Hyppää pääsisältöön

Joulumerkkikoti pelasti tuberkuloosilta erottamalla vauvat vanhemmistaan

Tuberkuloosi oli 1900-luvun puolivälissä yleinen sairaus Suomessa. Se uhkasi eritoten vastasyntyneitä. Ensiavuksi kehitettiin Joulumerkkikodit, jotka olivat koteja avotuberkuloosia sairastavien vanhempien vauvoille. Niiden tarkoituksena oli estää vastasyntyneen sairastuminen. Vauvoja hoidettiin Joulumerkkikodeissa jopa kaksivuotiaiksi asti.

Suomalaisen tuberkuloosityön yhtenä päätavoitteena oli tartunnan estäminen lapsuuden aikana. Tähän tavoitteeseen yritettiin päästä sosiaalisia olosuhteita parantamalla ja lisäämällä tietoa tuberkuloosin tartunnasta.

Avotuberkuloosia sairastavien vanhempien vauvoja hoidettiin vuosina 1936-1973 joulukortteja koristavien joulumerkkien myynnistä saaduilla tuloilla. Joulumerkkikoteja oli Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa.

Vauvojen hoitoon osallistuivat sairaanhoitajaopiskelijat ja joulumerkkikodeissa olikin jo tuolloin käytössä omahoitajajärjestelmä. Vauvoja hoidettiin muun muassa aurinkokylvyillä. Ravinnon turvasi kotien yhteydessä toimivat äidinmaitokeskukset.

Pitkäaikainen ero vanhemmista ensimmäisten elinvuosien aikana saattoi olla haitallista äiti-lapsi-suhteelle. Asiaa tutkinut psykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Pirjo Mäki kertoo, että joulumerkkikotilapsilla on todettu enemmän huumausaineongelmia ja masennusta kuin verrokkiryhmällä. Vakavia mielenterveysongelmia kuten psykoosia ja skitsofreniaa ei joulumerkkikotilapsilla todettu enempää kuin muillakaan.

”Tärkeintä kuitenkin on se, mitä tapahtui eron jälkeen”, sanoo Mäki vanhemmuussuhteen syntymisestä pitkän eron jälkeen.

Reino Isokallio on yksi 5000:sta joulumerkkikotilapsesta. Kolme hänen veljeään oli jo kuollut tuberkuloosiin. Joulumerkkikoti pelasti hänen henkensä. Kun hän pääsi kotiin, tulivat ihmiset varta vasten katsomaan millainen poika palasi.

Teksti: Juhana Säilynoja

Lähde: A. Sakari Härö: Vuosisata tuberkuloosityötä Suomessa, Suomen tuberkuloosin vastustamisyhdistyksen historia, Suomen tuberkuloosin vastustamisyhdistys (1992)

Kommentit