Hyppää pääsisältöön

Kemin päättäjät uhkasivat talojen ylimpiä kerroksia 1960-luvulla

Vuonna 1967 Kemin asemakaavaa oltiin muuttamassa radikaalisti. Uuden asemakaavan mukaan kokonaisia kortteleita tulisi purkaa ja vanhoja rakennuksia madaltaa.

Suuri muutos aiheutti kaupunkilaisissa vastarintaa. Asemakaava koettiin kalliiksi. ”Punaisen Kemin” porvarit väittivät kaavan tähtäävän pääoman sosialisoimiseen.

”Kemin kaupungin johto ja valtuusto ovat täysin älyvapaata taloudellisessa mielessä”, kaupunkilainen protestoi miljoonaveloissa taistelevan kaupungin toimia.

Toimittaja Hannu Karpo luettelee kortteleita, jotka on tuomittu purettaviksi. Niiden lisäksi lyseossa ja tyttölyseossa on liikaa kerroksia uuteen kaavaan. Samoin korttelissa 102 olevassa Arava-talossa. Sosiaaliministeriön vastustuksesta huolimatta, Kemin päättäjät runnoivat kaavaa voimalla läpi.

Kaupunkilaiset kokivat omistusasuntojen purkamisen työläisten vastaisena toimintana. Se nosti myös kaunaa jo 17-vuotta vanhaa, kallista kaupungintaloa kohtaan.

”Kaupunginisiä vaivaa suuruuden hulluus. Rahaa upotetaan tuollaiseen mahtavaan kaupungintaloon tällaisessa käpykylässä.”

Velkaisen kaupungin keskustassa ammotti myös niin sanottu miljoonamonttu. Sen tarkoituksena oli madaltaa rautatiessä oleva mäki, mutta jo 800 000 markkaa maksanut työmaa oli jäänyt kesken. Eikä sitä oikeastaan olisikaan edes tarvinnut kaivaa.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit