Hyppää pääsisältöön

Dæhlie villitsi kotiyleisöä Trondheimin MM-kisoissa 1997

Norjan Bjørn Dæhlie otti mitalin jokaiselta matkalta ja kolmelta niistä kultaa. Mika Myllylä juhli maailmanmestaruutta 50 kilometrin perinteisellä. Yhteensä Myllylä saalisti kisoista neljä mitalia.

Ensimmäisen niistä Myllylä sai 10 kilometrin perinteisen kisasta. Dæhlie oli kisassa täysin ylivoimainen. Myllylä meni maaliin tullessaan toiseksi, mutta joutui päästämään yhden hiihtäjän, Venäjän Aleksei Prokurorovin ohitseen.

Takaa-ajo kisan 15 kilometrin vapaalle lähdettiin kympin tulosten määräämässä järjestyksessä. Dæhlie meni menojaan kärjessä ja kasvatti etumatkaansa koko kisan ajan. Myllylä tuli Prokurorovin kintereillä loppusuoralle ja paremmalla loppukirillään varmisti itselleen hopeamitalin.

50 kilometrin kisassa Myllylä pääsi vihdoin juhlimaan mestaruutta. Hän aloitti kisan hitaasti, mutta loppua kohden vauhtiaan kiristäen. 30 kilometrin kohdalla siihen asti johtanut Dæhlie väsähti ja Myllylä ja norjalainen Erling Jevne menivät ohi. Myllylän vauhti oli viimeisellä kierroksella omaa luokkaansa ja hän voittikin lopulta minuutin erolla Jevneen.

Miesten viestissä Norja karkasi jo ensimmäisellä osuudella muilta. Koko matkan toisena hiihtänyt Suomi sai hopeaa ja pronssille ylsi Italia.

Teksti: Juhana Säilynoja

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto