Hyppää pääsisältöön

Kuvastaako asuntosi mielentilaasi?

Ulkonäkö kertoo sisimmästämme. Pukeudumme ja sisustamme oman tyylimme ja mieltymystemme mukaan. Koti paljastaa meistä erityisen paljon, sen pitäisi olla paikka, jossa saamme olla mitä haluamme.

Koti ei kuitenkaan näytä koko ajan samalta, vaan asunto elää asukkaan mukana, milloin on pyykit kuivumassa, likaiset sukat lattialla, pöydällä laskuja tai sanomalehtiä. Jos sisustustyyli kuvastaa omaa persoonaa, kuvastaako kodin tila mielentilaa? Katso ympärillesi.Kuvastaako asuntosi mielentilaasi? Kuva: Siiri Huttunen

Sekainen kämppä on yhtä kuin henkinen sekasotku?

Huomaat asuntosi olevan totaalisessa sekamelskassa. Tuolille on kertynyt pino vaatteita. Pyykit ovat olleet kuivumassa jo toista viikkoa. Karkkipapereita, laskuja ja likaisia astioita on jäänyt sohvapöydälle. Kirjaston kirjat odottavat ruokapöydällä palauttamista. Pitkin poikin asuntoa lojuu epämääräistä roinaa.

Mikä on mielentilasi? Oletko stressaantunut, painavatko työasiat mielessä ja riitaakin tuli ystävän kanssa? Pää on yksinkertaisesti sotkussa ja siksi myös koti on kaaoksessa.

Helpottuvatko pään sotkut, kun järjestät kodin tavarat paikalleen ja viet roskat?

Hallittu kaaos vai neuroottisen järjestelmällinen?

Toiset ihmiset ovat järjestelmällisempiä kuin toiset. Jokaisella tavaralla on oma paikkansa eikä sitä jätetä vahingossakaan väärään paikkaan. Ottaa päähän, jos joku muu siirtää tai koskettelee tavaroitasi. Tarkoittaako tämä, että haluat selvitä itse elämäsi asioista ja ongelmista? Hallitsen asuntoani, hallitsen myös itse elämääni ja muiden on turha puuttua siihen.

Näyttääkö asuntosi ulkopuolisen silmin hävityksen kauhistukselta? Sinulle se on kuitenkin hallittu kaaos. Tavarat näyttävät olevan levällään, mutta tiedät tasan tarkkaan mikä on missäkin. Nautit ehkä pienestä sekasorrosta elämässäsi ja tiedät selviäväsi stressistä tai ahdistuksesta, vaikka just nyt on vähän sotkuista.Kuvastaako asuntosi mielentilaasi? Kuva: Siiri Huttunen

Elämisen jälkiä

Tämä on nyt tällainen boheemi vaihe ja elämisen jäljet saavatkin näkyä. Niin, elämisen jäljillä on helppo perustella kodin sekaisuutta. Toki sitä se usein onkin, jos maitopurkki on aamusta jäänyt tiskipöydälle tai kännykän laturi on lattialla.

Sekasotkuinen kämppä voi olla vain sekasotkuinen kämppä. Sotkuun voi liittyä myös kiire. Elämä on niin hektistä ja sosiaalisten menojen täyttämää, että käyt vain kääntymässä kotona. Silloin kaaoksella ei ole niin väliä. Mutta sotku voi olla myös stressimittari, et enää välitä etkä näe missä tilassa asuntosi on.

Mutta milloin asumisen jäljet muuttuvat siivottomuudeksi? Kun sama maitopurkki onkin jo kolmatta viikkoa tiskipöydällä, kun pyykkivuori kasvaa lattialla ja nurkassa vipeltää pölykoiria. Ovatko elämisen jäljet silloin myös mielentilassa? Näkyykö silloin sisimmästäsi jotain, jota et haluaisi nähdä?

 

Linkit:

Kommentit