Hyppää pääsisältöön

Janne Ahosen läpimurto Trondheimin MM-kisoissa 1997

Trondheimin mäkimontun ehdoton suomalaisnimi oli Janne Ahonen. 19-vuotias lahtelainen otti ensimmäisen maailmanmestaruutensa normaalimäessä.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen Ahonen oli vasta kahdeksantena, mutta toisen kierroksen mahtava 98,5 metrinen hyppy nosti Ahosen aina voittoon asti. Hopeaa otti Japanin Masahiko Harada ja pronssia Andreas Goldberger Itävallasta.

Ahonen oli mukana myös joukkuemäen kilpailussa. Suomen joukkue oli tasavahva. Ensimmäisellä kierroksella vain edellisten kisojen sankari Mika Laitinen epäonnistui hiukan. Toisella kierroksella Laitisenkin hyppy lensi pitkälle ja kun muutkin hyppääjämme onnistuivat, sai Suomi juhlia kultaa. Joukkueessa hyppäsivät Ari-Pekka Nikkola, Jani Soininen, Laitinen ja Ahonen.

Suomen nuori yhdistetyn joukkue lähti hiihto-osuudelle toisena vain seitsemän sekuntia johtavan norjan perään. Ensimmäisen osuuden viestinviejällä Jari Mantilalla ei ollut aivan paras hiihtopäivä ja Suomi tippui neljänneksi reilusti yli minuutin päähän kärjestä.

Toisen osuuden hiihtäjä Tapio Nurmela aloitti takaa-ajon ja tuli toiseen vaihtoon kolmantena 25 sekuntia toisena olevan itävallan jälkeen. Kolmantena suomalaisena ladulle ampaisi Samppa Lajunen joka ajoi Itävallan kiinni. Vahvalle hiihtäjälle Hannu Manniselle jäi viimeiselle osuudelle helppo tehtävä tiputtaa Itävalta kintereiltään ja näin hän tekikin heti osuuden alussa.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto