Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaanotto 20.2.2013

Valekihti

”Mikä on valekihti?”


Valekihtipotilas tulee tyypillisesti vastaanotolle nivelkivun takia, ja voi se olla turvonnutkin. Se siis saattaa kuulostaa kihdiltä, mutta kun sitten otetaan nivelnestenäyte, huomataan, ettei siellä kihtikiteitä olekaan. Sitä kutsutaan valekihdiksi, mutta oikeasti se on nivelrikkoa. Tässä epätyypillisesti isot nivelet, kuten ranne tai polvi, voivat tulla hyvinkin kipeiksi.

Myasthenia gravis

”Mistä johtuu, että myasthenia gravis -niminen lihassairaus vie näkökyvyn?”


Myasthenia gravis on tosiaan lihassairaus, mutta ei se näkökykyä sinänsä vie. Näkö pysyy kyllä hyvänä sairaudesta huolimatta. Sen sijaan sairaus aiheuttaa lihasheikkoutta, joka saattaa ilmetä myös silmien alueella. Tällöin seurauksena voi olla kaksoiskuvia ja silmäluomen roikkumista. Jos silmän liikuttajalihas väsyy, alkaa silmä katsoa tavallaan väärään suuntaan, ja tulee kaksoiskuvia. Sairauteen on olemassa lääkehoito, mutta tällaiset potilaat ovat herkkiä lääkkeitten sivuvaikutuksille, joten potilaan ja lääkärin pitää olla tarkkana.

Paukkuvat nivelet

”Lähes kaikki niveleni napsuvat (niska, lonkat, olkapäät, nilkat, selkä...), sormet ja varpaat lähes kokoajan. Pahinta paukkuminen on kuitenkin alaselässäni. Kiertämällä lantiota kuuluu alaselästä sarja erittäin kovaäänisiä paukahduksia. Paukuttelu tuntuu hyvältä ja se tuntuu lisäävän nivelten liikkuvuutta, olen siihen jopa koukussa. Mistä paukahtelu johtuu ja onko se haitallista?”


Tätä peistä on taitettu vuosikymmenestä toiseen, nivelten napsuttelun kun on ajateltu johtavan nivelrikkoon. Paras selitys ilmiölle taitaa olla se, että pienet kaasukuplat tavallaan räjähtävät sisäänpäin, ja siitä tulee tämä napsahdus tai paukahdus. Näitä napsuttelijoiden niveliä on kyllä seurattu, mutta ei niihin näytä nivelrikkoa kehittyvän. Aika turvallisin mieli niitä siis voinee napsutella.

Aivokalvontulehduksen oireet

”Mitkä ovat aivokalvontulehduksen oireet? Kuinka ne voi huomata kotona?”


Aivokalvontulehduksessa lapsi on hyvin sairas, hänellä on kova kuume, päänsärkyä ja jäykkä niska. Joskus on kirkkaan lasin avulla painettu toisinaan ihon alle muodostuvia petekkioita, ja katsottu häviävätkö ne iholta. On nimittäin niin, että jotkin muut ihomuutokset, kuten mansikkaluomet ja valtimon haaraumat, painuvat pois kun niitä painaa vaikka kirkkaalla juomalasilla. Nämä petekkiat – ihonalaiset verenpurkaumat – eivät kuitenkaan häviä. Mutta tämä on vain yksi merkki, ja ne pääoireet ovat tosiaan korkea kuume, kova päänsärky ja niskan jäykkyys. Jos semmoisia tulee, on syytä lähteä lääkäriin ilman mitään lasitestejäkin.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 21.12.2015