Hyppää pääsisältöön

Näkökulma: Tiedepönötys ottaa päähän!

Patsas BostonissaNyt ärsyttää! Vietin viisi päivää Bostonissa maailman suurimmassa tiedetapahtumassa AAAS:ssa. Kuuntelin mielenkiintoisia huippuluentoja sellaisista aiheista kuin simpanssien muistista, keittiötieteestä, musiikin tutkimuksesta, kalorien kyseenalaistamisesta ja monesta muusta tärkeästä asiasta.

Ne eivät ärsyttäneet, ne saivat hyvälle tuulelle!  Jopa innostuneeksi, lapsellisen innostuneeksi.

Mutta saako tieteen parissa viihtyä? Saako sille antaa sellaista itseisarvoa kuin vaikkapa musiikille tai liikunnalle? Saako se olla vain kivaa?  Vaikka hyöty ei olisikaan aina suoraan mitattavissa? Itse pohdin asiaa joka päivä, mutta hieman eri näkökulmasta. Minun työni on kertoa tieteestä viihdyttäviä tarinoita.  Televisiossa. Niin, että ohjelmaa katsoisi muutkin kuin valmiiksi tieteestä kiinnostuneet ihmiset.

Joskus onnistun työssäni paremmin, joskus huonommin. Mutta sen tiedän, että mahdollisuuksia olisi vaikka mihin. Tiede on itsessään kiinnostavaa,  AAAS:n anti oli mahtava. Mutta kaiken innostavan lisäksi AAAS oli myös pönötystä pullollaan.  Sellaisen pönötyksen, mikä ei hyödytä tiedettä sen enempää kuin muutakaan ihmisten välistä toimintaa. Ellei tieteen tarkoitus ole sittenkin ihmisten luokittelu parempiin ja huonompiin, eliittiin ja rahvaaseen. 

Se ärsyttää, sillä tiede kuuluu kaikille. Aivan kuten musiikki. Arkeologisten aineistojen perusteella musiikkia ei ikinä harrastettu yksin, se oli aina yhteisöllistä toimintaa. Eikä musiikki ollut vain ruumiin ylimpään osaan rajoitettua toimintaa, sitä elettiin koko vartalolla. Tanssittiin.

Musiikintutkimusta koskevia esityksiä kuullessani opin myös sen, että se ei teekään lasta taitavammaksi oppijaksi. Paremmat arvosanat musiikkia harrastavilla lapsilla selittyvätkin ilmeisesti persoonallisuuseroilla. Lapset, jotka jaksavat soittaa tunneilla vuodesta toiseen, ovat alun perinkin tunnollisempia ja kärsivällisempiä. Heidän persoonallisuuspiirteisiinsä liittyy myös avoimuus uusille kokemuksille. Ja nämä ominaisuudet tekevät lapsesta hyvän oppilaan myös koulussa.

Tiede ei voi tarjota samanlaista kokonaisvaltaista kokemusta kuin musiikki. Vaikka tiede on luonteeltaan ajattelua ja asioiden ihmettelyä älyn avulla, tutkimusta, koskee se kuitenkin koko elämäämme. Parhaimmillaan siitä on hyötyä,  parhaimmillaan se pelastaa jopa elämiä, mutta tieteestä saa myös nauttia. Ihan sen itsensä vuoksi. 

Tieteessä on liian hyviä aiheita hukattavaksi. Esimerkiksi ainutlaatuinen suomalaistutkimus, jossa selvitetään epäonnistumista aivojemme kannalta.

Tiedetään, että menestyvät ihmiset erottaa muista heidän suhtautumisensa epäonnistumiseen.  He pitävät sitä välttämättömänä osana oppimista. Eivät lamaannu, eivät tunne turhaa häpeää toisten edessä, vaan jatkavat kokemusten hankkimista rohkeasti, mokaillenkin. Tämän suhtautumistavan omaksumisesta olisi hyötyä kaikille.

Sellaista asennetta haluaisin jakaa. Ja tehdä sen helposti lähestyttävästi. Siten että siitä olisi hyötyä kaikille.

 

Kommentit