Hyppää pääsisältöön

Valaistunut tamperelaisriimittelijä rohkaisee jokaista uskomaan itseensä

YleX:n Viikon albumina soi Jujun Matkalla kadotukseen.

Juju // Kuva: Juhani Kenttämaa

Pirkanmaalla vaikuttava riiminikkari Juju julkaisee pian kolmannen täyspitkänsä Matkalla kadotukseen. Albumin synkkämielinen ensivaikutelma on pelkkää ulkokuorta, sillä levyn sisällä sykkii tsemppaava sydän.

- Vaikka näen, että maailman suunta on nykyisellään kohti kadotusta, niin haluan tarjota lääkettä kasvavaa ahdinkoa vastaan. Positiivisen värikkäänä avautuvalla albumilla on tarkoitus luoda jokaiseen kuulijaan uskoa paremmasta, ja siitä että jokainen voi sisäisten muutosten kautta löytää tien kohti pelastusta, valistaa Julius Sarisalmi levynsä kontrastista.

Juju on kokenut albumin teon aikana sekä suurta henkilökohtaista ahdinkoa että euforiaa. Pitkäaikaisen parisuhteen päättymisen myötä mies jäi seitsemäksi kuukaudeksi vaille vakinaista asuntoa ja kärsi syvenevästä masennuksesta. Eräänä päivänä tunne valaistumisesta iski yllättäen.

- Vietin päihteettömän kuukauden tutustumalla intensiivisesti maailmankaikkeutta käsittelevään kirjallisuuteen. Näin unta, jossa kävin läpi elämänkaareni, ja sain jäsenneltyä kaiken uudestaan. Heräsin voimakkaan autuuden ja hyvänolon tunteen vallassa, millaista en ollut ikinä aikaisemmin kokenut. En enää syyttänyt muita omista ongelmistani, ja pääsin samalla eroon vuosien masennuskierteestä. Huomasin, että elämänmuutokseni lähti liikkeelle omasta oivalluksesta, jatkaa mies henkilökohtaisen helvettinsä taltuttamisesta.

Matkalla kadotukseen on koostettu sekä huonon että hyvän elämänvaiheen aikana tuotetusta materiaalista. Albumilla vierailee Jujun lisäksi mm. Pyhimys sekä Julma-Henri, ja albumia on ollut tuottamassa kirjava kaarti aina Palefacen luottomies DJ Polarsoulista Jazzy-O:n. Tästä syystä levyn musiikillinen maailma on hyvin kirjava. Synteettinen tanssibiitti, luomureggae ja akustinen kitarointi soljuvat sulassa sovussa läpi albumin agitoivan maailman.

- En halua sitoa itseäni mihinkään musiikilliseen kategoriaan, vaikka minut luonnetaan yleensä räppäriksi. En edes pidä itseäni muusikkona, vaan omien tekstieni tulkitsijana.

Kannabiksen käyttö on ollut Jujulle aikaisemmin yksi inspiraation lähteistä, mutta uuden albumin kohdalla se ei ole enää suuressa roolissa. Suurin innostus on tullut biittien myötä, mikä yhdessä elämänkokemusten kanssa avasi Jujun mukaan tiettyjä energiavirtoja, joiden avulla sanoitukset lopulta syntyivät.

Lähteet: YleX Viikon albumi -haastattelu