Hyppää pääsisältöön

Demoneilla uhkaava saarnaaja on nykykirkolle kova pala purtavaksi

Helmikuussa 2013 esitetty MOT:n ohjelma hämmensi suomalaiset keskusteluun siitä, millaisia parannuskeinoja karismaattiset herätysliikkeet kansankirkkomme suojissa apua tarvitseville ihmisille oikein tarjoavat. Riivatuiksi katsottujen ihmisten auttaminen on osoittautunut myös hyväksi liiketoimeksi.

Ohjelmassa keskitytään pitkälti maallikkosaarnaajana toimivan Pirkko Jalovaaran opetuksiin. Hänen näkemyksensä mukaan ihmisten vakavat sairaudet ovat demonien aiheuttamia, eikä niiden parantamisessa lääketieteestä tai psykologiasta ole apua. Pikemminkin päinvastoin, sillä "lääkkeiden kautta paholainen pääsee todella ihmisen sisimpään".

Jalovaaran mukaan sairaan ihmisen kannattaa kääntyä hänen puoleensa, sillä hän kykenee armolahjansa ansiosta aistimaan, onko ihminen paholaisen riivaama vai ei, ja siten myös tarvittaessa manaamaan demonin pois. Esimerkiksi psykologi ei samaan kykene. "Demonit ovat ihmisen kautta valmiita keskustelemaan vaikka loputtomasti sen terapeutin kanssa."

Ohjelmassa kuullaan Jalovaaran "parantaman" miehen lesken ajatuksia. Leski harmittelee parantamiseen kulunutta rahasummaa ja kokee Jalovaaran käyttäneen miestään "mannekiinina". Ennen kaikkea hän suree sitä, että parantajan väliintulo heidän elämäänsä johti siihen, että syöpäsairas mies viimeiseksi elinajakseen eristäytyi täysin perheestään.

Yhdeksi syyksi herätysliikkeiden marginaalisenkin toiminnan sallimiseen kirkoissa ohjelmassa esitetään kirkon alati huononeva taloustilanne ja väkikato. Arvioiden mukaan noin puolet aktiivisista seurakuntalaisista kuuluu herätysliikkeeseen. "Jos heidät jumalanpalveluksesta putsattaisiin pois, ei jäljelle jäisi kuin pappi", sanoo pastori Marko Huhtala.

Näin uskoo myös toimittaja ja kirkkovaltuutettu Johanna Korhonen. "Sanotaan, että herätysliikkeet ovat kirkon suola. Kai se tarkoittaa, että niihin pitäisi suhtautua aina kärsivällisesti, mutta minusta se on väärin ajateltu. Jos meinataan olla samaa kirkkoa, niin mielestäni pitää olla avoimesti nämä pelikortit esillä."

Ainakin Jalovaaran toiminta on ollut myös liiketaloudellisesti kannattavaa. Hänen tukiyhdistyksensä rahankeräyksen tuotto on MOT:n tietojen mukaan viimeksi tilitetyn neljän vuoden ajalta yli miljoona euroa. Tämän päälle tulevat vielä kolehdit ja kustannusyhtiön tuotto. Jalovaara on koulutukseltaan ekonomi, ennen saarnaajauraansa hän toimi mainostoimiston johtajana.

MOT:n haastattelema Psykologiliiton puheenjohtaja Tuomo Tikkanen kuvailee Jalovaaran edustamaa suuntausta "äärimmäisen takapajuiseksi ja vaaralliseksi". Suomalaisten mielenterveystoimijoiden muodostaman Mielenterveyspoolin mukaan Jalovaaran toiminta on "hengenvaarallista".

Ohjelmaan taltioitiin tammikuussa 2013 Jalovaaran rukousilta Kallion kirkossa. Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo sanoutui irti Jalovaaran opetuksista ohjelman nähtyään. "Hengellinen vallankäyttö tai epäterve hengellisyys on vahingollista. Ohjelman perusteella julistuksessa näyttää sekoittuvan kristillinen rukous animistiseen manaukseen", Laajasalo ilmoitti.

Tv-esitystä seuranneena päivänä useat seurakunnat ilmoittivat evänneensä Jalovaaralta pääsyn jo sovittuihin rukousiltoihin.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto