Hyppää pääsisältöön

Naisten mitalisaalis Oslossa 2011 oli aiempaa himmeämpi mutta yhä runsas

Naishiihtäjät toivat kolme neljäsosaa Suomen mitaleista Oslon MM-hiihdoissa 2011. Edellisten MM-kisojen vertaiseen huipputulokseen ei ylletty, mutta suoritus oli silti odotettuakin parempi. Komein oli Aino-Kaisa Saarisen yhteissaalis: yksi hopea ja kaksi pronssia, niistä yksi henkilökohtaisella matkalla.

Saarinen avasi Suomen mitalitilin kisoissa ottamalla pronssia 10 kilometrin perinteisen kilpailussa. Suomen kokonaispanos oli loistava, sillä neljä suomalaista sijoittui kahdeksan parhaan joukkoon. Krista Lähteenmäki oli viides, Pirjo Muranen kuudes ja Kerttu Niskanen kahdeksas.

Marit Björgen nousi lopussa voittoon ohi Justyna Kowalczykin. Kultamitali oli Björgenille jo kisojen kolmas. Pronssille hiihtänyt Saarinen hävisi kullan vain 9,7 sekunnilla. Therese Johaug oli neljäs.

Viidenneksi sijoittunut Krista Lähteenmäki hävisi Johaugille vain 0,2 sekuntia, eikä kärkeenkään ollut eroa kuin 23,9 sekuntia. Pirjo Muranen hävisi Lähteenmäelle vain kolme sekuntia. Niskasen ero ykkössijaan oli 49,7 sekuntia.

Parisprintin finaalissa Aino-Kaisa Saarinen ja Krista Lähteenmäki ottivat hopeaa hankkien Suomelle MM-kisojen kolmannen mitalin Saarisen pronssin ja Matti Heikkisen kullan jälkeen. Parisprintissä voiton vei Ruotsin kaksikko Ida Ingemarsdotter/Charlotte Kalla ja pronssin Norjan Maiken Caspersen Falla/Astrid Jacobsen.

Suomi tuli johdossa kilpailun jokaiseen vaihtoon, mutta kärkipaikka menetettiin epäonnistuneessa viimeisessä vaihdossa. Charlotte Kalla kiilasi kärkeen, ja Norjan Astrid Jacobsen rynnisti myöhemmin toiseksi.

Lähteenmäki osoitti kuitenkin taistelijanluonnetta puristaessaan maalisuoralla norjalaisen ohi hopealle, mutta voittotaisto kariutui epäonnistuneeseen vaihtoon.

Seuraavana päivänä hiihdetyssä viestissä Pirjo Muranen, Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Lähteenmäki saavuttivat MM-pronssia. Maailmanmestaruuden otti Norja, ja hopealle hiihti Ruotsi.

Aino-Kaisa Saarinen nosti Suomen heti toisen osuuden alussa johtoon. Hänen kova alkuvauhtinsa kuitenkin kostautui, ja Saarisen jälkeen matkaan lähtenyt Therese Johaug vei Norjan kärkeen. Ruotsin Anna Haag jäi hieman ja Saarinen vielä enemmän.

Kolmannella osuudella Kristin Steira kasvatti Norjan johtoa.
Marit Björgen pääsi lähtemään ankkuriosuudelle yli puolen minuutin johdossa. Krista Lähteenmäki lähti taistelemaan hopeamitalista sekunnin Charlotte Kallan perään, muttei pysynyt luistavilla suksilla hiihtäneen ruotsalaisen vauhdissa. Björgen toi Norjan ylivoimaisena voittajana maaliin.

Teksti: Yle Urheilu

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto