Hyppää pääsisältöön

Paavi Benedictus XVI yllätti maailman erollaan 2013

Benedictus XVI jää historiankirjoihin paavina, jonka kohtalona oli astua edeltäjänsä suuriin, kansansuosion ja median täytteisiin saappaisiin, kärsiä kirkkonsa kriiseistä sekä voimiensa ehtyessä erota tehtävistään vapaaehtoisesti.

Kun paavi Johannes Paavali II vuonna 2005 kuoli, valitsivat kardinaalit keskuudestaan uudeksi paaviksi kollegionsa dekaanin, saksalaissyntyisen professorin Joseph Ratzingerin. Sanotaan, että hän itse ei toivonut tulevansa valituksi.

Konservatiivina tunnettu, aikoinaan "Jumalan Rottweileriksi" kutsuttu Ratzinger jatkoi Benedictus XVI:na työtään katolisen kirkon perinteisten oppien tiukkana puolustajana. Koska hänen edeltäjänsä suhde julkisuuteen oli ollut mutkaton, seurattiin myös Benedictus XVI:n lausuntoja mediassa tiiviisti.

Aiheitta kirjoitteluun löytyikin pian. Ensimmäinen kohu syntyi paavin syyskuussa 2006 pitämästä puheesta, joka käsitteli islamia. Puheessaan hän siteerasi 600 vuotta aiemmin eläneen Bysantin keisarin Manuel II Palaiologisin kirjoitusta, jonka mukaan islamin profeetta Mohammed toi maailmaan ainoastaan "julmuutta ja epäinhimillisyyttä". Puhe tulkittiin laajasti loukkaukseksi islamia vastaan, johti väkivaltaisuuksiin sekä muutamien katolisten murhaamiseen. Paavi pyrki myöhemmin hälventämään syntynyttä kohua vakuuttamalla tahtovansa käydä "rehellistä ja vilpitöntä keskustelua" kristittyjen ja muslimien välillä.

Toiseksi mediaa kiinnostavaksi aiheeksi nousivat paavin vanhoillisia oppeja noudattavat näkemykset ehkäisystä sekä etenkin lausunto, jonka mukaan kondomien käyttö Afrikan aids-alueilla ei estä taudin leviämistä, vaan ne päinvastoin pahentavat ongelmaa. Hänen mukaansa parempia aidsin torjuntakeinoja ovat valistaminen ja ihmisten henkinen herääminen.

Ankaran painostuksen vuoksi Vatikaanissa tehtiin harvinainen päätös ja paavin antamaa lausuntoa lievennettiin. Uuden muokatun kannan mukaan paavi pitää kondomeja riskinä aidsin leviämisessä.

Vuonna 2009 paavia kritisoitiin siitä, että hän oli poistanut ekskommunikaation, kirkon yhteydestä poistamisen, brittiläiseltä piispalta, joka oli puheissaan kieltänyt holokaustin tapahtuneen.

Samanaikaisesti eri puolilla katolista maailmaa alkoi paljastua kirkon piirissä tapahtuneita pedofiliatapauksia. Odottelun jälkeen paavi tuomitsi rikokset "inhottavina", mutta selkeää Vatikaanin vastuun ottamista tai anteeksipyyntöä häneltä ei saatu.

Helmikuussa 2013 Benedictus XVI yllätti maailman ilmoittamalla aikovansa terveyssyistä jättää paavin tehtävänsä. Päätös on historiallinen, sillä edellisen kerran paavi erosi oma-aloitteisesti virastaan vuonna 1415. Tuolloin sen teki Gregorius XII, sillä uhkana oli kirkon hajoaminen.

Benedictus XVI kuoliMater Ecclesiaen luostarissa Vatikaanissa joulukuussa 2022.