Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä perunasurvimet: Ei puunuijan voittanutta

Testissä perunasurvimet
Testissä perunasurvimet Kuva: Yle perunasurvimet

Itse tehty perunamuusi on herkkua. Kolmen kovaa laittoi testiin neljä käsikäyttöistä pottusurvinta . Voiton vei survin, joka sopi kaikkien testaajien käteen: Kotimainen puunuija päihitti kolme Kiinassa valmistettua työkalua.

Perunasurvimia testasi kolme Vantaan ammattiopisto VARIA:n opiskelijaa. Heidän kokkiopintonsa ovat loppusuoralla. Monica Schwöble rakastaa jälkiruokien tekoa. Rasmus Simell pitää ruoanlaittoa taiteenlajina ja Markus Raivio oppii kokkauksesta koko ajan uutta.

Testissä oli neljä perunasurvinta:
- Heirol Steelyssa survovassa pinnassa on reiät ja kahvassa on tukilevy kädelle.
- IKEA:n Hjälte on perinteinen malli, jossa survova pinta muodostuu kaarista.
- Clas Ohlsonin Capere yhdistää yhteen työkaluun reiät ja kaaret.
- Puinen survin on kotimainen haastaja. S-ryhmä teettää sitä House-sarjaansa. (Valtaosa muista House-tuotteista tulee muualta Euroopasta tai Kaukoidästä).

Testituotteiden saamat pisteet sekä plussat ja miinukset löytyvät jutun lopusta.

Kolmen kovan kuumin kiista syntyi survinten kahvoista. Monica piti Heirol Steelyn kahvasta. Se istui hyvin pienikätiselle. Markuksen kättä Heirolin tukilevy painoi ikävästi. Sekä Rasmus että Markus mieltyivät Hjälten järeään kahvaan. Caperen lyhyttä kahvaa kyllä moitittiin yksissä tuumin.

Perunamuusin sileys vaihteli aika lailla. Samettisinta muusia syntyi Heirolin survimella eikä Capere jäänyt pahasti jälkeen. Hjälte ja House jättivät muusin paakkuiseksi. Markus sai kuitenkin kotona Housella aikaan sileää muusia – aikaa ja voimia käyttämällä.

Jos muusia ei jaksa survoa käsin, voi hyvin käyttää sähkövatkainta. Sillä saa muusista kuohkeaa ja sileää.

Kaikki sähköiset vempaimet eivät kuitenkaan sovi perunamuusin tekoon:

- Sauvasekoittimella muusista tulee liisteriä. Sauvasekoitin tekee jopa jauhoisesta perunalajikkeesta liimamaista, Rasmus varoittaa.

Testituotteet

House
Valmistaja: Pinetta-Tuote Oy (raaka-aine: suomalainen koivu)
Myynti: S-marketit, Prismat, Sokokset.
+ istuu erikokoisiin käsiin
+ helppo puhdistaa
+ kotimainen
+ halpa
- ei kestä konepesua (vaatii ilmavan kuivatuksen)
- vaatii aikaa, varsinkin jos haluaa sileän muusin
- puun kestävyys arvelutti yhtä testaajaa

Hjälte
Valmistusmaa: Kiina
Myynti: IKEA
+ laaja survova pinta
+ tukeva ja pitävä kahva
+ testin halvin
- vaatii voimia
- jättää muusin paakkuiseksi

Heirol Steely
Valmistusmaa: Kiina
Myynti: Prismat, Sokokset ja S-marketit. Jotkut K-Supermarketit. Veljekset Keskinen, Kärkkäinen, Minimani, Turun Heirol Shop.
+ tekee sileää muusia
+ hyvä kahva pienikätisille
+ 3 vuoden takuu
- liukas kahva, käsituki ei sovi isokätisille
- testin kallein

Capere (tuotteessa lukee myös Coline) ”2 in 1”
Valmistusmaa: Kiina
Myynti: Clas Ohlson
+ tekee melko sileää muusia
- vaatii paljon voimaa
- liian lyhyt varsi
- perunat jumittavat survovat pinnat helposti yhteen
- hankala saada puhtaaksi, liikkuvia osia ja pieniä reikiä
- ei kovin kestävän oloinen (yhdellä testaajalla ylempi survova pinta vääntyi hieman)
- käytettävyyteen nähden kallis

Testitulokset


Perunasurvin Pisteet (1-5) Hinta
House 3,7 5,95€
Hjälte 3,3 3,99€
Heirol Steely 3,0 14,95€
Capere 1,7 10,50€

Katja Solla, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.