksahtaa kohdalleen, tulee täydeksi. Kokonaista kuvaa ei tästä katkelmallisesta esityksestä silti synny, ei mitään helposti tulkittavaa ja selitettävää. Ja hyvä niin. Sillä valmista palapeliä katsojan ei tarvitsisi täydentää omassa päässään, täyttää omilla kokemuksillaan. Toisen ääni uskaltaa antaa katsojan aivoille töitä. 

Esityksen jälkeen taksissa puhumme äidin kanssa näkemästämme niin kiivaasti, että taksikuskikin haluaa kuulla lisää. 


Espoon kaupunginteatteri: Toisen ääni - pyrkimyksiä hyvään. Teksti Kati Kaartinen, ohjaus Olka Horila, lavastus Annukka Pykäläinen, puvut Riikka Aurasmaa, valot Ilkka Volanen, musiikin sovitus Jiri Kuronen,äänet Tommi Koskinen. Rooleissa, Ria Kataja, Seppo Maijala, Irina Pulkka, Mika Räinä, Lauri Tanskanen. Muusikot Jiri Kuronen, Rocka Merilahti, Janne Halonen, Joonas Kasurinen, koreografia Marko Keränen.

 

 

 

 

 

 

Penkkitaiteilija

 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri