Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

iPad mini: Mitä pari tuumaa merkitsee?

Ikuisuuskysymys numero yksi on: onko koolla väliä? Käsitteli kysymys mielestäsi ensisijaisesti mitä tahansa, tässä yhteydessä viittaamme suosiotaan kohisten kasvattavien tablet-tietokoneiden kokoon. Olen käyttänyt jokaista Applen iPad-mallia aina laitteen ensiesittelystä 2010 lähtien, joten 9,7 tuuman näyttökoko on ollut itselläni jonkinlainen oletuskoko, jota en ole pahemmin kyseenalaistanut.

Kun iPad esiteltiin vuonna 2010, haukuttiin sitä aluksi ylisuureksi iPod touchiksi. Kun iPad mini esiteltiin viime vuonna, ei kukaan heittänyt samaa kommenttia. Paikkansa löytänyt laite oli jo vallannut markkinat, ja pienempää iPadia sanottiin vain pienemmäksi iPadiksi. Tämä todistaa osaltaan sitä, että ihmiset ovat löytäneet heille tärkeitä käyttötapoja tablet-tietokoneelle.

iPad on tablet-tietokoneiden markkinajohtaja Suomessakin, joten Rele kokeili iPadeilla, mitä merkitsee 9,7-tuumaisen laitteen vaihtaminen 7,9-tuumaiseen.

Applen edesmennyt toimitusjohtaja Steve Jobs painotti ensimmäistä iPadia esitellessään, että älypuhelimen ja tietokoneen väliin tulevan uuden laitteen pitää olla parempi muutamassa keskeisessä tehtävässä oikeuttaakseen olemassaolonsa. Tämänkin määritelmän mukaan iPad minillä on paikkansa täysikokoisen iPadin rinnalla.

Tiukassa otteessa

Koko on suorassa yhteydessä painoon iPadissakin. Painon tippuminen 662 grammasta (Retina iPadin 4G-versio) 312 grammaan (iPad minin 4G-versio) on ehkä näyttökoon keskeisin ero. Näyttö on iPadin painavimpia osia ja erityisesti korkearesoluutioinen Retina-näyttö painaa paljon. 9,7-tuumainen iPad 2, jossa ei ole Retinaa painaa 613 grammaa.

Suomeksi sanottuna 7,9 tuuman koko takaa sen, että iPad mini painaa alle puolet isosiskostaan. Tämä merkitsee sitä, että miniä voi pitää yhdellä kädellä tukematta sitä mihinkään. Itse käytän iPadia paljon junassa ja niskassa tuntuu selvästi se, että katse on pitkiä aikoja syliin. Miniä pari viikkoa kokeiltuani huomasin eron niskalihaksissani. Se johtui ennen kaikkea siitä, että iPad miniä jaksaa pitää pitkiäkin aikoja katseen tasolla yhdellä kädellä.

Lehtien ja erityisesti pidempien nettiartikkelien lukeminen oli mukavampaa ja nautittavampaa kuin aiemmin. Monet iPad-käyttäjät surffaavat ja lukevat laitteelta myös sängyssä. Itse en ole koskaan välittänyt tästä, koska en ole yksinkertaisesti jaksanut kannatella iPadia kauaa selälläni maatessa. Tähänkin tuli muutos. Miniä pitää helposti kädessä pitkiäkin aikoja ilman suurempaa punttisaliharjoittelua.

Television ja videoiden katseleminenkin sai uusia ulottuvuuksia sängyssä. Keveys helpottaa katselemista myös autossa tai muissa tilanteissa, joissa laitetta haluaa pidellä korkeammalla. Silti näytön koko on riittävä siihenkin, että videoita katselee pienen matkan päästä, vaikka kahvipöydältä.

Sanomattakin on selvää, että koko- ja painoero helpottaa myös laitteen mukana kantamista. Se mahtuu jopa hieman suurempaan taskuun.

Tuottavuuden hinnalla

Pienempi näyttö merkitsee myös pienempää pinta-alaa koskettaa. Näppärimmät ovat laskeneet, että iPad minin näyttö on 66 prosenttia isomman iPadin näytöstä. Täten sovelluksien käytössä oleva tila on tietysti pienempi ja esimerkiksi painikkeet ovat myös pienempiä minissä.

Eniten tämä hankaloittaa käyttöä, kun pitäisi tehdä tuottavaa työtä. Ensimmäisenä tulee mieleen kirjoittaminen. Monet väittävät, ettei iPadilla voi kirjoittaa pidempiä tekstejä. Kolmen vuoden kokemuksella voin sanoa, että kyllä voi, mutta hitaampaa se toki on, koska katseen pitää pysyä naulittuna ruutuun fyysisen palautteen puutteen takia. On vain harjoituksen puutetta, jollei kymmensormijärjestelmä taitu 9,7-tuumaisen iPadin ruudulla - koonsa puolesta virtuaalinäppäimistö ei eroa paljoakaan minikannettavista.

Tässä parilla tuumalla on merkittävä ero. iPad minillä ei halua kirjoittaa kuin tavallisia, lyhyitä sähköpostiviestejä ja muita tekstinpätkiä. Näppäimistöllä ei ole tilaa ja sormet menevät helposti nappien yli. Halkaistusta näppiksestäkään ei ole apua, koska peukaloilla kirjoittaminen edes kohtuullisen nopeasti vaatisi kahdet aivot.

Samankaltainen ongelma piilee kaikissa sovelluksissa, joissa on paljon hallittavaa, vaikkapa taulukkolaskentaa tehtäessä. Myös videoeditointi esimerkiksi iMoviella, tai kuvankäsittely iPhotolla ei ole niin mukavaa kuin isommalla iPadilla. Useimmissa peleissä on sen sijaan niin yksinkertaiset kontrollit, ettei pienempi ruutu juurikaan haittaa pelikokemusta. Oikeastaan päinvastoin, koska miniä jaksaa kannatella paremmin erilaisissa peliasennoissa.

iPad mini on selvästi enemmän sisällön kuluttajan, ei niinkään sisällön tuottajan laite.

Se pieni ero

Minissä ei ole isosiskonsa Retina-näyttöä, mutta itseäni tämä tuntui häiritsevän selvästi vähemmän kuin oletin. Jotkut nettisivut ja digitaaliset lehdet tuntuvat liian täyteen ahdetuilta ja pientä tekstiä on vaikeampi lukea. Niinpä zoomaamista joutuu tekemään enemmän kuin isomman iPadin kanssa, mutta yleisesti ottaen vähemmän kuin luulisi. E-kirjojen kanssa rosoisempi teksti toki erottuu, mutta vaihdan sen mielelläni kevyeen painoon.

Minin ja ison iPadin näyttöjen eroa on toisinaan verrattu siihen, kun iPhone 3GS:n sumeisesta näytöstä siirryttiin iPhone 4:n Retinaan. Miten suuri ero olikaan! Vertailu ei kuitenkaan sovi tähän yhteyteen, koska kukaan ei pidä iPadiaan 10-15 sentin päässä kasvoistaan, kuten puhelinta monesti pidetään. Terävyydellä ei ole aivan yhtä suurta merkitystä, ja jonkin ajan kuluttua Retinaan tottuneet silmätkin ovat tyytyväisiä miniin. Tosin tämä on myös makukysymys, josta ei voi kiistellä. Valokuvausharrastajat lienevät ensimmäisenä eri mieltä.

Asia voidaan kääntää myös toisinpäin. Minissä on selvästi tiheämmin pikseleitä (163 ppi) kuin iPad 2:ssa (132 ppi) tai missä tahansa Applen tietokoneessa, jossa ei ole Retina-näyttöä. Eli suurimmassa osassa Applen tietokoneita. Silti niitä käytetään tyytyväisinä.

Jokainen iOS-laite on julkaistu aluksi ilman Retinaa, joten Apple jatkaa valitsemallaan linjalla. Oletettavasti keskeisinä syinä ovat akku-, tila- ja hintaongelmat, eikä uutuustuotteen kohdalla haluta ottaa riskejä. Seuraavassa versiossa Retina on varmasti mukana, sen verran mini on kiinnostusta kerännyt.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.